Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. srpna 2023 10:40
Čas čtení 1:04
Vincenc Novák

Desítky let se věřilo, že vyhynul. Teď se prehistorický pták vrací do novozélandské přírody

Desítky let se věřilo, že vyhynul. Teď se prehistorický pták vrací do novozélandské přírody
Zdroj: Pseudopanax / Wikimedia Commons
ZAHRANIČÍ NOVÝ ZÉLAND
Uložit Uložené

Novozélandští ochránci přírody zaznamenali významný úspěch. Zpět do volné přírody se jim podařilo vrátit slípku takahē – ptáka, o kterém se dlouhá desetiletí věřilo, že vyhynul.

Osmnáct zástupců tohoto unikátního druhu bylo minulý týden vypuštěno v oblasti jezera Whakatipu Waimāori ve vysokohorské oblasti na Jižním ostrově. O návrat slípky do divočiny se dlouhá léta snažil místní domorodý kmen Ngāi Tahu, který kvůli ptákovi vedl vleklý právní spor, uvedl deník The Guardian.

„Je jen málo krásnějších věcí než pozorovat tyto velké ptáky, jak cválají zpět do trsnaté země, ve které se neprocházeli více než sto let,“ řekl pro The Guardian Tā Tipene O’Regan, 87letý zástupce místního kmene.

Takahē jsou velmi neobvyklá stvoření. Stejně jako mnoho zdejších endemických druhů se vyvíjeli bez přítomnosti původních suchozemských savců. Evoluce je tedy stvořila tak, aby zaplnili mezeru v místním ekosystému.

Doporučeno
Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů 2. dubna 2024 13:00

Slípka dorůstá do výšky 50 centimetrů, žije v horách a je nelétavým ptákem. Pokud ji sledujeme zepředu, může se nám její tvar zdát dokonale kulovitý. Při pohledu ze strany však zjistíme, že slípka nezískala jméno jen tak. 

Takahē byli považováni za vyhynulé od roku 1898 až do roku 1945, kdy se vědecké obci podařilo objevit poslední žijící populaci. Následoval záchranný program, díky kterému se populace slípky opět zvýšila.

Pokud se akce z minulého týdne ukáže jako úspěšná, bude v průběhu října vypuštěno do novozélandských hor dalších sedm ptáků. V příštím roce plánují ochránci přírody vrátit do volné přírody dokonce deset mláďat tohoto ohroženého druhu. 

Domů
Sdílet
Diskuse