Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. listopadu 2023 15:00
Čas čtení 4:40
Ondřej Mrázek

Našel Marvel nové dno? Komiksový gigant se s posledním filmem pohřbívá zaživa

Našel Marvel nové dno? Komiksový gigant se s posledním filmem pohřbívá zaživa
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY DISNEY MARVEL MARVEL FILMY MARVEL SERIÁLY
Uložit Uložené

Do kin čerstvě dorazil snímek Marvels o ženských superhrdinkách od Marvelu. Jeho ostudné kvality bohužel odráží větší problém studia.

Čekal někdo, že budou Marvels dobrým filmem? Po zhlédnutí prvních ukázek vlastně ani ne. Těžko z toho přitom vinit jednoho konkrétního člověka. Režisérka Nia DaCosta, která předtím natočila povedený remake hororového Candymana, nemůže za marný scénář člověka, jenž předtím dělal dvě epizody seriálu, natočil jeden krátkometrážní film a produkoval podcast.

Proč film nenapsal někdo daleko zkušenější s více filmy na kontě? Protože by mu studio muselo zaprvé víc zaplatit a zadruhé by měl dotyčný velmi pravděpodobně vlastní představy o tom, jak má film vypadat a o čem má být. Což se Marvelu do krámu dvakrát nehodí. Nicméně pojďme zpátky na začátek. Jo, na úplný začátek.

Krátké opáčko

Když nebudeme počítat experimenty s Hulkem, zrodila se první myšlenka na propojený marvelovský vesmír až s filmem Iron Man z roku 2008. Studio si však bylo dobře vědomo, že musí našlapovat velmi opatrně, protože nic takového předtím nikdo nezkusil. Zpočátku se tak jednotlivé filmy od Marvelu soustředily pouze na dané hrdiny. A to tak, že pořádně – řešila se jejich psychika, stejně jako jejich fyzické možnosti. Zápletky měly hlavu a patu a příběh, byť do velké míry podle nějakých šablon, diváky většinou bavil. A čím víc superhrdinů se na velkém plátně objevovalo, tím větší to byla sranda.

Avengers: Endgame potom přišel jasný peak – nejen z hlediska toho, kolik postav můžete vměstnat na plátno, aniž by prasklo, ale i tržeb. Marvel se zkrátka ocitl na vrcholu a zdálo se, že ho nikdo a nic nezastaví. A pak přišla expanze.

Iron Man.
Iron Man. Zdroj: Marvel Studios

Nástup streamovacích služeb byl rychlý a stejně jako záporák Thanos nevyhnutelný. Velká studia dlouho pozorovala, jak jim záři reflektorů nenápadně krade Netflix, až jim nakonec došlo, že bez vlastních streamovacích platforem se v budoucnu neobejdou. Mezi prvními si to uvědomilo pochopitelně i Disney, které tou dobou už pár let vlastnil Marvel, jehož filmové univerzum mělo být pro Disney+ logicky obřím tahákem. Jak to ještě osladit? Co takhle to rozšířit o seriály! Na papíře skvělý nápad, jenže jak záhy ukázala praxe, má to hromadu háčků.

Fáze chaos

S příchodem čtvrté fáze a nové generace superhrdinů jsme se tak dočkali nástupu seriálových spin-offů. První vlna byla ještě celkem chválená s WandaVision, slabším kouskem Falcon a Winter Soldier a opět ucházejícím Lokim. Už zde však přicházely první zprávy o uražených showrunnerech (lidé zodpovědní za celkové směřování seriálu, pozn. autora) a nestíhajících zaměstnancích VFX (širší problém na samostatné téma), což pochopitelně ovlivňovalo kvalitu jednotlivých projektů.

Navíc se s Marvelem poprvé začalo dostavovat tzv. FOMO, tedy pocit, že když člověk neuvidí seriál, najednou z toho marvelovského vlaku vypadne a nebude si moct užít budoucí filmy.

She-Hulk.
She-Hulk. Zdroj: Marvel Studios

Marvel tak musel rázem začít bojovat na dvou frontách – v zákulisí honil lidi, protože zájem o spolupráci ze strany renomovaných tvůrců rapidně klesal, a z hlediska PR musel najednou řešit kritiku, že si ukousl až příliš velké sousto. Což – jak koneckonců dokázalo přijetí dalších jeho seriálů, a navíc už i filmů ze čtvrté fáze (namátkou Black Widow, Eternals, Moon Knight nebo She-Hulk) – tenhle dojem jenom umocnilo. Ke konci téhle fáze už se ale v pozadí komiksového kolosu děly daleko horší věci než jen pár obyčejných kreativních neshod.

Doporučeno
Krádeže, pomluvy a těžké prachy. Takto spolu válčí DC a Marvel přes 60 let Krádeže, pomluvy a těžké prachy. Takto spolu válčí DC a Marvel přes 60 let 25. února 2023 14:10

Jak nedávno odhalil server Variety, mimo jiné i na základě rozhovoru se spisovatelkou Joannou Robinson, spoluautorkou knihy MCU: The Reign of Marvel Studios, jednotlivé filmy trpěly jak nedostatkem producentského dohledu, tak paradoxně i jeho přebytkem. Jinými slovy se všechny věci spravovaly až v postprodukci, kde na ně bylo buď málo času, nebo naopak příliš mnoho, až film nebo seriál přestal zcela odpovídat původnímu záměru autorů, protože se nějaký kravaťák z Marvelu rozhodl, že tam musí být tahle scéna nebo zase tamta, aby film zapadal do větších plánů studia.

Mezitím firma finančně krvácela, protože například za jednu epizodu takové She-Hulk utrácela 25 milionů dolarů, což je jen pro kontext skoro dvakrát tolik, kolik stály epizody závěrečné řady Hry o trůny. Což nás přivádí k dnešku.

Kudy ven?

Novinka Marvels vyšla studio podle údajů Variety na nějakých 250 milionů dolarů. Podle posledních odhadů film ale nejspíš otevře jen za 60 milionů ve Státech (ve světě za 140), což z něj udělá jeden z nejhorších startů v rámci celého MCU a zároveň jeden z největších propadáků letošního roku. Daleko horší je ale skutečnost, že i ty nejlepší reakce (které snímek nemá) by mu tržby nezachránily. Film byl odepsaný už dávno před premiérou a opět v tom hrálo roli vícero faktorů, mezi nimiž je i (zcela neopodstatněný) hejt na hlavní hvězdu Brie Larson. U ní se už mimochodem začíná spekulovat, že chce roli opustit a s Marvelem rozvázat vztahy – jestli se tak stane, to ti zatím nedokážeme říct.

Anketa:
Sleduješ stále filmy a seriály od Marvelu?
Jo, pořád mě to baví.
Ne, mám život... (a vkus)
Marvel is dead.
Jo, pořád mě to baví.
27 %
246 Hlasů
Ne, mám život... (a vkus)
32 %
290 Hlasů
Marvel is dead.
41 %
370 Hlasů

Přidalo by to však na už tak velkých starostech studia, jež kdysi bylo na vrcholu, jenom aby dneska hledalo prakticky s každým dalším projektem, ať už filmovým, nebo seriálovým, nové dno. Do toho ještě musí řešit soud herce Jonathana Majorse, představitele Kanga, který v New Yorku čelí obvinění v případu napadení, a pokud by byl odsouzen, hrozí mu i trest vězení. Pár pozitiv na závěr by se tu ale přece jen našlo.

Předně je to nedávná informace, že studio ustupuje od svého (ne)systému natáčení seriálů a zavádí opět tradiční formát se showrunnery, kteří mají k dispozici tým scenáristů, jenž se bude nově starat i o to, aby seriály byly promyšlené od začátku až do konce a mohly běžet i více let. Těžko uvěřit, že něco takového doteď neplatilo, co? Jako první se tato změna bude týkat chystaného Daredevil: Born Again, kde se do role právníka z Hell’s Kitchen vrátí populární Charlie Cox.

Kvalitní tvůrce, a především větší svobodu pro ně, chce ale Marvel vrátit i na filmovou frontu. Vznikl tak například nový banner Spotlight, pod nímž budou nyní vycházet projekty z Marvelu, které nebudou až tak velkou součástí propojeného vesmíru, ale budou se držet menších hrdinů, jako je právě Daredevil nebo chystaná Echo – první hluchá superhrdinka –, a nabídnou zase trochu jiný divácký zážitek. Tohle všechno ale neuvidíš dříve než za pár let – momentálně má totiž Marvel i kvůli stávkám na skladě ještě několik projektů vzniklých za starého režimu, u kterých bude lepší držet očekávání na minimu. A to platí i v případě, že budeš chtít vyrazit na holčičí Marvels.

Doporučeno
Marvel už nebude pro děti. Krvavý seriál Echo s Daredevilem a Kingpinem se představuje v traileru plném násilí Marvel už nebude pro děti. Krvavý seriál Echo s Daredevilem a Kingpinem se představuje v traileru plném násilí 5. listopadu 2023 12:00

Až na pár vtipných scén s Kamalou Khan (Ms. Marvel), povedenou akci a konečně po dlouhé době zase kvalitní triky je totiž film až trestuhodně prázdný, jeho příběh by se dal vyřešit za pět minut, hlavní záporačka je totálně marná a z taneční a hudební scény na cizí planetě budeme mít noční můry ještě pár dní.

Závěr už pak sice opět slibuje zajímavé spojení a stejně lákává je i potitulková scéna, kvůli nim ale na film rozhodně nechoď. Snad tě náš článek neposlal do moc velké deprese, dej nám každopádně v komentářích vědět, jestli tě Marvel furt baví, případně jestli věříš, že to nejlepší už má za sebou. My tak trochu doufáme, že ne, ruku do ohně bychom za to ale po zhlédnutí jeho posledního filmu nedali.

Domů
Sdílet
Diskuse