Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti XTB.
23. ledna 2024 12:22
Čas čtení 2:39
Sponzorovaný obsah

Na investování ti stačí 400 Kč měsíčně. Takto zhodnotíš své peníze i jako student s brigádou

Na investování ti stačí 400 Kč měsíčně. Takto zhodnotíš své peníze i jako student s brigádou
Zdroj: Pexels / Buro Millennial
ZAJÍMAVOSTI FINANCE FINANČNÍ GRAMOTNOST INVESTICE
Uložit Uložené

Přemýšlíš, jak si zajistit nějakou tu korunku navíc do dalších let? Máme pro tebe tip.

Jestli si pod slovem investice představíš jen vysoké částky a vysoké riziko, vyvedeme tě z omylu. Investovat může začít každý, i mladý člověk, který má měsíčně pár tisíc z brigády. Jde o to, vhodně zvolit, do čeho peníze vložíš.

Možná už jsi někdy slyšel*a o pasivních investicích. Jedná se o způsob investování, který je vhodný i pro nezkušené investory. Na světovém trhu už pasivní investice tvoří téměř polovinu obchodů a v poslední době se tento trend dostává i do českého prostředí. Vysvětlíme ti, jak fungují, shrneme jejich výhody i případná rizika.

Jaký je rozdíl mezi aktivním a pasivním investováním?

  • Aktivní investování: Investor se snaží odhadovat pohyby trhu. Na základě predikcí realizuje obchody, tedy nakupuje či prodává aktiva. Cílem investora je překonat výkonnost trhu a tak vydělat.
  • Pasivní investování: Investor vkládá peníze do již připravené sady akcií, dluhopisů nebo jiných aktiv. Jeho cílem je výkon trhu kopírovat, tím překonat případné krátkodobé poklesy a v dlouhodobém měřítku vydělat.

Co je pasivní investování?

Realizace probíhá prostřednictvím ETF fondů (Exchange Traded Funds). Jde o fondy, které jsou obchodovatelné na burze cenných papírů a zahrnují různé investiční nástroje jako akcie, dluhopisy nebo komodity. Díky tomu umožňují investovat do konkrétního odvětví, indexu nebo geografické oblasti a jsou vhodné pro stabilní a dlouhodobé investice. Složení aktiv ve fondu je předem dané, takže si investor nemusí skládat portfolio sám. „V ETF a pasivním investování je obrovský potenciál, protože se jedná o silnou investiční možnost, jak vytvořit diverzifikované portfolio bez nutnosti ručního výběru jednotlivých nástrojů,“ říká ředitel pobočky brokerské společnosti XTB David Šnajdr.

S tímto typem podílového fondu přišel v 70. letech 20. století John C. Bogle. Nazýval se Vanguard 500 Index a ve své době byl levnější než jiné podílové fondy. Díky tomu mohli do podílů velkých společností investovat i lidé s nižšími příjmy.

investování, finance, počítač
Zdroj: Pexels / Liza Summer

Shrnutí výhod a rizik pasivního investování

Tak jako všechny druhy finančních investic má pasivní investování své výhody i svá rizika. Proto vkládej peníze s rozumem, a pokud nemáš jistotu, poraď se s odborníkem. Tady je shrnutí, jaké výhody investic do ETF je dobré využít a na co si naopak dát pozor.

Výhody pasivního investování

  • Srozumitelnost a transparentnost – není k němu potřeba podrobná znalost trhů, proto je vhodné pro začátečníky.
  • Automatická diverzifikace, která je důležitá pro rozložení rizika a chrání investora před propady.
  • Možnost investovat i malé částky v řádech stokorun.
  • Nižší náklady – nedochází k častým nákupům a prodejům, proto má investor oproti aktivním investicím menší výdaje.
  • Eliminuje chyby způsobené lidským faktorem – aktiva jsou předem definovaná, takže se nemusíš bát vlastních impulzivních rozhodnutí při pohybech trhu.
  • Proces je automatizovaný a digitalizovaný – všechno vyřešíš v mobilní aplikaci.
  • Ve střednědobém až dlouhodobém horizontu mají potenciál generovat vysoké zisky.

Nevýhody pasivního investování

  • Růst je poměrně stabilní, bez velkých výkyvů. To znamená, že nelze očekávat nadprůměrné výnosy v krátkodobém horizontu.
  • Krátkodobě také může docházet k propadům a tím i snížení hodnoty tvé investice. Takže je vhodné jen v případě, že jsi ochotný*ochotná čekat na zhodnocení peněz deset a více let.
  • Složení indexu nelze ovlivnit. Jakmile ho zakoupíš, nemůžeš přikupovat ani prodávat další aktiva.
investice, počítač, graf
Zdroj: Pexels / Anna Nekrashevich

Jak začít s ETF?

Pokud tě pasivní investování zaujalo, můžeš s ním začít u společnosti XTB. Investiční portfolia lze vytvářet přímo v mobilní aplikaci. Nejprve si nastavíš preference, podle kterých budeš investovat. Například jestli chceš šetřit na důchod nebo třeba na vysněný dům. Kdykoliv se ti preference změní, můžeš je znovu upravit. Podle toho pak zvolíš investiční portfolio. Díky nastaveným preferencím se ti může pravidelně doplňovat o další vklady. Investování do ETF je u XTB bez poplatků.

Při investování můžeš využít investiční plány, které ti pomohou dosáhnout cíle s přijatelným rizikem. Díky nim si své vklady rozložíš tak, aby tvé investice byly bezpečné. Vytvoření investičního plánu je rychlé a jednoduché. V aplikaci XTB si zvolíš částku, kterou chceš investovat – může být už od 15 eur, tedy cca 370 korun. Na několik kliknutí si jich vytvoříš až deset. Zřízení a správa investičních plánů je také zdarma.

začni investovat s xtb
UPOZORNĚNÍ
Každá investice nese určité riziko. Zvaž, jak se svými penězi naložíš.
Domů
Sdílet
Diskuse