Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je vytvořen v rámci mediální spolupráce se společností Skrz Prsty.
19. února 2024 14:00
Čas čtení 3:09
Sponzorovaný obsah

Proč na svém těle hledáš chyby? Body neutrality je odpovědí na to, jak ho začít milovat

Proč na svém těle hledáš chyby? Body neutrality je odpovědí na to, jak ho začít milovat
Zdroj: Pexels/Anna Shvets/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI BODY SHAMING PSYCHOLOGIE
Uložit Uložené

Tvůj pohled na vlastní tělo ovlivňují nejbližší lidé i sociální sítě.

Než se začteš do článku, zkus se na chvilku zamyslet. Je něco, co na svém těle nemáš rád*a? Následně vyjmenuj, které části tvého těla se ti naopak líbí. Co pro tebe bylo snazší? Spousta lidí bohužel dokáže bez problému říct, které části by změnili, ale mají problém se pochválit. Poradíme ti, co může být příčinou, že se občas cítíš nedostatečně, co ti pomůže cítit se lépe, a prozradíme více o festivalu Skrz Prsty, který se právě touto tematikou zabývá.

Body shaming může působit nevinně, ale má velké následky

Když se ohlédneme do historie, zjistíme, že ideál krásy neexistuje, nebo se minimálně neustále mění. Nejprve byla symbolem krásy Věstonická venuše, o pár století později se ženy stahovaly do korzetů, aby měly co nejužší pas. Někdo obdivuje štíhlé modelky, jinému se líbí plné křivky Kardashianek. Zní to logicky. Přesto je stále potřeba připomínat, že tělo není něco, co bychom měli soudit a hodnotit.

tělo, postava, ženy
Zdroj: Pexels / Polina Tankilevitch

Jsou to i na první pohled „nevinné“ poznámky, které mohou působit jako dobře míněné rady či lichotky. Pro člověka, kterému jsou adresované, však mohou být startovní čárou k psychickým problémům, dysmorfii (porucha, kdy člověk trpí představou, že je nějaká část jeho těla nedostačující) či k poruchám příjmu potravy.

  • „Ty jsi zhubl*a, viď? Vypadáš skvěle.“
  • „Teda ale najez se, jsi jako z koncentráku.“
  • „Možná by sis dneska neměl*a dávat pizzu, co myslíš?“
  • „Tvoje malá prsa jsou vlastně výhoda, nemusíš nosit podprsenku.“

Body shaming bolí o to více, když přichází ze strany našich nejbližších a lidí, které milujeme. Nejčastěji jsou to právě zmíněné „dobré rady“. Ve velké míře se s ním však setkáváme i v online prostředí. Schovat se za anonymní profil a napsat jinému člověku urážku týkající se jeho vzhledu je totiž až děsivě jednoduché.

Toxicita na sociálních sítích

Nepříjemné komentáře nejsou jediné nebezpečí, které na sociálních sítích číhá. Dalším jsou výzvy jako paper challenge, kterou dívka může považovat za splněnou, když má tak úzký pas, že se schová za papír formátu A4. Nebo starší trend, který udával, že legíny mohou nosit jen ženy, které jsou tak štíhlé, že mají mezeru mezi stehny. 

Nepříjemné pocity v tobě může vyvolat i na první pohled pozitivní obsah. Sociální sítě jsou plné lidí, kteří pro mnohé představují onen zmiňovaný ideál. Časté sledování jejich příspěvků v tobě může po nějaké době začít vyvolávat pocity méněcennosti. Začneš chtít vypracované břišáky nebo dlouhé nohy jako tvůj oblíbený influencer či influencerka. Je ale potřeba si připomenout, že na Instagramu či TikToku vidíme jen takový obraz, který si tam uživatelé sami vytvoří.

tělo, muži, postava, body shaming
Zdroj: Pexels / Armin Rimoldi

Tyto varovné signály ukazují, že možná nemáš zdravý vztah ke svému tělu:

  • Nechceš se fotit, protože máš pocit, že na žádné fotce nevypadáš hezky.
  • Cítíš se trapně, když máš jíst na veřejnosti.
  • Nechceš si nakupovat nové oblečení, protože si myslíš, že bys v něm stejně nevypadal*a dobře. 

Pohled na tělo Skrz Prsty

Právě výše zmíněné situace jsou obvyklou příčinou, proč se na sebe člověk začne dívat doslova skrz prsty. Více do hloubky se touto problematikou zabývá stejnojmenný festival.

Pokud se chceš o tématu tělesného obrazu dozvědět více od odborníků a lidí, kteří se setkali s body shamingem či o svém těle někdy pochybovali, nenech si 11. ročník festivalu Skrz Prsty ujít. Můžeš se těšit na celou sérii tematických přednášek.

Festival se koná 27. března 2024 v budově 14|15 Baťova institutu ve Zlíně. Pořádají ho studenti Fakulty multimediálních komunikací Baťovy univerzity. Každoročně se zaměřuje na témata, která jsou důležitá, ale určitým způsobem také tabu. Letos je to právě body image.

více o festivalu skrz prsty
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený SKRZ PRSTY (@skrzprsty)

Jak se bránit? Pomůže neutralita a sebeláska

Už jsi slyšel*a o body neutrality? Jedná se o hnutí, které se nezaměřuje na fyzický vzhled, ale na schopnosti těla. Místo toho, aby ses před zrcadlem trápil*a tím, jak tvoje tělo vypadá, oceníš, co všechno jsi díky němu zvládl*a. Kolik kilometrů se ti podařilo uběhnout, jaké pokroky děláš ve fitku nebo že díky jednomu takovému tělu jsi vůbec na světě. Zkrátka nespojuje hodnotu těla s jeho vzhledem. Takový přístup ti může pomoci vyrovnat se s nepříjemnými poznámkami i vlastními pochybnostmi.

6 dalších věcí, které ti mohou pomoci cítit se ve svém těle lépe

  • Pečuj o sebe. Vytvoř si skin care rutinu, starej se o vlasy, hydratuj pokožku.
  • Zařaď do svého režimu pohyb, který tě baví.
  • Zaměř se na jídelníček. Dopřej svému tělu výživu, kterou potřebuje, ale neodpírej si ani občasné hřešení nějakou dobrotou.
  • Omez čas, který trávíš na sociálních sítích, a sleduj jen lidi, kteří tě inspirují a jejichž obsah ti zvedne náladu.
  • Napiš si každý den několik věcí, za které jsi na sebe pyšný*pyšná.
  • Zamysli se nad tím, jaké lidi máš ve svém okolí. Pokud máš pocit, že tě shazují a nevyjadřují ti podporu, zvaž, jestli s nimi chceš trávit svůj čas.
  • A hlavně pamatuj, že vzhled neudává hodnotu člověka. Ani tebe, ani nikoho jiného.
Anketa:
Máš někdy pocit, že bys chtěl*a na svém těle něco změnit?
Ano, téměř každý den na to myslím. 
Občas, když mám špatný den a necítím se dobře.
Ne, jsem se svým tělem naprosto spokojený*spokojená.
Ano, téměř každý den na to myslím. 
66 %
Občas, když mám špatný den a necítím se dobře.
28 %
Ne, jsem se svým tělem naprosto spokojený*spokojená.
7 %
Domů
Sdílet
Diskuse