Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. dubna 2024 12:00
Čas čtení 4:55
Tereza Šnajdrová

Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku

Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku
Zdroj: Netflix/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI ČESKO KRIMI NETFLIX SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VZDĚLÁNÍ
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Odmlouváš rodičům? Chodíš za školu? Jsi drzý*drzá? Pak pojedeš do převýchovného zařízení Ivy Ridge. Kdyby jen rodiče věděli, co se za zdmi údajné internátní školy odehrávalo. Zvěrstva, která stovky studentů a studentek poznamenala na celý jejich život.

Ve světě existuje nespočet „výchovných“ zařízení pro problémovou mládež. Do hledáčku veřejnosti se však díky dokumentu The Program, který můžeš najít na Netflixu, dostalo hlavně jedno – Ivy Ridge. Tam byly posílány děti, které jsou údajně problematické, drzé, mají tendenci odmlouvat, a toto zařízení mělo zajistit jejich nápravu. Jenže…
 
Za zdmi Ivy Ridge spadající pod společnost Teen Help byly děti týrány, bity pěstmi, byly sexuálně zneužívány a psychicky trestány. Možná tě překvapí, že jedna z poboček takového převýchovného zařízení se nacházela i v Česku. Jen kousek od Brna byla vybudována Morava Academy, která dodnes nahání hrůzu. Čemu musely čelit děti pobývající v těchto „báječných“ institucích?

Doporučeno
Nejnechutnější případ v historii české kriminalistiky: Mladíci zavraždili dva muže, jejich těla uvařili a rozdrobili do záchodu Nejnechutnější případ v historii české kriminalistiky: Mladíci zavraždili dva muže, jejich těla uvařili a rozdrobili do záchodu 10. března 2024 10:00

Internátní škola pro „zlobivé“

Soukromá akademie Ivy Ridge se prezentovala jako internátní škola, která měla převychovat nezvladatelné děti. Nacházela se v Ogdensburgu ve státě New York a mnoho rodičů ji na přelomu století vnímalo jako „poslední šanci“ pro své ratolesti, které mají problémy s autoritami, alkoholem, drogami nebo které prostě jen odmlouvají.
 
Rodičům to nelze mít za zlé. Zařízení fungovalo pod záštitou World Wide Association of Specialty Programs and Schools (WWASPS), pyšnilo se několika učebnami, kolejemi, rekreačními prostory, počítačovým centrem, vědeckou laboratoří, velkou jídelnou a v propagačních letácích bylo možné najít i fotografie běžeckých tratí, tenisových kurtů, fotbalových hřišť a mnoha dalších sportovních stanovišť, která se údajně nacházela přímo uprostřed lesa. Ivy Ridge se prezentovalo jako pohádka.
 
Instituce byla uvedena do provozu v roce 2001 a jen o čtyři roky později v ní bylo zapsáno na 460 studentů a studentek. Jenže právě v roce 2005 začaly na povrch vyplouvat informace, které naháněly hrůzu. Týkaly se pravidel, která studentstvo muselo dodržovat, i trestů, kterým čelilo, i když v podstatě nic neudělalo.

Ivy Ridge
Zdroj: WWASPSurvivors/volně k použití

Drsná pravidla, ještě drsnější tresty

Mezi tato pravidla patřila například taková, která mladým žákům a žákyním zakazovala dívat se z okna ven či vůbec opouštět prostory Ivy Ridge. Nováčci navíc byli nuceni spát na matracích na chodbách, byli uzavíráni do malých místností, v nichž museli koukat do zdi nebo na červenou tečku, a pokud zavřeli oči, čekal je trest.
 
Drsná pravidla však muselo dodržovat i ostatní studentstvo. Nesmělo se usmívat, mluvit, navazovat mezi sebou přátelství, nesmělo mluvit s personálem, muselo se oblékat podle nesmyslných příkazů… Dle výpovědí jedné ze studentek platil také zákaz zavírat si dveře na záchodě, o čemž nevěděla, a když toto pravidlo porušila, na celý jeden týden měla zakázáno chodit na toaletu.
 

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 157664 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké zneužívání popsala přeživší Morava Academy.
  • Jak dokument od Netflixu rozpoutal právní bitvu a pomohl spravedlnosti.
  • Jak probíhalo vyšetřování zločinů z Ivy Ridge i Morava Academy.
Domů
Sdílet
Diskuse