Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
včera 19. října 2024 v 7:00
Čas čtení 4:25
Markéta Princová

Na podzim jsou hory nejkrásnější. Tohle je 6 malebných míst, o kterých jsi možná neslyšel*a a měl*a bys je vidět

Na podzim jsou hory nejkrásnější. Tohle je 6 malebných míst, o kterých jsi možná neslyšel*a a měl*a bys je vidět
Zdroj: Krušnohorci.cz/propagační materiál
ZAJÍMAVOSTI KAM NA VÝLET
Uložit Uložené

Nejromantičtější jsou hory na podzim, kdy tě oslní barvící se lesy a mlhou zalitá údolí. Vybíráme místa, kde zažiješ epické výhledy, klidné stezky i trochu adrenalinu.

Podzim je ideální čas na výlet do hor. Stezky a boudy nejsou přeplněné jako v létě a při výšlapu ti nebude horko. Lyžařská sezóna se ještě nerozjela, takže davy milovníků a milovnic zimních sportů ještě neobsypaly sjezdovky, ulice ani parkoviště. Všude je klid.

Připravili jsme si pro tebe tipy na výlety, které tě zavedou do méně známých míst plných skvělých výhledů i dobrodružství. Ať už hledáš pohodovou procházku nebo adrenalinové zážitky, určitě si vybereš.


Prozkoumej malebné stezky v horách, navštiv skryté vodopády, nebo se vydej za zábavnými aktivitami. Podzimní barvy přírody vytvářejí dokonalou kulisu, tak vezmi batoh a pojď s námi objevovat.

Zamíříme do Čech, ale i za hranice.

Do Grazu za vodopády a soutěskami

Druhé největší město Rakouska je známé především díky svému historickému centru, které bys měl*a určitě navštívit. Vydat se tu můžeš skleněným výtahem na zámecký vrch s Hodinovou věží, která je jedním ze symbolů města.


Graz je zároveň skvělý výchozí bod pro výlety do přírody. Pokud se tu rozhodneš strávit pár
dnů, vydej se určitě objevit místní nádhernou přírodu. Medvědí soutěska (Bärenschützklamm) ti nabídne dechberoucí průchod skalními útvary s vodopády, nejrůznější dřevěné lávky a schody a letos na jaře ji znovu otevřeli po dlouhé rekonstrukci. Trasa je dobrodružná, ale v pohodě přístupná, což ji činí ideální v případě, že hledáš zábavnou přímou cestu. Autem jsi tam z Grazu za 40 minut.

Soutěska Kesselfallklamm.
Soutěska Kesselfallklamm. Zdroj: Region Graz/propagační materiál

Navštívit můžeš i soutěsku Kesselfallklamm, která se nachází severně 20 kilometrů od města. Najdeš tu spoustu překrásných vodopádů, strmých skal a zelených údolí. Můžeš se projít po značených stezkách a užít si nádherné výhledy jako z filmu.

Doporučeno
Tip na výlet: Vyraz do Zlína za autentickou architekturou, útulnými kavárnami a odkazem Tomáše Bati Tip na výlet: Vyraz do Zlína za autentickou architekturou, útulnými kavárnami a odkazem Tomáše Bati 15. října 2024 v 14:30

Pokud budeš cestovat s invalidním vozíkem, s kočárkem nebo s chodítkem, vyraz na Schöckl, horu kousek za městem, kam vede lanovka a dřevěná bezbariérová stezka.

graz hory příroda soutěskagraz hory příroda soutěskagraz hory příroda soutěska
Zobrazit galerii
(3)

Malá Fatra

Slovenská Malá Fatra jsou asi nejbližší hory k našim hranicím, kde si můžeš užít jak pohodové výlety v divoké přírodě, tak i pořádné horské dobrodružství. Zkus vyrazit na Velký Kriváň – z jeho vrcholu, který se tyčí do výšky 1 709 metrů, tě čekají parádní výhledy. Většina trasy se táhne pod lanovkou, takže pokud se ti nechce šlapat celou dobu, užij si jízdu a k vrcholu se tak dostaň rychleji. Od horní zastávky je to k vrcholu už jen necelý kilometr. Další možností je Velký Rozsutec (1 610 metrů), který se svým skalnatým vrcholkem nabídne možná ještě „alpštější“ zážitek.

Rozsutec.
Rozsutec. Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití


Další tip je Šútovský vodopád a krásné skalní útvary kolem. Nebo Jánošíkove diery – soustavu skalních soutěsek, které působí pořádně divoce. Pokud jsi adrenalinový nadšenec*adrenalinová nadšenkyně, na Fatře si můžeš vyzkoušet zipline nebo paragliding.

Doporučeno
Volný pád i bez padáku? Pojď vyzkoušet venkovní větrný tunel Volný pád i bez padáku? Pojď vyzkoušet venkovní větrný tunel 11. září 2024 v 16:30

Po dni stráveném v přírodě si navíc můžeš odpočinout v termálních lázních v okolí (třeba v Rajeckých Teplicích) a ochutnat slovenské speciality v útulných hospůdkách. A ještě jeden bonus – Malá Fatra je ideální místo pro pozorování noční oblohy. Takže, pokud zůstaneš přes noc, připrav si přání, až uvidíš padat hvězdu.

Malá Fatra, výhled z Chlebu.Rozsutec.
Zobrazit galerii
(2)

Dolný Kubín

Asi 45 minut autem od Malé Fatry narazíš na horské městečko Dolný Kubín, nad kterým se tyčí pohoří Oravská Magura a nabízí spoustu aktivit. Najdeš tu zipline, bikepark i vnitřní bazén. Ale Dolný Kubín není jen o zábavě, má také své historické kouzlo. Kousek od města se nachází Oravský hrad ze 13. století, který rozhodně stojí za návštěvu. I na podzim je otevřený denně.


Můžeš se tu podívat i na pravěkou osadu a projít se po dřevěném kolonádovém mostě dlouhém 120 metrů, který je pravděpodobně nejfotogeničtějším místem v Dolním Kubíně. Během dne tu také potkáš různé stánky se suvenýry, které dodají tvému výletu tu správnou atmosféru.

Oravský hrad.
Oravský hrad. Zdroj: Pexels/Anna Galinova/volně k užití


Výlet do Dolního Kubína můžeš spojit s hikingem na Kubínskou Hoľu. Zaparkuj přímo u lanovky, která tě vyveze na vrchol a užiješ si nezapomenutelné panoramatické výhledy. Odtud můžeš podniknout příjemnou túru po hřebeni směrem na Kysuckou Maguru. Trasa je dobře značená a nenáročná, měří asi 16 kilometrů tam a zpět. Na Kysucké Maguře se pak nachází útulná chata, kde si odpočineš a ohřeješ se u teplého čaje nebo tradičního slovenského jídla.

Klíny

Pokud se rozhodneš zůstat v Čechách, zkus výlet do Krušných hor. Kousek za Litvínovem

se nachází obec Klíny, která hostí lyžařský areál. Tohle místo je ale rájem i na podzim, kdy
nabízí bobovou dráhu, lezeckou stěnu, lanový park a adrenalinový zipline. Bikeři si
tu také přijdou na své. Všechny tyhle aktivity si užiješ uprostřed nádherné přírody a jsou v
provozu o víkendech až do konce října.


Z Klín můžeš podniknout výpravu na Tesařovu cestu, což je okruh dlouhý 12,5 km, ideální na pohodovou procházku nebo nenáročný hike. V oblasti je navíc jedno z nejvýše položených ekocenter. Jeho součástí je malá farma zaměřená na ekologické zemědělství, kterou můžeš navštívit.

Klíny.
Klíny. Zdroj: Sportareál Klíny/propagační materiál

Do Krušných hor za skalními útvary a ferratami

Na druhé straně Krušných hor najdeš tak trochu zapomenutý kout světa. Pokud jsi
dobrodružnější povahy, nenech si ujít ferratový areál na skalisku Hausberg u Kraslic, který
obsahuje celkem tři cesty značené barvami. Auto zaparkuj u evangelického kostela, kde je
dostatek místa a vydej se po lesní stezce po červené. Ta tě dovede k naučné stezce
Stopami horníků, kde se napojíš na ferraty.

Další možností je zaparkovat před městským úřadem a následovat modrou trasu. Tak se dostaneš k vyhlídce, kde ferraty začínají. Nástup na modrou ferratovou trasu je pod hlavní skalkou – k ní se dostaneš po pěšině, která vede vpravo od vyhlídky. Cestou narazíš i na nástup pro červenou trasu. Jelikož je areál menší, všechny cesty tě nakonec zavedou na stejný vrcholek. Nedaleko vrcholu se nachází zbytky hradu Hausberg, který byl sídlem loupežníků. Tam se dostaneš i klasickou procházkou.

Ferrata Hausberg.
Ferrata Hausberg. Zdroj: mapy.cz/Michal Hofmann/volně k užití

Než pojedeš domů, zastav se ještě kousek za Kraslicemi v Nové Vsi, kde tě čeká epická vyhlídka v podobě otevřených dřevěných dveří. Jiné turisty tu navíc zřejmě nepotkáš.

Nedaleko najdeš také Rotavské varhany. Ty jsou tvořeny vysokými čedičovými sloupy, jež vznikly sopečnou činností. Pokud tě tedy fascinují sopky, tohle bys neměl*a minout. Naučná stezka Rotavské varhany začíná a končí přímo před Městským úřadem v Rotavě a má délku 6 km. Většina trasy je po pohodlných cestách, ale kolem samotných varhan si užiješ místy skalnatý terén.

Ferrata Hausberg.Ferrata Hausberg.Rotavské varhany.Otevřené dveře v Nové Vsi.
Zobrazit galerii
(4)

Brdská hřebenovka

Brdy hlásí novinku, od letoška je spojuje 120 kilometrů dlouhá hřebenovka, která ti umožní objevit málo prozkoumané kouty těchto malebných kopců. Začíná u Jíloviště nedaleko Prahy a končí až v Plzeňském kraji ve Spáleném Poříčí. Tahle trasa tě provede nejen přes vrchol Tok, který je 865 m.n.m., ale i kolem krásných Padrťských rybníků, přes brdský Olymp (kopec Plešivec), až k poutnímu areálu Skalka u Mníšku pod Brdy. Zkušenější hikeři chodí celou hřebenovku za pár dnů, nicméně, není problém si vybrat jen určitou část. Právě ta s Padrťskými rybníky stojí rozhodně za to.

Plešivec.
Plešivec. Zdroj: Brdy a Podbrdsko/propagační materiál

Ačkoliv je hřebenovka značená, dej si pozor na některé přísněji chráněné oblasti, kam je vstup zakázán. Brdy jsou bývalá vojenská oblast a hrozí možnost nálezu nevybuchlé munice. Vstup do těchto lokací bývá opatřený informační cedulí.

brdy brdy
Zobrazit galerii
(2)
Domů
Sdílet
Diskuse