Američtí vědci zveřejnili novou studii, podle níž může být pití kávy zdraví prospěšné.
Výzkumu se zúčastnilo 40 tisíc dospělých osob. Až 16 procent z nich mělo nízké riziko úmrtí z jakýchkoli příčin a 31 procent z nich nehrozilo během desetiletého sledovacího období úmrtí na některou z kardiovaskulárních chorob. Informoval o tom deník The Guardian.
A co musíme dodržet, aby pro naše zdraví byla káva prospěšná? Podle autorů výzkumu tkví tajemství „dlouhověkosti“ v tom, že se konzumaci kávy budeme oddávat pouze v ranních a dopoledních hodinách.
„Nejde jen o to, zda pijete kávu nebo kolik jí pijete, ale důležitá je denní doba, kdy kávu pijete,“ uvedl profesor Lu Qi, odborník na výživu a epidemiologii z Tulane University v New Orleans. Podle něj by měla výživová doporučení obsahovat také konkrétní denní dobu, během níž je dobré kávu konzumovat.
Analýza publikovaná v prestižním časopise European Heart Journal také ukázala, že blahodárný efekt kávy se vytrácí s příchodem poledne. Sledované lékařské záznamy totiž neprokázaly žádné významné snížení úmrtnosti u celodenních milovníků kávy ve srovnání s těmi, kteří se kávě vyhýbali.
Klíčem je spánek
Studie sice udává, že ranní šálek kávy je lepší než ten večerní, neříká nám ale proč. Možné vysvětlení nabízí fakt, že pití kávy později během dne může narušit cirkadiánní rytmus a hladinu hormonů, jako je melatonin. Ten následně ovlivňuje spánek, záněty či krevní tlak, což může poškodit zdraví srdce.