Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2016 13:46
Čas čtení 0:00
Phari

Když prohra znamenala smrt. Boxer z Osvětimi dokazoval nacistům, že jeho čas na odchod z tohoto světa ještě nenastal

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Salamo Arouch přežil koncentrační tábor během druhé světové války díky tomu, že v ringu bavil nacisty.

Salamo Arouch, neznámé jméno skrývající neuvěřitelný příběh, který se udál během druhé světové války. Narodil se v roce 1923 v řeckém městě Soluň. Jeho otec ho od útlého dětství vedl k boxu, když u syna zpozoroval nesporný talent a silnou vůli.
 
Mladý zápasník svou kariéru odstartoval jako 14letý v roce 1937. Již o rok později se stal řeckým šampionem ve střední váze, další rok získal titul mistra Balkánu a měl skvělé předpoklady pro úspěšnou boxerskou kariéru. Postupně dosáhl bilanci 27 odboxovaných zápasů, z nichž 27 vyhrál a ani jednou neokusil porážku. V té době byl již členem řecké armády. Jeho hlavní devizou byla rychlost a skvělá práce nohou, díky níž dostal přezdívku „the ballet dancer“.

Když prohra znamenala smrt. Boxer z Osvětimi dokazoval nacistům, že jeho čas na odchod z tohoto světa ještě nenastal
Zdroj: jewishcurrents.org

Během května 1943 byl Arouch spolu s rodiči, třemi sestrami a bratrem, deportován kvůli svému židovskému původu do koncentračního tábora v Osvětimi. Jeho sestry a matka byly okamžitě poslány do plynových komor. Ostatní členové rodiny později na tomto místě také zahynuli.

„Já a moje rodina jsme dorazili do tábora o šesté večer, musel jsem stát nahý až do následujícího dne, kdy nás dozorci umyli, dezinfikovali a označili vytetovanými číslicemi,“ vyjádřil se v roce 1989 pro New York Times.


Celkově ve vyhlazovacím táboře přišlo o život více než 1,1 milionu lidí, některé zdroje uvádějí ještě vyšší čísla. O pár dní později vyzval nacistický důstojník vězně, aby se přihlásili ti, kteří boxovali, nebo mají zkušenosti s bojovými sporty.„Dozorce mi nevěřil kvůli mé výšce,“ vzpomínal po letech. Salamo totiž měřil jen 168 centimetrů. Svou boxerskou minulost však dokázal v improvizovaném ringu, kde porážel jednoho soupeře za druhým.

Když prohra znamenala smrt. Boxer z Osvětimi dokazoval nacistům, že jeho čas na odchod z tohoto světa ještě nenastal

Zápasy mezi vězni byly skvělým rozptýlením pro nacistické dozorce. Během sledování bojů popíjeli, sázeli a bavili se. Vězeň však neměl právo na prohru, poražený byl podle slov samotného Aroucha poslán do plynové komory, nebo zastřelen.

Počet jeho zápasů se nakonec zastavil až na čísle 208, ve kterých nebyl nikým poražen. Zaznamenal dvě remízy - v těchto zápasech však boxoval po překonání úplavice a nebyl stoprocentně fit. Zmíněná čísla se jeví v pozoruhodném světle o to víc, když si uvědomíme, že kromě zmíněné výšky vážil pouze kolem 60 kilogramů a často bojoval s těžšími a mohutnějšími soupeři. Tvrdil, že jednou čelil oponentovi vážícímu přes 110 kg, ale po 18 sekundách ho poslal k zemi. Bojovalo se většinou tak dlouho, dokud jeden z „boxerů“ nepadl, nebo dokud boj nepřestal nacisty bavit. Nakonec přežil koncentrační tábor jako jediný z rodiny, a to díky otci, který ho vedl k boxu a nezkrotné odhodlání přežít.

Když prohra znamenala smrt. Boxer z Osvětimi dokazoval nacistům, že jeho čas na odchod z tohoto světa ještě nenastal

V lednu 1945 byl koncentrační tábor v Osvětimi osvobozen Rudou armádou. Salamo začal pátrat po členech své rodiny. Během prověřování přeživších z táboru Bergen-Belsen narazil na Martu Yechiel, 17leté děvče, které pocházelo z jeho rodného města, Soluně. Navázali mezi sebou silné pouto a spolu emigrovali do izraelského Tel Avivu, kde se stal manažerem stěhovací firmy a žil klidným životem. Dožil se úctyhodného věku 86 let.

Na základě jeho nezlomného příběhu o lidské vůli a vytrvalosti vznikl v roce 1989 vysoce hodnocený biografický snímek „Triumph of the spirit“, ve kterém ztvárnil hlavní roli herec Willem Dafoe. Sám Arouch se na produkci podílel jako konzultant a během natáčení navštívil po dlouhých 44 letech koncentrační tábor Osvětim. Místo, na kterém zahynula jeho rodina a kde bojoval o svůj holý život.

Zpět
Sdílet
Diskuse