Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2016 v 10:40
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Jak je možné, že polovina obyvatel nedosahuje výšky ani 80 centimetrů? Yangsi je záhadná trpasličí vesnice v Číně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vesnice v Číně, kterou tvoří z velké části lidé trpící nanismem.

Yangsi je odlehlá vesnička v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny, která zaráží vědce už několik dekád. Kolem neuvěřitelných 40 procent zdejší populace totiž tvoří lidé o několik hlav menší než průměrně vysoký člověk. Celých 36 z osmdesáti obyvatel tedy tvoří trpaslíci. Nejvyšší z nich měří 1,16 metru a ten nejmenší 63,4 centimetru. To je až příliš vysoké číslo, aby se mohlo jednat o pouhou náhodu. V současné době je tak malá vesnička známá jako trpasličí vesnice. Podle starších obyvatel neveliké dědiny byl jejich poklidný a mírumilovný život narušen jednoho léta před mnoha lety, kdy vesnici zasáhla zvláštní nemoc. Někteří místní začali trpět zvláštními příznaky, které se projevovaly zejména u dětí mezi 5 a 7 lety. Ty přestaly růst a jejich výška jim zůstala už po celý zbytek života. Krom neschopnosti dosáhnout větší výšky však někteří začali trpět i různými druhy postižení. 

Vědci a odborníci se do regionu vydali již několikrát, aby prozkoumali tamější vodu, půdu a obilí. Několik trpasličích obyvatel podrobili baterii testů, aby shromáždili základní vodítka k vyřešení záhady. Nicméně, i přes sérii pokusů příčinu zjistit nedokázali, a tak náhle zastavení růstu místních nadále zůstává záhadou stejně tak jako před lety. Podle záznamů z místních úřadů byla nemoc poprvé zaznamenána v roce 1951. Sčítání lidu pak proběhlo v roce 1985 a bylo během něj zjištěno 119 případů v obci. Logicky tak usoudili, že nemoc neskončila se starší generací, ale přenáší se geneticky i na jejich děti. 

One ring to rule them all

Jak je možné, že polovina obyvatel nedosahuje výšky ani 80 centimetrů? Yangsi je záhadná trpasličí vesnice v Číně
Zdroj: www.reddit.com

Zatímco čínské úřady existenci vesnice Yangsi nepopřeli, cizím návštěvníkům a vědcům vstup nepovolují. Takže vše co máme jsou krátké lékařské a vědecké zprávy, několik fotek s místními a spousta bizarních zvěstí. A ačkoli byla existence zvláštní choroby oficiálně zaznamenána až v roce 1951 první zprávy o pozorování trpaslíků v oblasti Yangsi se datují už kolem roku 1911. V roce 1947, pak anglický vědec Dr. Karyl Robin Evans tvrdil, že viděl několik set lidí trpících nanismem žít v odlehlém údolí, v oblasti, kde se nachází Yangsi. 

A přestože nanismus není nic neobvyklého ani pro nás Evropany, jedná se právě o jejich počet, který je tak matoucí. Pravděpodobnost, že se jedinec narodí s poruchou růstu je přibližně 1:20 000, což znamená, že pro jev v Yangsi musí existovat specifické odůvodnění. V roce 1997 se objevila nová teorie, že za nanismem místních stojí vysoká koncentrace rtuti v půdě. Zatím však nebyla potvrzena. Místní si bizarní jev pochopitelně vysvětlovali po svém a za příčinu označovali zlé síly. Někteří svalovali vinu na špatné feng shui v oblasti, jiní zase předpokládali že to je trest za nedostatečné pohřby jejich předků. Zdaleka nejbizarnějším mýtem je však ten, ve kterém kdysi dávno žijící muž jménem Wang zašlápl černou želvu holou nohou, a kvůli tomu byla vesnice prokleta. 

Někteří viní toxické plyny, které mohli použít Japonci před lety, když napadli Čínu. Čemuž však odporuje fakt, že Japonsko nikdy až do jejich regionu nevtrhlo. V průběhu let desítky místních vesnici opustili ze strachu, že nemoc postihne i jejich děti. Ale věci se zdají být lepšími. Zatímco starší generaci tvoří z poloviny lidé vysocí průměrně 80 centimetrů, ta nová se zdá být nanismem téměř nedotčena

Jak je možné, že polovina obyvatel nedosahuje výšky ani 80 centimetrů? Yangsi je záhadná trpasličí vesnice v Číně
Zdroj: www.odditycentral.com
Jak je možné, že polovina obyvatel nedosahuje výšky ani 80 centimetrů? Yangsi je záhadná trpasličí vesnice v Číně
Zdroj: www.google.cz
Domů
Sdílet
Diskuse