Možná si říkáš, jestli jsme se nezbláznili, ale nech nás to vysvětlit.
S příchodem podzimu se tradičně plní Instagram a TikTok pumpkin spice, skořicovými šneky a avo toasty z cozy brunchů. A my rozhodně nemáme nic proti. Ale co si budeme povídat, dopřávat si často tyhle aesthetic svačinky trochu leze do peněz. Naštěstí existuje řešení, které je možná nečekané, ale zato lokální, ekonomické a s nádechem trendy vintage atmosféry – český chlebíček.
Máme pro tebe 6 důvodů, proč bys je měl*a tenhle podzim zahrnout mezi svoje snackies a treats. A taky to můžeš brát jako manifest za navrácení chlebíčků do našich bežných životů.
📌 1. Svačinka s vintage nádechem
Chlebíček v podobě, v jaké ho známe dnes, sestavil už na počátku 20. století pražský lahůdkář Jan Paukert na žádost malíře Jana Skramlíka. Ten si přál snack, který by byl něco mezi jednohubkou a obloženým chlebem – přibližně na tři kousnutí. Upřímně, Jan Paukert nebyl ve světě první, koho napadlo obložit chleba, ale klasika s vekou a majonézou u nás má rozhodně kořeny.
🤤 Kam na dobrý chlebíček?
Jedním z tradičních lahůdkářství, kde si dáš typický český chlebíček, jsou Libeřské lahůdky. Podnik má více než třicetiletou historii a lahůdky vyrábějí ručně – od loupání brambor, po šlehání majonézy. Kromě chlebíčků si tam můžeš dát i další lahůdky a svačinky, jako jsou bagety, koláče, toasty, tortilly nebo dezerty. Jejich hodnocení najdeš v našem taste testu.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
📌 2. Snack pro smetánku
Chlebíček byl už od svých počátků součástí vybrané společnosti. Po velkém úspěchu pražského lahůdkáře si ho oblíbily známé osobnosti jako třeba Ema Destinnová, Lída Baarová nebo Vlasta Burian. Nakonec je to luxusnější snack než francouzský croissant.
Co si budeme povídat, chlebíček často znamená více než tři kousnutí, musíš hodně otevírat pusu a riskovat, že kousek upadne. Z toho důvodu experti na etiketu radí vyměnit je na slavnostnějších akcích například za menší kanapku.
📌 3. Milujeme Y2K
Ptáš se, jak to souvisí s chlebíčky? Y2K se vrací hlavně v módě (v make-upu naštěstí ne, protože čárky místo obočí nám nechybí). Ale proč by to mělo být jen o tom, že si vezmeme zvonáče? Nultá léta byla především lifestyle, a do toho patří cringe televizní estrády a tácek s chlebíčky na konferenčním stolku. Period.
📌 4. Součást české popkultury
Skořicový šnek a matcha je globální mainstream, zato chlebíček je něco jako národní dědictví. Chlebíčky byly u toho, když jsi slavil*a první narozeniny, svůj první Silvestr, i když jsi je tajně ujídal*a na Štědrý den před večeří. Nesmí chybět na žádné rodinné oslavě, a jak jsme zjistili v anketě, jsou i oblíbeným snackem na cesty.
Své „chlebíčky“ mají i jiné evropské země. V Dánsku si můžeš pochutnat na obložených smørrebrød, ve Francii si vychutnávají kanapky a Italové mají bruschettu.
📌 5. Je to ekonomická volba
Pokud ses rozhodl*a pečovat o svůj finanční rozpočet, měl*a bys vědět, že ušetřit se dá i za snackies. Například čerstvý plněný croissant tě v pekárně nebo v kavárně může vyjít třeba na 80 korun, skořicový šnek podobně. Chlebíček v Libeřských lahůdkách koupíš kolem 40 korun.
📌 6. Vybere si každý
Šunkový, krabí a hermelínový jsou klasiky. Ale co se týká chlebíčků, existuje varianta pro každého – s roastbeefem, bramborovým salátem, vajíčkem nebo třeba s křenem. Výhoda je, že si zvolíš přesně podle své chuti.