Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. září 2016 18:42
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Nová australská bankovka vypadá, jako by byla z budoucnosti. Obsahuje průhledný pásek nebo ptáka mávajícího křídly

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kéž bychom i my měli australské bankovky a jejich platy.

Austrálie se v médiích často objevuje v souvislosti se svými živočišnými obyvateli, kteří milionům lidí nahánějí strach až natolik, že by na tento kontinent nepřijeli, ani kdyby měli celý výlet zdarma. Jedovatí pavouci a hadi však tvoří jen minimum z toho, díky čemu je Austrálie skvělým místem pro život a nejnovější pěti dolarová bankovka slouží jako perfektní příklad toho, jak velmi Australané dbají na technologický progres a například i bezpečnost. Vědeckofantastické filmy nám už přinesly mnoho fascinujících vynálezů a objektů, o jakých jsme v realitě ani nesnili a nová pěti dolarovka vypadá na první pohled, jako vystřižená právě z jednoho z těchto filmů.

Nová australská bankovka vypadá, jako by byla z budoucnosti. Obsahuje průhledný pásek nebo ptáka mávajícího křídly
Zdroj: Reserve Bank of Australia

Možná jsi již slyšel, že australské peníze by ses pokoušel přetrhnout jen těžko, dokonce jim neuškodí ani pobyt ve vodě, ovšem nové bezpečnostní funkce a zlepšováky pětidolarovky posunuly jejich úroveň ještě o něco výše. Samozřejmostí se stala hmatová pomůcka, na základě které nevidoucí lidé okamžitě dokážou bankovky rozlišit, a když se na ni potom podíváš, určitě ti neunikne fakt, že obsahuje průhledný proužek od horního okraje až k tomu dolnímu. Designéři k tomuto kroku mohli přistoupit díky plastu, ze kterého jsou bankovky vyrobeny a seznam nových bezpečnostních vlastností snad nemá konce. Od číslice pět měnící směr nacházející se na pozadí australského symbolu Federation Pavilion, přes typického australského ptáka mávajícího křídly při pohybu bankovkou, až po části měnící barvu pod různými úhly, případní zájemci o zfalšování těchto bankovek budou mít plné ruce práce.

Domů
Sdílet
Diskuse