Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. listopadu 2016 18:42
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Jak původně vypadaly slavné stavby, které zná každý? Egyptské pyramidy byly po dokončení bílé

ZAJÍMAVOSTI ARCHITEKTURA EGYPT
Uložit Uložené

Prvotní záměry působí více než překvapivě.

Každý z nás viděl známé stavby jako pyramidy či Koloseum alespoň na obrázku a má o jejich vzezření jakžtakž přehled. Přitom však měly některé z nejpopulárnějších výplodů architektury vypadat úplně jinak. Zatímco barcelonská La Sagrada Família je dnes vysloveně vyhýčkaná desítkami do detailu propracovaných soch (a stále není dokončena), původně měla mít mnohem jednodušší tvar s větším počtem věžiček. Ukážeme si také, jak dopadl příběh ambiciózního projektu známé nedokončené výškové budovy v Krakově. Dokázal by sis představit, že by dnešní dominanty zemí vítaly turisty takovým vizuálem?

Katedrála La Sagrada Família měla být jednodušší a na tu dobu velkolepější. Mimochodem, je pořád ve výstavbě, aktuální termín dokončení je 2026.

Imgur

Majestátne Koloseum bolo postavené v 1. storočí p.n.l., masívne zemetrasenie o 1500 rokov neskôr spôsobilo jeho rozpadnutie. Vtedy predstavovalo skvelý zdroj stavebných materiálov.

Colosseum

Osamělá India Tower se měla stát durhou nejvyšší budovou světa hned po Burj Khalifa. Na interiérech pracoval dokonce Georgio Armani. V roce 2011 se ale stavba zavrhla.

India Tower

Výstavbu nejznámějšího dochovaného příkladu starověké řecké architektury často narušovaly boje a požářy. Dnes vypadá velmi vyčerpaně, ale pořád drží.

Parthenon, Athens

Původně byly pyramidy v Egyptě pokryté bílým vápencem, díky čemuž je bylo možné spatřit až z Izraele. Bílý povrch ale odstrnilo ničivé zemětřesení.

Imgur

Další skvostný architektonický projekt Burj Al Alam měl představovat budovu ve tvaru kvetoucí rostliny. Mrakodrapu dala červeonu krize v roce 2013.

Burj Al Alam UAE

Záměrem nejvyšší budova poslkého Krakova, Unity Tower, stojí dodnes, ale jen jako nedokončená a chátrající stavba. Uvažuje se však o obnovení ústícího do luxusního obytného komplexu.

Unity Tower

Domů
Sdílet
Diskuse