Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2016 15:09
Čas čtení 0:00
johnnybravo

V Řecku se výzkumníkům podařilo objevit městské ruiny staré 2 500 let. Město mělo vzkvétat kolem 4. století před naším letopočtem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nachází se v regionu skoupém na podobné nálezy.

Švédští a britští archeologové spojili síly při výzkumu v Řecku a podařilo se jim objevit starověké město, které mělo kdysi překypovat lidskou aktivitou. Naleziště se nachází nedaleko malé řecké obce Vlochós, u které leží vyvýšená oblast a právě zde se nacházely ruiny toho, co kdysi představovalo město. Zajímavé na celém nálezu je přitom to, že o ruinách se v minulosti již vědělo, jenže při prvotním zkoumání dospěli tehdejší archeologové k závěru, že šlo jen o izolovanou osadu bez větší důležitosti, a proto ji po čase přestali zkoumat a nepřišli kvůli tomu k závěru, jaký se podařil Švédům a Britům.
 
Skupina výzkumníků se o původním nálezu dočetla ve spojení s naprosto odlišným projektem, ale nedalo jim to a vydali se až do Řecka, aby naleziště prozkoumali blíže. Díky tomu se jim podařilo odhalit, že šlo o město rozprostírající se na rozloze přibližně 40 hektarů. Podle všeho mělo vzniknout někdy kolem roku 500 před naším letopočtem a lidé ho obývali jen sto či dvě stě let, protože po tomto období zůstalo opuštěné. Archeologové už přemýšlejí nad teoriemi, že lidé město opustili kvůli římským výpadům, ale zatím ještě není nic konkrétního potvrzeno, a tak jsou to jen dohady. Skvělá zpráva z Řecka přitom nabírá na důležitosti i s ohledem na to, že v oblasti, kde se město podařilo objevit, má lidstvo jen velmi málo údajů a nálezů z této dávné doby, a tak by další výzkum mohl pomoci odhalit i další tajemství starověké řecké civilizace.






Domů
Sdílet
Diskuse