Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2017 15:54
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Joanně je teprve 23 let, ale ISIS na její hlavu vypsal milionovou odměnu. Bojovala v Sýrii, zabila více než 100 teroristů a nakonec skončila ve vězení

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Neobyčejný příběh mladé slečny z Dánska.

Boj za svobodnou budoucnost bez strachu z hrozících teroristických útoků ve spojení se silnou hrdostí na svůj původ způsobil 23leté Joanne Palaniové už hromadu problémů, ale ona svých činů nelituje. Joanna se narodila v iráckém městě Ramádí do rodiny se smíšenou iránsko-kurdskou historií, a i když z tohoto regionu po čase odešla a vydala se studovat politické vědy do dalekého Dánska, v roce 2014 se v ní něco zlomilo. Mladá slečna se narodila v uprchlickém táboře krátce po válce v Perském zálivu a odjakživa toužila bojovat za práva svého národa a žen. Navzdory všem překážkám a radám z okolí, aby to nedělala, se Joanne v roce 2014 vydala do Sýrie, kde již tehdy zuřila občanská válka. Jak sama říká, život v Dánsku ji naučil vážit si evropských hodnot a životního stylu, za který bojovala i v Sýrii. Přidala se ke kurdským jednotkám zvaným Peshmerga a bojovala nejdříve proti syrskému režimu, aby pak své síly soustředila na boj proti ISIS a terorismu.

Během svého působení na frontě zachraňovala ženy ze zajetí prostituce a otroctví, ale neměla slitování ani s bojovníky ISIS, kterých měla zabít více než 100. Právě kvůli obrovským ztrátám způsobeným jedinou slečnou na její hlavu teroristé z ISIS vyhlásili odměnu ve výši až 1 milionu dolarů. Joannu přitom neodradilo ani zvyšující se nebezpečí, a když se v září roku 2015 vrátila ze Sýrie zpět do Dánska, místní úřady jí zakázaly jakékoli další cesty do oblasti Sýrie či Iráku. Přesto se Joanna vydala do Iráku ještě jednou a pak v noci po vlastních nohách za sedm hodin prošla až přes syrské hranice, aby se znovu připojila ke své skupině. Naštěstí se jí nic nestalo, a tak se opět vrátila do Dánska, ale úřady už nebyly takové mírné a poslaly ji na tři týdny do vězení, přičemž jí zabavily i pas, takže Joanna nyní nemá jak vycestovat. Musí se v Dánsku skrývat a neustále se přesouvat z místa na místo, protože se bojí, že si pro ni přijdou teroristé a zároveň je smutná z toho, že ji Dánsko prakticky vnímá jako teroristku, i když ona vždy bojovala právě proti nim.







Domů
Sdílet
Diskuse