Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2017 23:32
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Jak to vypadá po zapnutí severokorejského počítače? Tamní operační systém je kopií našich a k dispozici je pouze jediný prohlížeč

ZAJÍMAVOSTI KLDR
Uložit Uložené

V Severní Koreji se technologickým pokrokem příliš chlubit nemohou.

Před několika měsíci jsme ti přinesli více než zajímavý článek obsahující fotografie toho, jak vypadá internet v Severní Koreji. Jeden ze zaměstnanců Google, Will Scott, byl na návštěvě v Pchjong-jangu, kde si mimo jiné koupil severokorejský operační systém. Příznačně se nazývá Red Star (červená hvězda) a je postaven na Linuxu, přičemž až nápadně připomíná uživatelské prostředí MacOS od Apple. V něm je zabudované všechno. Od textového editoru po jediný dostupný prohlížeč v celé zemi s názvem Naenara. K dispozici je také jen několik tapet, jež často zobrazují jen krásy Severní Koreje a vojenský arzenál. Portál Business Insider tyto fotografie sesbíral a oštítkoval, díky čemuž tak máme ještě jasnější představu, jak vypadá luxus, tedy vlastnění počítače v Severní Koreji.

Domů
Sdílet
Diskuse