Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2017 20:48
Čas čtení 0:00
Martin M.

Čím se vyznačují lidé s poruchou osobnosti a do jakých kategorií je můžeme zařadit?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pokud si dáváš neškodná selfíčka na Instagram, neznamená to, že jsi narcis.

Poruchy osobnosti v dnešní době nejsou ničím výjimečným, ačkoli jinak tomu nebylo ani v minulosti, dnes se o nich díky internetu dozvídáme stále více. Každá osobnost má svůj vlastní způsob myšlení, prožívání různých situací a cítění, čímž se stává unikátní. Kromě toho je každý člověk silně ovlivněn zkušenostmi, prostředím a zděděnými charakteristikami. Co se poruch osobnosti týče, existuje 10 přesně specifikovaných typů poruch osobnosti, rozdělených do tří kategorií.

Vzorové chování, díky kterému se dá specifická porucha určit, můžeme vidět v těchto oblastech:

  • způsob rozmýšlení o sobě samém a o ostatních
  • způsob, jakým navazujeme vztahy s ostatními
  • způsob, jakým reagujeme na určité situace (emočně)
  • způsob, jakým kontrolujeme své vlastní chování

Jak jsem již zmiňoval, 10 různých typů poruch osobnosti lze rozdělit do tří velkých kategorii.

Skupina A: Výstřední nebo excentrické chování

  • Paranoidní porucha osobnosti (paranoik)

Má v sobě zakořeněný vzor nedůvěry a podezíravosti, přičemž motivy a jednání jiných považuje za zlomyslné. Lidé s paranoidní poruchou osobnosti předpokládají, že jim jiní lidé budou lhát, proto téměř vůbec nikomu nedůvěřují, dokonce ani osobám, které jsou jim blízké.

  • Schizoidní porucha osobnosti 
Čím se vyznačují lidé s poruchou osobnosti a do jakých kategorií je můžeme zařadit?
Zdroj: theneuroticsblog

Osoba se schizoidní poruchou osobnosti obvykle neusiluje o blízké vztahy, je dobrovolně odloučená od společnosti a má omezený rozsah emocionálního projevu. Někteří lidé si takovou osobu mohou snadno splést s introvertem, ale nenech se splést. Taková osoba si sice také vybírá osamělé aktivity, ale na rozdíl od introverta je navíc zcela lhostejná k chvále či kritice druhých.

  • Schizotypová porucha osobnosti
Čím se vyznačují lidé s poruchou osobnosti a do jakých kategorií je můžeme zařadit?
Zdroj: OMICS International

Taková osoba se cítí nepříjemně dokonce i s osobami, se kterými je v blízkém vztahu, trpí deformací vnímání a má často velmi excentrické chování. Osoba se schizotypovou poruchou osobnosti může mít podivné přesvědčení (např. placatá Země) a chování, přičemž jí často uniká význam událostí, respektive jim připisuje nesprávný význam.

Skupina B: Dramatické, emocionální či nevyrovnané chování

  • Antisociální porucha osobnosti

Charakteristickým rysem je ignorování, ponižování či dokonce porušování práv jiných osob. Osoba s touto antisociální poruchou pohrdá sociálními normami, jedná impulzivně a cizí jí není ani opakované lhaní nebo manipulace s jinými.

  • Hraniční porucha osobnosti
Čím se vyznačují lidé s poruchou osobnosti a do jakých kategorií je můžeme zařadit?
Zdroj: Wear Your Voice

Osoba s touto poruchou trpí nestabilitou ve svých vztazích, reaguje emotivně a impulzivně (zejména na kritiku). Tato osoba se snaží o sebepoznání, ale na druhou stranu má opakované sebevražedné sklony či sklony k sebepoškozování, projevuje intenzivní hněv a vzácné nejsou ani chronické pocity prázdnoty.

  • Histriónska porucha osobnosti

Histriónska porucha osobnosti se vyznačuje přehnanými emocionálními reakcemi a hledáním pozornosti. Osoba s touto poruchou může být nepříjemná když není centrem pozornosti, přičemž cizí jí není používání fyzického vzhledu k upoutání pozornosti. Pokud nezaujme fyzickým vzhledem, nastupují zmíněné přehnané emocionální reakce, jinak řečeno i jako preafektované chování.

  • Narcistická porucha osobnosti
Čím se vyznačují lidé s poruchou osobnosti a do jakých kategorií je můžeme zařadit?
Zdroj: Therapy Rocks

Jde zřejmě o jednu z nejznámějších a v dnešní době velmi aktuálních poruch osobnosti, kterou zvládne téměř každý charakterizovat. Ve zkratce jde o neustálou potřebu obdivu, ale na druhou stranu je pro tuto osobu empatie neznámý pojem. Tato osoba může sama sobě připisovat obrovský význam a důležitost, cítí se být důležitá a umí velmi dobře využívat jiné lidi.

Skupina C: úzkostné či bojácné chování

  • Vyhýbavá porucha osobnosti
Čím se vyznačují lidé s poruchou osobnosti a do jakých kategorií je můžeme zařadit?
Zdroj: Affinity

Tato osoba je extrémně citlivá na jakoukoliv kritiku, cítí se být odstrčená společností a má neustálý pocit nedostatečnosti a zbytečnosti. Pokud si není jistá, zda se líbí někomu jinému, je odmítavá, považuje se za méněcennou a při jakékoliv příležitosti se obává možnosti kritiky.

  • Závislá porucha osobnosti

Osoba s touto poruchou potřebuje, aby se o ni někdo staral, má poddajné chování a snadno se nechá ovlivnit. Má potíže v každodenním životě, zejména co se týče rozhodování se a častokrát se bez ujištění od ostatních lidí nedokáže sama rozhodnout. Kromě toho se cítí nepříjemně až bezmocně když je sama, kvůli neschopnosti se o sebe postarat.

  • Obsesivně-kompulzivní porucha osobnosti (neplést s obsedantně-kompulzivní poruchou)
Čím se vyznačují lidé s poruchou osobnosti a do jakých kategorií je můžeme zařadit?
Zdroj: KRCU

Perfekcionismus vyšperkovaný až na samotný vrchol a neustálé nutkání dokonalého uspořádání a kontroly, tím vším se vyznačuje osoba s touto poruchou. Kromě toho může být tato osoba zaujatá podrobnostmi, plány či rozvrhy a často pracuje i v průběhu volného času.

Domů
Sdílet
Diskuse