Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2017 18:36
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Proč někteří čtou všechny zprávy ve skupinovém chatu, ale nikdy se nevyjádří? Za jejich chováním se skrývá zajímavé vysvětlení

ZAJÍMAVOSTI WHATSAPP
Uložit Uložené

Messenger, Whatsapp nebo Viber. Skupinové konverzace skrývají mnoho pozoruhodných psychologických jevů.

Proscrolluj si svým Messengerem či WhatsAppem, otevři nějakou skupinovou konverzaci a rozhodně je najdeš. Lidi, kteří se vyhýbají jakýmkoli zprávám a vše jen pozorně sledují. I když se někdo zajímá o obecný názor, zůstanou zticha a zdá se, že jediná pointa jejich působení ve skupině je, aby nasávali informace. Téměř při každé zprávě se do pár sekund objeví jejich miniaturní profilovka svědčící o tom, že danou zprávu přečetli, přičemž nezáleží na tom, zda o vtipné meme, motivační hloupost nebo důležité globální oznámení.

Proč někteří čtou všechny zprávy ve skupinovém chatu, ale nikdy se nevyjádří? Za jejich chováním se skrývá zajímavé vysvětlení
Zdroj: Kārlis Dambrāns | flickr.com

Jasně, tím nejjednodušším vysvětlením konání těchto lidí je, že mají prostě na háku. Dané téma je nezajímá a zkrátka nemají důvod se vyjádřit, když to udělají všichni ostatní. Existují však určité případy, kdy by se opravdu vyjádřit měli, a to například tehdy, když se v obzvláště závažné věci zjišťuje názor všech lidí ve skupině. Podle mnoha sociologů a kyberpsychologů to všechno tkví v jednoduché příčině, a sice, že daní lidé jsou nejistí.

Doporučeno
Facebook má celosvětový výpadek Facebook má celosvětový výpadek 14. dubna 2019 13:41

Sledují každý detail dějící se ve skupině a mnoho lidí dokonce poprosí, aby je informovali o všech novinkách pro případ, že by něco nedejbože vynechali. Takzvané FOMO (fear of missing out) je dnes jeden z nejrozšířenějších psychologických fenoménů a jeho pointa je velmi jednoduchá a bohužel i smutná. Daný jedinec trpí myšlenkou, že ostatní členové skupiny budou profitovat z chvil, když on v samotné skupině není. Tedy například, že si užijí více zábavy bez něj než s ním.

To, proč se nezapojují, však může být mnohem větší oříšek k rozlousknutí. Nejjednodušší vysvětlení je opět, že k tématu prostě nemají co říct. Ale pokud se od nich specificky vyžaduje, aby se vyjádřili, může to dopadnout různými výsledky. Vzhledem k tomu, že si daná osoba není jistá jejími vazbami s přáteli a okolím, může se snažit nepobouřit své okolí vlastní, neočekávanou odpovědí a místo toho prohlásí něco, čemu sám nevěří, ale myslí si to většina.

Proč někteří čtou všechny zprávy ve skupinovém chatu, ale nikdy se nevyjádří? Za jejich chováním se skrývá zajímavé vysvětlení
Zdroj: downloadsource.fr | flickr.com

Podle expertů dnes přinášejí sociální sítě až příliš mnoho nástrah pro nejisté lidí. Už to, že je někdo přidal do skupinové konverzace, by v nich mělo probudit pocit, že někam patří, ale i to spolu přináší velké množství situací, kde lze nabýt pocitu nejistoty. Například otázka, kolik odeslaných zpráv je prostě až příliš mnoho, abych nebyl otravný nebo zda má slova nebudou pro ostatní na smích.

Domů
Sdílet
Diskuse