Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2018 12:29
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Nejkrásnější fotografie krvavě rudého Měsíce z nejrůznějších koutů světa ti vezmou dech

KULTURA
Uložit Uložené

Vzácný úkaz na obloze si nenechali ujít ani fotografové. Modrý krvavý úplněk vykouzlil vskutku nádherné nebeské divadlo.

Konec ledna nabídl pozorovatelům oblohy v různých částech světa možnost zachytit vzácný jev, který se podle některých dostaví jen jednou za zhruba 150 let. Jedná se o úkaz označovaný jako „Super Blue Blood Moon“ (modrý krvavý superúplněk) a jedinečný je tím, že Měsíc se během něj ocitne hned ve třech zajímavých konstelacích.

Luna se na své pouti po oběžné dráze kolem naší planety dostává k Zemi nejblíže a takovému jevu se pak říká „superměsíc“. To proto, že vesmírné těleso opticky vypadá o 10–15 procent větší a dokonce až o 30 procent jasnější. A pokud přitom ještě dojde k úplňku, mluví se o takzvanému „superúplňku“. Oba tyto úkazy se přitom během ledna odehrály už podruhé.

Nenechte se ale zmást označením „modrý Měsíc“ nebo „modrý úplněk“. To totiž nemá se zabarvením Měsíce pranic společného a ve skutečnosti se jedná pouze o termín užívaný pro již druhý úplněk během jednoho kalendářního měsíce.

A odkud pochází označení „krvavý Měsíc“ či „krvavý úplněk“? Vysvětlení je jednoduché. „Ve chvíli, kdy se měsíční disk zcela ponoří do plného zemského stínu, nezmizí z oblohy úplně, ale většinou získá zvláštní naoranžovělé až rudé zabarvení,“ vysvětluje Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno. To proto, že Země je obklopena rozsáhlou atmosférou a její tenká linka láme sluneční paprsky, které tak pronikají i do zemského stínu. „A protože je nejvíce rozptylovaná modrá část spektra, zůstává už jen červená složka slunečního světla, která atmosférou prochází bez citelných ztrát. Z toho důvodu se někdy v souvislosti se zatměním mluví o rudém úplňku,“ dodává dále Gabzdyl.

Pozorovací podmínky nám však tentokrát bohužel nepřály, a jedinečný úkaz si tak v celé jeho kráse mohli vychutnat zejména pozorovatelé v Americe, Austrálii, Asii, Oceánii a dalších částech světa. My se na tento úchvatný jev však můžeme podívat alespoň prostřednictvím okouzlujících fotografií, které se lidem podařilo zachytit.

Není ale třeba zoufat, v noci z 27. července na 28. července 2018 totiž oblohu rozjasní další krvavý Měsíc, pro jehož pozorování bude mít Česká republika ideální podmínky. 

Blood Moon Eclipse. Jan 31, 2018. . . . #bloodmoon #eclipse #balikpapan

Příspěvek sdílený ANDREASDS PHOTOGRAPHY (@andreasds),

 

 

 

Domů
Sdílet
Diskuse