Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2018 12:51
Čas čtení 0:00
Radka T.

Strašidelný pavouk dokáže dospělého člověka zabít do 15 minut. Ze zubů mu teče jed a měří skoro 8 centimetrů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Po nedávných lijácích v Austrálii je podobných pavouků venku spousta.

Měří 7,8 centimetru, je zcela černý a když se nadzvedne, z jeho zubů neustále kape jed. Pavouk jménem Colossus je největším pavoukem samcem, jakého kdy předali Australian Reptile Parku, zařízení, kde našlo monstrum s osmi nohama nový domov.

Colossus patří do skupiny pavouků s nálevkovitou pavučinou. Jde o nejnebezpečnější pavouky na světě. Jediné kousnutí může být pro lidi smrtelné. V případě Colossuse je řeč o jedu, který dokáže dospělého člověka zabít do 15 minut. Nalezen byl v australském státě Nový Jižní Wales.

Colossus se stal součástí programu, v jehož rámci zaměstnanci shromažďují vzorky pavoučích a hadích jedů, aby mohly být použity v laboratorním výzkumu a při výrobě protijedů. Získaný jed se následně pošle výrobci vakcín do Melbourne. Cílem je ochránit lidi před kousnutím podobnými pavouky jako je Colossus.

Aktuální období i počasí v Austrálii podobným pavoukům přeje. Vyskytují se tam, kde je vlhké prostředí. Pokud člověka kousne, je třeba zachovat co největší možný klid, doporučuje správkyně parku Liz Gabriel. Potřebné však je dostat se co nejrychleji do nemocnice. Park lidi vyzývá, že pokud narazí na podobné pavouky, mohou je bezpečným způsobem odchytit a přinést do zařízení, aby se mohlo pokračovat v programu na tvorbu protijedů.

Strašidelný pavouk dokáže dospělého člověka zabít do 15 minut. Ze zubů mu teče jed a měří skoro 8 centimetrů
Zdroj: commons.wikimedia.org/David McClenaghan, CSIRO
Domů
Sdílet
Diskuse