Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2018 7:14
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Šílenec, nebo génius? Umělec si nechal do ruky vsadit třetí ucho a během performancí nechává své nahé tělo viset na hácích

TECH UMĚNÍ
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Australský performer představuje využití technologií k rozšiřování schopností lidského těla. Často velmi svérázným způsobem.

Hranice mezi genialitou a naprostým šílenstvím bývá často tenčí než ten nejjemnější vlas. Zvlášť pokud se pohybujeme v prostředí umělců a performerů, kteří jsou ochotni pro správné vyznění svého projektu podstoupit opravdu ledacos. Příkladem za všechny může být australský umělec Stelarc. Ten se ve svých performancích zaměřuje na své vlastní tělo rozšířené o široké množství nejrůznějších druhů technologií.

Netradičním a často i poněkud kontroverzním způsobem spojuje umění BioArtu a robotiky. Mezi jeho nejznámější počiny patří například vložení implantátu ve tvaru ucha do vlastní levé paže, vytvoření robotické třetí ruky nebo zavěšování svého nahého těla na háky přímo v galerii. Většinu času se tak umělec sám stává uměleckým dílem.

Šílenec, nebo génius? Umělec si nechal do ruky vsadit třetí ucho a během performancí nechává své nahé tělo viset na hácích
Zdroj: Wikimedia Commons/Andy Miah

Dvaasedmdesátiletý Stelarc vystudoval ve své australské domovině umění, technologie a práva. Působil nejen jako osobitý performer hledající hranice lidského těla a jejich následné rozšiřování pomocí robotiky, ale také jako profesor umění a robotiky na univerzitě Carnegie Mellon.

Jeho doménou je umění využívající k utváření děl živé tkáně, organismy a procesy, jinak nazývané jako BioArt. Na rozdíl od ostatních bioartových umělců, kteří ke své práci využívají živé tkáně z rostlin nebo živočichů, využívá Stelarc sám sebe. A nebojí se provádět na svém těle i velmi zásadní chirurgické zákroky.

 

Jedním z takových projektů byl bezpochyby ten s názvem Ear on arm, tedy ucho na paži. Stelarc měl v plánu nechat si voperovat implantát ve tvaru levého ucha pod kůži na své levé paži. Dlouho se potýkal s problémem nalézt chirurgy, kteří by mu s performancí pomohli. Ovšem našel je a ucho se mu dvou provedených operacích opravdu zanedlouho vyjímalo na ruce. Proč to udělal, ptáte se?

Performer věřil, že s pomocí technologie dokáže své nové třetí ucho funkčně využívat. Ilustračně si to můžeme představit jako nástroj podobný mobilnímu telefonu. Stelarc počítal se zavedením mikrofonu a malého repráčku do ucha. Skrze internetové připojení by tak byl schopný přes ucho na dálku s kýmkoliv komunikovat.

Stelarc, Ear on Arm, #virtualfutures

Ucho bylo skutečně nějakou dobu funkční. Ovšem pár týdnů po přidělání mikrofonu se mu do rány dostala infekce a ucho i s jeho komponenty muselo ven. Dodnes se ovšem jedná o jeden z nejznámějších a zároveň nejšílenějších uměleckých bioartových počinů vůbec, nemyslíte?

Stelarc umí zajít i dále. V rámci svých vystoupení se často sám stává předmětem pozornosti. Například v roce 2012 si nechal celé své nahé tělo – od nohou až po paže, zavěsit na šestnáct kovových háků přímo v galerii. Takto visel minimálně 15 minut nad velikou sochou své vlastní ruky s voperovaným uchem, zatímco si jej prohlíželi kolemjdoucí návštěvníci. Ostatně věšení těla na háky je častým motivem jeho jiných vystoupení.

Šílenec, nebo génius? Umělec si nechal do ruky vsadit třetí ucho a během performancí nechává své nahé tělo viset na hácích
Zdroj: www.youtube.com

Mezi jeho další projekty patří často tvorba různých kybernetických technologií, které zdokonalují lidské schopnosti. Například už v 70. letech přišel s robotickou rukou, která nebyla pouhým přídavkem k lidskému tělu, ale stala se přímo jeho součástí. 

Stelarc 2

Podobně jako jeho Muscle machine, která v závislosti na svalové činnosti jedince, který je k ní připojen prováděla pohybové úkony a svým vzhledem o šesti nohách do jisté míry připomínala slavného záporáka z druhého dílu Spidermana Dr. Octopuse. Strašidelné.

Domů
Sdílet
Diskuse