Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2018 14:07
Čas čtení 0:00
Šimon Kucka

Kultoviny, které musíte vidět: Addamsova rodina, morbidní kult z našeho dětství

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nejdivnější, nejvíce morbidní a nejkultovnější rodinka všech dob.

„Are those cookies made from real Girl Scouts?”

 

Příběh o podivné, do černé barvy oděné rodinky patří k základním znalostem každého dítěte, které si před mnoha lety zapnulo během sobotního rána televizor.

Starší si vzpomenou spíše na stejnojmenný seriál z roku 1964, ale děti 80. a 90. let mají dozajista v paměti spíše celovečerní počiny. Řeč je o zřejmě nejdivnější rodině vůbec, Addamsově rodině.

Začátek tohoto příběhu se datuje do 30. let 20. století, kdy s nápadem o podivné rodince přišel ilustrátor Charles Addams.

Ten vytvořil přibližně 150 obrázků, na kterých byl zobrazen opak tehdejší „klasické“ americké rodiny, a tedy zámožná skupinka lidí, kteří si neuvědomují svou vlastní excentričnost a bizarnost. Satirické obrázky byly zveřejňovány v deníku New York Times v průběhu 50 let, až do smrti Addamse v roce 1988.

Takto vypadala jedna z kreseb Charlese Addamse v New York Times

Kultoviny, které musíte vidět: Addamsova rodina, morbidní kult z našeho dětství
Zdroj: New York Times

To se už ale přes 20 let vysílaly reprízy seriálu The Addams Family (1964–1966). V době uvedení šlo o obrovský hit, jehož jedinou obdobnou konkurencí byl seriál The Munsters.

I když druhému zmíněnému se v ratingu dařilo lépe, kreativně vynikali právě Addamsovi. Dodnes jde o obrovský hit, který donedávna vysílaly i některé české televize.

V roce 1977 byl seriál dokonce v původním hereckém obsazení přetaven do televizního filmu. Mezitím byl uveden také v animované podobě na stanici NBC a v roce 1992 až 1993 vznikly nové části, už na stanici ABC.

Nápad na zfilmování krátkých komiksů z New York Times dostal producent Scott Rudin v roce 1990, když s ostatními členy štábu cestoval dodávkou po Americe.

Začal si totiž prozpěvovat onu známou seriálovou znělka a všichni v dodávce se neváhali ke zpívání přidat. Hned druhý den se všichni spolu dohodli, že udělají celovečerní film o rodince Addamsových.



Původně bylo místo režiséra nabídnuto odborníkovi na černý humor v kombinaci s hororovými prvky, Timu Burtonovi, ten však práci odmítl. Místo tedy dostal v té době nepříliš známý muž jménem Barry Sonnenfeld, který dosud pracoval jako kameraman pro režisérskou dvojici bratří Coenů.

Pro Sonnenfelda šlo o režisérský debut v Hollywoodu, kterého se chopil více než zodpovědně, a na plátna kin přinesl dlouho nevídaný druh zábavy. Sice ne tematicky, neboť seriál stihl dávno nabrat kultovní status, ale spíše stylem, jakým byli Addamsovi opět přivedeni k životu.

Pokud si vzpomínáte, Sonnenfeld už 6 let po uvedení Addamsových do kin vdechl život i jiné filmové sérii: Mužům v černém.

V rámci vtipu řekl producent Rudin režisérovi Sonnenfeld, že nebyl jeho první volbou, a tak nechal udělat několik židlí s odlišnými jmény režisérů. Na židlích tedy stála jména jako například Joe Dante, Terry Gilliam, David Lynch nebo zmíněný Tim Burton.

Pojďme si představit herecký ansámbl: role otce rodiny, charismatického Gomeze, připadla původem Portorikánci Raúlovi Juliovi (Podezření). Jeho svůdnou filmovou manželkou Morticiou se stala Anjelica Huston (Čarodějky).

Ta vyfoukla roli zpěvačce Cher, takže ze strany Huston šlo o neúmyslnou pomstu, protože herečka měla dostat roli v Čarodějkách z Eastwicku, ale roli nakonec získala kalifornská popová hvězda.

Kultoviny, které musíte vidět: Addamsova rodina, morbidní kult z našeho dětství
Zdroj: Paramount

Nejznámější postavou je však zřejmě strýc Fester, jehož tu ztvárnil legendární Christopher Lloyd (Návrat do budoucnosti, Kdo obvinil králíka Rogera). Festera měli původně hrát buď Danny DeVito nebo Anthony Hopkins, ale o roli neprojevili dostatečný zájem.

Lloyd je navíc vysoký skoro 186 centimetrů, takže se během natáčení musel neustále krčit, aby vypadal věrohodně. Díky hrbení se získal i typickou chůzi „tučňáka“.  

Děti Gomeze a Morticia, Wednesday a Pugsleyho, ztvárnili tehdy dětští herci Christina Ricci a Jimmy Workman.

Do role Wednesday byla zvažovaná hvězda hollywoodských rozměrů, která by se do této role jednoznačně hodila, Winona Ryder (Střihoruký Edward, Beetlejuice, Stranger Things). Ricci však veškerou konkurenci na castingu jednoduše smetla ze stolu, což mluví samo za sebe.

Například takový Jimmy Workman se ale do filmu dostal úplnou náhodou, když se jeho sestra pokoušela získat právě roli morbidní Wednesday. Lidé na castingu si všimli, jak hraje v blízkosti štábu a poprosili ho, zda by zkusil přečíst několik replik ze scénáře. Jak to dopadlo, už asi víte.

Kombinace úžasných herců, profesionální režie a bezchybného scénáře vytvořila nezapomenutelný počin nejen pro tehdejší generaci, ale i pro ty následující. Snímek byl nominován na Oscara za kostýmy, ale například i na cenu Zlatý glób za výkon Anjelicy Huston jako Morticie Addams.

Kultoviny, které musíte vidět: Addamsova rodina, morbidní kult z našeho dětství
Zdroj: Paramount

Děj snímku The Addams Family z roku 1991 se točí kolem rodinky Addamsových, žijící v obrovském strašidelném sídle. Gomez Addams již 25 let truchlí nad ztrátou milovaného bratra Festera, který zmizel beze stopy.

Gomez, právník Tully, dluží velké peníze bankéřce Abigail Craven, a tak když jednou zjistí, že její syn Gordon se neuvěřitelně podobá Festerovi, vymyslí s ďábelskou Abigail plán, jak rodinu Addamsových oklamat a okrást o majetek.

Abigail spolu s jejím synem a Tulle rodinu přesvědčí, že „Fester“ byl 25 let ztracen v Bermudském trojúhelníku. Postupně však „Fester“ zjišťuje, proč se Gomez se svým bratrem před lety pohádal, a naopak Gomez začíná tušit, že s „Festerem“ něco není v pořádku.

Série tak byla obnovena pod záštitou studia Orion. Nastaly však problémy, když se scénář musel neustále přepisovat a scény přetáčet.

Další komplikace přišly se zhoršeným zdravotním stavem Sonnenfelda, který údajně cítil velký tlak na hrudi a vícekrát omdlel. Natáčení muselo být znovu přerušeno, když byla režisérova žena na vážné operaci v New Yorku.

Zde to však nekončilo. Kameraman Owen Roizman od projektu odstoupil po Sonnenfeldových zdravotních potížích. Za náhradu byl vybrán Gayle Tattersoll, ale natáčení bylo opět pozastaveno, když musel být kameraman hospitalizován se silným zánětem dutin. Tattersoll se na natáčení už nevrátil.

Kameramanem se tak musel stát samotný Barry Sonnenfeld. Při natáčení jedné scény však herci Raúlovi Juliovi (Gomez Addams) praskla žilka v oku rovnou před kamerou. Sonnenfeld všechny tyto incidenty označil ze „pronikavý černý mrak vznášející se nad placem“.

Kultoviny, které musíte vidět: Addamsova rodina, morbidní kult z našeho dětství
Zdroj: Paramount

U Raúla Julii ještě chvilku zůstaneme. V roce 1991, tedy v době premiéry Rodiny Addamsových, byla americkému herci zjištěna rakovina žaludku. Ten však své onemocnění před ostatními herci tajil.

Pokračování s názvem Rodina Addamsova 2 z roku 1993 obsahuje scénu, kde Gomez leží na smrtelné posteli a zpívá. Nikdo z nich se po zhlédnutí této scény nemohl ubránit slzám, protože Julio se jim později svěřil, že při natáčení scény už o své rakovině věděl přes 2 roky. Herec zemřel méně než rok po premiéře.

Výše jsme zmínili, že scénář byl neustále přepisován. Hercům se totiž nelíbila původní verze, v níž měl být Gordon skutečně pouze podvodníkem, nikoli ztraceným strýcem Festera.

Menší anarchii způsobila tehdy teprve 10letá Christina Ricci, která Sonnenfeldovi a Rudinovi necelé 2 týdny před začátkem natáčení dala návrh, že Fester by neměl být šarlatánem, což vedení nakonec schválilo.

Sonnenfeld vzpomíná, že jediným hercem, kterému to bylo úplně jedno, byl paradoxně Festerův představitel, Christopher Lloyd.

Kultoviny, které musíte vidět: Addamsova rodina, morbidní kult z našeho dětství
Zdroj: Paramount
 

Natáčení nebylo pochmurné pouze když se nedařilo, ale i když všechno šlo hladce. Tedy, alespoň pro Anjelicu Huston. Kreslená verze Morticie má postavu, jakou může nakreslit jen ilustrátor. Aby se jí filmová verze co nejvíce přiblížila, nacpali Anjelicu do kovového korzetu, vytvářejícího nepřirozeně široké boky a úzký pas.

Role také vyžadovala, aby maskéři začali pracovat už o čtvrté ráno, aby se o osmé mohlo začít natáčet. Celý tým vizážistů musel lepit oči Anjelice Huston do stran, aby vypadaly šikmější.

Výsledkem byly denní bolesti hlavy z výparů, ale herečka si i tak nemohla lehnout a odpočinout, právě kvůli kovovému korzetu.

Make-up pro Rodinu Addamsovu byl vskutku šílený, o čemž by své mohl říci i Christopher Lloyd. Ten musel před začátkem natáčení nejen nosit umělé části obličeje, ale také si musel celou hlavu nechat kompletně vyholit.

Když mu producenti zavolali, aby se přišel podívat na své záběry, v místnosti seděl chlapík, který údajně vypadal úplně jako strýc Festera. Lloyd si tedy myslel, že konkurz pokazil a roli dali někomu jinému.

Sonnenfeld s producenty mu však pouze chtěli oznámit, že umělé části obličeje vůbec nebude muset nosit, protože vypadají příšerně, a že úplně postačí make-up. Samozřejmě, když si bude pravidelně holit hlavu. Make-up se nakonec nanášel 2 až 3 hodiny.

Kultoviny, které musíte vidět: Addamsova rodina, morbidní kult z našeho dětství
Zdroj: Paramount
 

Samostatnou kategorií je herec John Salapatek (přezdívaný Franklin), představitel postavy se jménem bratranec Itt. Určitě si vzpomínáte na asi 150centimetrovou kopu vlasů a chlupů, která hovořila divnou, pisklavou řečí.

Zajímavé je však to, jak Franklin tuto roli dostal. Pisklavý hlas se mu údajně zdál den před konkurzem, ale on se rozhodl celý svůj výstup ještě trochu okořenit.

Franklin totiž přednesl monolog ze Shakespearova Hamleta, kompletně v pisklavé hatlanině. Producentům se na tvářích objevily slzy smíchu a Franklin tak nakonec roli dostal.

To však ještě netušil, že bude muset nosit paruku vážící přes 15 kilogramů. Herec dokonce musel nosit podpěru na krku a krinolínu, aby si práci alespoň trochu usnadnil.

Kromě obrovitého komorníka Lurche v podání Carela Struyckena (Twin Peaks) je dalším členem rodiny Věc. Anglické jméno zní Thing, oficiálně Thing T. Thing.

Věc je vlastně ruka odříznuta od zápěstí, ale myslící prakticky sama za sebe. Věc „ztvárnil"“kanadský kouzelník Chris Hart. Trvalo 4 měsíce, než Hart natočil všechny své scény. Jak se ale vlastně natáčelo?

Každá scéna musela být natočena dvakrát: poprvé, když byl Hart přesouván po place na vozíku tak, aby se jeho ruka mohla „samovolně pohybovat“ po podlaze, a podruhé, ale už bez kouzelníkovi přítomnosti. Hartovo tělo tak bylo později digitálně vymazáno z každé scény.

Věděli jste, že Addamsovi dokonce dostali vlastní titulní píseň, a dokonce od MC Hammera? Název skladby zněl The Addams Groove a vznikl k ní i videoklip, který byl divákům promítán před začátkem filmu během prvních týdnů jeho uvedení v kinech.

MC Hammer, autor hitu Can't Touch This, získal se svým novým singlem The Addams Groove v roce 1991 Zlatou malinu za nejhorší píseň, když v této kategorii porazil Why Was I Born (Freddy's Dead) od Iggyho Popa či Cool as Ice od Vanille Ice.

 

Původně vlastnilo práva na zfilmování studio Orion. To mělo celý projekt zároveň financovat a následně distribuovat. Rozpočet měl být 25 milionů dolarů, ale kvůli přetáčkám se navýšil na 30 milionů.

Orion se obával, že se projektu nebude dařit, a tak ho v polovině natáčení co nejrychleji prodal. Nabídky se okamžitě chytil Paramount, na což stačilo pár podpisů a Orion měl hned o starost méně.

Po listopadové premiéře se však ukázalo, že moudrý tah přišel od Paramountu. Z 30milionového budgetu se rázem stalo 190 milionů. Rodina Addamsova se osvědčila jako úspěšný film, a tak Paramount již za 2 roky přišel s po finanční stránce horším, ale kvalitativně perfektním sequelem.

V neznámých vodách morálních hranic, v nichž se první film odvážil pouze smočit palec, skákalo jeho pokračování na hlavičku. Morbidní vtipy o vraždění sourozence, gilotiny, elektrická křesla či sexuální narážky, to vše už bylo pro Addams Family Values, po našem Addamsova rodina 2, běžné.

Děj se tentokrát točí kolem nového přírůstku do rodiny, chlapečka Puberta, který se narodil Morticii a Gómezovi. Jeho sourozenci ho však nesnášejí a pokoušejí se ho zabít. Rodina tak najme pečovatelku Debbie (Joan Cusack), ale netuší, že jde o sériovou vražedkyni. Debbie pomotá hlavu Festerovi a přinutí ho se od rodiny odstěhovat.

Kultoviny, které musíte vidět: Addamsova rodina, morbidní kult z našeho dětství
Zdroj: Paramount

První Addamsovi sice vynikali lepším příběhem, ale Addamsova rodina 2 vše nahrazuje, když diváka ostřeluje jedním gagem za druhým, morbidností a perfektně načasovaným humorem. Dočkala se nominace na Oscara za nejlepší výpravu a rovněž nominace na Zlatý glób, opět díky Anjelice Huston.

Recastingem prošla tehdy 66letá herečka Judith Malina, ztvárňující postavu čarodějnice, respektive matky Morticie. Producenti ji z nějakých důvodů do pokračování neobsadili.

Místo ní přišla řada na herečku Carol Kane. Zajímavý na celé věci je fakt, že Kane byla kamarádkou Anjelicy Huston už od 19 let a věkový rozdíl mezi oběma herečkami je necelý jeden rok.

Jedna z nejlegendárnějších scén z prvních Addamsových nám ukazuje Wednesday a Pugsleyho, jak prodávají limonádu na ulici, když v tom se před nimi zjeví mladá skautka. Přestože má scéna přibližně 30 sekund, jde o zřejmě nejpamátnější kousek s úžasnou hláškou.

Skautku tehdy ztvárnila mladičká Mercedes McNab. V pokračování se objevila opět, tentokrát již ve větší roli, a to jako otravná Amanda Buckman v dětském táboře. McNab vzpomíná, že i když si zahrála v prvním snímku, pro roli v tom druhém musela projít castingem jako všichni ostatní.

Dvoudílná série o podivné rodince se dočkala obrovského úspěchu. Možná právě díky tomu vznikl v roce 1998 seriál The New Addams Family s kompletně novým obsazením. Nebyla to však žádná sláva, proto zhlédnutí této seriálové verze není vůbec potřeba.

Údajně se pracuje i na animovaném filmu, ale produkce je teprve v plenkách. Kdy bychom měli tento animák vidět je zatím pouze ve hvězdách.

Na závěr se nám nabízí otázka: Uvidíme ještě někdy další úžasnou rodinku Addamsových? Odpověď je nejasná, protože zájem o nové zpracování této látky neprojevil, s výjimkou animovaného filmu, nikdo. Pokud by nakonec na hraný remake padla řeč, v pozici režiséra bychom si zřejmě přáli Tima Burtona.

V roce 2010 už Burton plánoval sérii oživit formou stop-motion animace (podobně jako Fantastický pan Lišák či Slepičí úlet), ale plán mu nevyšel. Bylo by tedy více než zajímavé, kdyby se odborník na hororové a temné komedie chopil tak vděčné látky, jakou Addams Family je.

Kultoviny, které musíte vidět: Addamsova rodina, morbidní kult z našeho dětství
Zdroj: Paramount
 

To vše je ale čistá hypotéza, protože reálně už další Addamsovu rodinu nemusíme vidět ani v příštích 10 letech. Nechme se tedy překvapit, jak to se sérií dál dopadne. Líbily se vám filmy, nebo preferujete spíše seriál? Které postavy z rodiny Addamsových jsou vaše oblíbené?

Domů
Sdílet
Diskuse