Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. srpna 2018 14:19
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

10 nejlepších filmových soubojů jeden na jednoho, které vám naženou adrenalin do žil

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Vybrali jsme choreografická veledíla, ale i kultovní rvačky, které změnily kinematografii.

Násilí patří k filmu stejně tak jako k lidské existenci. Už v prvních snímcích byly vyobrazeny přestřelky na americkém venkově a v komediálních groteskách docházelo k pěstním soubojům jako na běžícím plátně.

Násilí se filmem vždy prolínalo, bobtnalo, měnilo se a dnes je již nevyhnutelnou součástí většiny filmů. A to i těch pro děti. Právě v nich je totiž koncentrováno největší množství rvaček, ale o tom jindy. 

V dnešním článku se zaměříme na ušlechtilejší formu násilí ve filmu. Jsme zvyklí na vyobrazení válek a přestřelek, ale v takových vřavách se ztrácíme v anonymitě jednotlivých postav. Tím nejemotivnějším a zároveň nejobtížněji vystavovaným druhem násilí ve filmu je souboj jednoho na jednoho.

Hraje v něm roli celá řada aspektů, které jindy nejsou tak důležité. Klíčové je, aby divák cítil nenávist bující mezi dvěma soky, chápal jejich motivace a zároveň si dokázal užít scénu, ve které delší dobu probíhá souboj jen mezi dvěma lidmi.

Něco takové stvořit není snadné, ale když se to povede, kouká se na to skvěle.

Indiana Jones vs. Nacistický mechanik

V prvním filmu o neohroženém archeologovi jsme při pátrání po Arše úmluvy zavítali i do nehostinné egyptské pouště. Indiana se tam dostal do křížku s nacisty, kteří tam pobývali se stejným cílem.

K útěku před nimi se v pokročilé fázi filmu společně s Marion Ravenwood rozhodl použít přistavěné letadlo, které zrovna tankovalo. Indy se v pěstním souboji vypořádal s jedním mechanikem, ale to už se mu za zády vynořovala hora z masa a kostí. 

Obrovský silák, který dle knih před válkou působil v Německu jako profesionální boxer, vycítil příležitost, ukázat své schopnosti.

S Indym se pustili do nerovného zápasu, po kterém nacista skončil na kaši. V této roli zahynul, ale Pat Roach, který jej ztvárnil, se v tom samém filmu objevil ještě jednou jako obrovský šerpa. 

Neo vs. Agent Smith

Matrix byl průlom, gamechanger, který ovlivnil popkulturu na několik let. Předběhl dobu a na jeho vizuální složku se kouká skvěle i dnes.

Opravdové uznání si ale zaslouží bojové scény. Na ty byl kladen patřičný důraz a je to vidět. Ke štábu byl přibrán mistr bojového umění kung-fu Yuen Woo-ping a herci prodělali několiktýdenní tvrdý trénink.

Ve filmu se navíc nebojuje žádným konkrétním stylem, pro Matrix vymysleli trenér s režisérkami vlastní kombinaci několika bojových umění. 

Tato snaha se vyplatila a vznikly dobře nasnímané a realisticky vypadající souboje, které lahodí oku diváka i dnes. Nám se nejvíce líbila scéna, v níž se Neo utká s agentem Smithem v metru.

Je v ní vše. Přestřelka, rozmlácené zdivo, pěstní souboje, kopy do obličeje i překvapivé rozuzlení. 

Maximus vs. Tigris z Gaulu

Maximus Decimus Meridius, kterého ztvárnil Russell Crowe, představoval muže, jemuž bylo sebráno vše a zbyla mu jen sžíravá touha po pomstě.

Z bývalého generála a aspiranta na nejvyšší hodnot v Římském impériu se stal gladiátor. Jeho sokem byl Commodus, který nechal vyvraždit jeho rodinu. 

Maximus si po řadě vyhraných bojů získal oblibu davu. Když pak Commodus zjistil, jaký muž je tolik opěvovaný lidmi Říma, rozhodl se jej postavit do nerovného zápasu, aby se jej zbavil.

Z důchodu povolal nikdy neporaženého Tigrise z Gaulu, kterého vybavil mečem a sekerou. Proti němu stál Maximus jen s mečem. Když byl boj zahájen, byly na Maxima navíc vypuštěni tygři. Všichni ale víme, jak to nakonec dopadlo.

Hector vs. Achilles

Velkolepý snímek vycházející z příběhu z Homérových eposů zaměstnal tisíce lidí. Na natáčení velkých bojových scén se podílela více než tisícovka komparzistů a stovky lidí působily jako dělníci na place, kteří se postarali o výrobu dobových kostýmů, lodí či brnění.

Mezi takovou spoustou lidí vynikli nejvíce dva – Brad Pitt a Eric Bana. První v roli Achillea, válečníka řeckých vojsk a druhů jako Hector, který se postavil do čela trojských vojsk.

Právě tito dva charismatičtí muži se proti sobě postavili do souboje, který nebyl zvýhodněn ani pro jednoho z nich. Jako diváci jsme si přáli, aby přežili oba, ale to přeci nejde. 

Bruce Lee vs. Chuck Norris

V roce 1972 se na filmovém plátně odehrál souboj století. Objevil se ve filmu Drak přichází z hongongské produkce, v němž jsme sledovali naštvaného Bruce Leeho, jak ukazuje své bojové schopnosti v daleké Itálii.

V samotném závěru se mu zde postavila další legenda (dnes spíš vtipů) – Chuck Norris

Lee k jeho přemožení nejdříve zaútočil pomocí Kung Fu, ale téměř prohrál. Nakonec ale Chucka Norrise složil k zemi pomocí techniky Jeet Kune Do.

Kdo ale myslíte, že by vyhrál mimo kamery, v reálném životě? Chuck Norris tuto otázku dostal a odpověď zněla: „Samozřejmě Bruce, nikdo ho nemůže porazit.“

Další skvělý souboj s americkým protivníkem si Bruce Lee vyzkoušel ve snímku Enter the Dragon. Postavil se mu Robert Wall a hádejte, kdo vyhrál.

Spider Man vs. Doctor Octopus

V druhé části Spider-Mana z roku 2004 řeší Peter Parker konflikt mezi vlastními potížemi a rolí veřejného ochránce pořádku.

Mezitím Harry Osborne přebírá firmu svého otce a najímá vědce Ottu Octavia, aby zlikvidoval Spider-Mana. Ten se při jednom pokusu mění v Doctora Octopuse – muže se čtyřmi natahovacími mechanickými pažemi. 

Když pak unese Mary Jane, kterou Spidey miluje, dochází k legendárnímu souboji na jedoucím vlaku. Tvůrci si s ním opravdu vyhráli a využili všech možností, které nabízí superschopnosti obou postav.

Přidali adrenalin v podobě postavení obyčejných lidí ve vlaku do nebezpečí a my jsme dostali super akční scénu, kterou si rádi připomínáme.

Beatrix Kiddo vs. Gogo Jubari

Když přijde řeč na krvavou pomstu, první asociaci mám s Kill Billem. Brutálním filmovým eposem Quentina Tarantina, který do hlavní role posadil nevěstu, která se po probuzení z kómatu rozhodne pomstít svým „vrahům“. Jedním z jejích cílů je i Išii O-Ren, šéfka mafiánské organizace. 

Po cestě za ní se Uma Thurman v roli Beatrix Kiddo setká s její 17letou ochránkyní a od malička cvičenou vražedkyní Gogo Jubari.

Ta na jednu stranu vypadá a převléká se jako nevinná školačka, ale na stranu druhou dokáže s vražednou profesionalitou zacházet s vrhací koulí na řetězu.

Tímt nástrojem Beatrix hned na začátku souboje odzbrojí, a pak už jen sledujeme, jak se hlavní hrdinka brání. Celou dobu je v nevýhodě, umně se však brání a ke scéně navíc nehraje hudba. Zažijete tak pěkných pár minutek napětí. 

T-800 vs. T-1000

První Terminator byl přelomový, ale až dvojka dosáhla mistrovských kvalit, které změnily žánr. Z bývalého antagonisty T-800 (Arnold Schwarzenegger) se přičiněním Johna Connora stala kladná postava určená k návratu časem a ochraně Johna jako malého chlapce a jeho matky.

Proti němu byl poslán Terminator vyšší třídy – T-1000 vyrobený z mimetických materiálů. 

V průběhu děje se proti sobě tyto dva stroje postavily celkem třikrát, ale nejzásadnější byl až finálový souboj. V něm měl T-1000 díky svým možnostem jasně navrch a dokonce se mu podařilo T-800 na chvíli vypnout a pomuchlat jeho tělo. Nakonec ale vždycky vítězí dobro, že. 

John Nada vs. Frank Armitage

Po čistokrevném hororu Prince of Darkness natočil John Carpenter satirické sci-fi They Live. V hlavních rolích se objevili Roddy Piper a Keith David, kteří jako jedni z mála zjistili, že zemi tajně ovládli mimozešťané. Může je spatřit jen ten, kdo si nasadí speciální brýle. 

A právě k tomu se snaží John Nada přesvědčit svého kamaráda Franka Armitage. Ten se ale vzpírá, nechce věřit těm hloupým řečem a brýle si odmítne nasadit. Zoufalý Piper se ho tedy pokusí donutit silou.

Dopadne to tak, že se dvojice více než pět minut rve, využívá k tomu klacky a lahve, ale především pěsti a kopance. Rvačka působí úsměvně, zároveň ale i realisticky a vine se v příjemném pomalém tempu, které odpovídá spíše realitě, než klasické rychlé filmové souboje.

Jason Bourne vs. Castel

Od momentu, kdy agent Jason Bourne poprvé zavítal do kinosálů uběhlo již 16 let. Snímek byl natáčen částečně v Praze a přines s sebou moderní podobu akčního špionážního thrilleru.

Mattu Damonovi role skvěle sedla a nejvíce se nám zalíbilo, jak si počínal v soubojích jeden na jednoho, kterých za celou sérii absolvoval hned několik. 

Vybrali jsme ten z prvního dílu, ve kterém skvěle zaimprovizoval a dokázal využít ke zničení protivníka propisku. I dnes při souboji lapáme po dechu, ačkoli zážitek kazí ne úplně vhodné zvukové efekty při vzájemných úderech.

Za zmínku stojí ještě souboj Bourneho s Deshem ze třetího dílu nebo krvavá rvačka z druhého.

Bonus: Indiana Jones vs. Muž s mečem

Jako bonus přikládáme legendární souboj, který sice dohromady trval jen pár vteřin, ale do dějin kinematografie se zapsal jako jedna z nejvydařenějších scén.

Harrison Ford se měl původně s tímto na první pohled velmi zkušeným bojovníkem na plátně utkat, ale nakonec byl pozměněn scénář.

Herec se totiž necítil dobře a na natáčení nebyl připraven. Se Spielbergem se tedy rozhodli změnit scénář tak, že Indy prostě do souboje nepůjde a válečníka jen tak zastřelí. A dopadlo to skvěle.

Do žebříčku jsme záměrně nezařadili slavné souboje asijské kinematografie, kterým budeme věnovat samostatný článek. Vynechali jsme i souboje z ringu, které si můžete připomenout v našem starším článku.

Domů
Sdílet
Diskuse