Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. září 2018 17:03
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

10 nejlepších home invasion thrillerů: Když se váš domov stane terčem násilníků, vrahů a teroru

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Populární subžánr home invasion skrývá několik pozoruhodných děl. Rozhodli jsme se pro vás vybrat ta nejlepší.

Naše příbytky jsou považovány za posvátná a nedotknutelná místa. Kde jinde bychom se měli cítit bezpečně, když ne ve vlastním domě či bytě? Pokud je však tato bezpečnost narušena, častokrát se to vyrovná tomu nejděsivějšími hororu.

To si samozřejmě uvědomují i filmaři, protože nám v rámci hororů/thrillerů často přinášejí filmy spadající pod subžánr home invasion. Podobných filmů je mnoho a většinou jde o průměrné žánrovky.

V tomto žebříčku jsme vám chtěli představit home invasion horory a thrillery, které se něčím vymykají, dokáží být napínavé či dokonce myšlenkově podnětné.

10. Them (režie: Xavier Palud, David Moreau, 2006)

Učitelka Clémentine a spisovatel Lucas žijí spokojeným partnerským životem. V jednu noc se však jejich idylka změní. Do jejich domu se totiž začne někdo dobíjet.

Záhadní útočníci se nezastaví před ničím a po pár chvílích je jasné, že jejich cílem je mučit a zabíjet. Ale kdo vlastně tito psychopati jsou a proč to dělají?

Rumunsko-francouzský horor údajně vychází ze skutečných událostí (byť jen velmi, velmi volně) a skutečně jde o pořádně vydatné sousto.

Plusem je nervózní atmosféra strachu a nejistoty, stejně jako mrazivě znepokojivá pointa, kterou z hlavy jen tak nedostanete.

9. Hush (režie: Mike Flanagan, 2016)

Mike Flanagan je schopný žánrový tvůrce a potvrdil to i v tomto svěžím hororovém thrilleru. Neslyšící Maddie tráví svůj čas na chatě v horách, kde pracuje na své knize. Už brzy se však bude muset bránit maskovanému maniakovi.

Jde o s přehledem zrežírovaný horor se sympatickou hlavní hrdinkou v podání Kate Siegel. Snad jen záporák mohl být charismatičtější, ale díky vhodně zvolené minutáži nuda nehrozí, několik scén je parádně napínavých a celkově jde o více než sympatickou žánrovku.

8. Sleep Tight (režie: Jaume Balagueró, 2011)

César je osamělý vrátný pracující v obytném domě v Barceloně. V jednom z bytů bydlí i mladá a krásná Clara. César se každou noc vkrádá do jejího bytu a postupnými kroky se jí pomalu snaží zničit život. Clara však vůbec netuší, že by za všemi jejími problémy mohl být právě César.

Španělský příspěvek do žánru vyniká pomalu budovanou nervózní a znepokojující atmosférou a výborným výkonem Luise Tosara v hlavní roli. Potěší občasný pořádně černý humor a poměrně mrazivý závěr.

7. The Strangers (režie: Bryan Bertino, 2008)

The Strangers se svého času stalo solidním hitem a stále je dostatečně zajímavé a dobře natočené na to, abychom vám ho dali do pozornosti.

Mezi Kristen a Jamesem vládne napjatá atmosféra, protože se společný večer nevyvíjel podle jejich představ. Nepříjemná situace se rázem změní v noční můru v momentě, kdy zjistí, že si na jejich životy dělá zálusk trojice maskovaných vrahů.

The Strangers není žádný velký hororový zázrak, jde spíše o takovou jednohubku pro fanoušky žánru. Snímek je však zpracovaný dobře a i díky rozumné stopáži nenudí. Tento rok jsme se dočkali i sequelu v režii Johannese Robertse. Ten se však úspěšnosti svého předchůdce nepřiblížil.

6. You're Next (režie: Adam Wingard, 2011)

Rozvětvená rodina se setkává v honosném domě, aby oslavila 35. výročí svatby rodičů. Uprostřed večeře však na dům zaútočí trojice maskovaných psychopatů.

Zdá se, že ti uvnitř nemají žádnou šanci, jenže přítelkyně jednoho ze synů se nemíní vzdát tak snadno. Dokáže však nelítostným vrahům vůbec vzdorovat?

Sympatický thriller Adama Wingarda zaujme zejména jemným klišé a pohráváním si s očekáváním diváka.

Navíc nabídne hned několik velmi napínavých scén, a dokonce i pár překvapivých odhalení. Nemluvě o pořádné porci černého humoru, kterým je celý snímek protkán. Plusem je i svižná režie a celková nejistota ohledně toho, jak to vlastně celé skončí.

5. Night of the Living Dead (režie: George A. Romero, 1968)

Dnes už právem klasická zombie záležitost od kultovního George A. Romera v našem žebříčku nesmí chybět. Zápletka je klasická: Vypukne virus, který lidi mění na zombíky a skupině přeživších se podaří najít útočiště na opuštěné farmě.

Čelit budou muset nejen hrozbě živých mrtvol, ale i vlastním vnitřním strachům. Zombie horory se i v dnešní době rodí jako houby po dešti, avšak právě Night of the Living Dead patří k těm vůbec nejstrašidelnějším. Nemluvě už o tom, že jde film, který mánii se zombie horory odstartoval.

V Romerově podání dostanete pořádně atmosférickou zombie apokalypsu pojatou až nepříjemně realistickým stylem.

4. Panic Room (režie: David Fincher, 2002)

Výborný thriller Panic Room od Davida Finchera je možná trochu ve stínu jeho slavnějších děl, ale jde o parádně natočenou a napínavou záležitost. Na rozdíl od jiných snímků v tomto žebříčku je Panic Room čistokrevným thrillerem bez hororových nánosů.

Matka Meg a její dcera Sarah se před zloději ukryjí ve speciální tajné místnosti, do které se nedá jen tak snadno dostat. Problém je, že právě v této místnosti se nacházejí cennosti, pro které si lupiči přišli.

Film je možná méně depresivní, než jsme u Finchera zvyklí, ale stále má solidní temnou atmosféru a výborné herecké výkony Jodie Foster, Kristen Stewart, Foresta Whitakera a Jareda Leta v hlavních rolích.

3. mother! (režie: Darren Aronofsky, 2017)

Jeden z nejkontroverznějších filmů posledních let buď milujete nebo nenávidíte. Darren Aronofsky doručil metaforický horor, který je home invasion jako vyšitý. Ale nejen to. Hlavně jde o odvážnou a pořádně temnou vizi, plnou alegorií a odkazů na Starý zákon a náboženství jako takové.

Manželský pár v podání Jennifer Lawrence a Javiera Bardema žije v rozlehlém domě uprostřed přírody. Jejich existenci však naruší příchod záhadného muže (Ed Harris) a jeho manželky (Michelle Pfeiffer).

Ten odstartuje kaskádu události, které vyvrcholí nepopsatelně šíleným způsobem.

Pokud jste stále mother! neviděli, rozhodně to napravte. Možná vás otráví a znechutí, možná uchvátí, ale ve všech ohledech jde o tak silný a nevšední zážitek, že prostě stojí za vidění.

2. Funny Games (režie: Michael Haneke, 1997/2007)

Anna, George a jejich syn Georgie chtějí strávit příjemný víkend na své chatě. Vše se však změní, když se do domu nanominují dva na první pohled slušní mladí muži Paul a Peter.

Následující hodiny budou pro Annu a její rodinu časem fyzického a psychického teroru. Kam až dokáží nevinně vypadající mladíci zajít?

Úžasně znepokojivá a děsivá studie násilí od Michaela Hanekeho využívá mantinely hororového thrilleru na rozehrání důmyslné hry se samotným divákem.

Jeho dílo se sice dá vnímat jako víceméně klasický thriller, ale ve skutečnosti je rafinovanou reflexí fascinace násilím a ptá se, proč jsou jím filmoví diváci tak přitahováni.

Původní rakouský originál vznikl v roce 1997, Haneke však v roce 2007 natočil zrcadlový remake se známějšími herci. Jaké verzi dáte přednost, je jen na vás.

1. Straw Dogs (režie: Sam Peckinpah, 1971)

Rozhádaný manželský pár se stane obětí teroru skupiny dělníků. A jde o jeden z nejpůsobivějších počinů žánru, o němž je v tomto článku řeč. Vztahové drama, napínavý thriller a fascinující studie násilí jsou totiž namíchány do skvělého žánrového koktejlu.

Perfektně nasnímaný, neuvěřitelně sestříhaný a geniálně zrežírovaný. Sam Peckinpah využívá všechny své stylistické postupy, aby divákovi zprostředkoval pocity hrdinů a je na to „radost“ pohledět.


Dustin Hoffman i Susan George podávají vynikající výkony a také díky nim zůstane tento film dlouho ve vaší hlavě. Finále patří k tomu nejlepšímu, co v žánru vzniklo. Strašáci se dočkali i velmi slušného remaku, ale na originál se ani zdaleka nechytá.

BONUS: Knock Knock (režie: Eli Roth, 2015)

Knock Knock od Eliho Rotha jsme se nakonec rozhodli zařadit do bonusu. Objektivně řečeno, není to příliš dobrý film. Dobré však je, že to příliš nevadí.

Pokud k němu budete přistupovat jako k béčku, budete se smát nad absurdní premisou, kochat se kráskami v podání Lorenzy Izzo a Any de Armas a užívat si přehrávání Keanu Reevese v hlavní roli. Člověk by skoro až řekl, že toto všechno byl Rothův záměr.

A o čem film vlastně je? Úspěšný architekt Evan Weber je milující manžel i otec. Jeho žena a děti však odjedou na víkend pryč a Evanovi na dveře zaklepou dvě mladé sexy slečny. Ty se velmi rychle pokusí Evana svést, což se jim také podaří.

Ráno si však Evan začíná uvědomovat, že jeho vášnivá noc nezůstane bez následků. Pokud přivřete oči a budete čekat jen přiblblou kravinu s krásnými ženami, tak rozhodně nebudete zklamáni.

Dalšími zajímavými snímky z podobného soudku patří například i klasický The Desperate Hours z roku 1955 s Humpreym Bogartem nebo například In their Skin, Home Sweet Home či White Settlers.

Zapomněli jsme podle vás na některý kvalitní home invasion? Rozhodně se s námi podělte v komentářích. Nezapomeňte také hlasovat v anketě.

Domů
Sdílet
Diskuse