Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. ledna 2019 18:29
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Nejlepší komiksové filmy roku 2018

Nejlepší komiksové filmy roku 2018
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Letos šlo do kin 8 komiksových počinů. Který se nám líbil nejvíce?

A jsme na konci review roku 2018. Na závěr jsme si nechali komiksovky, subžánr, který poslední roky hýbe světem, a jen tak nás ani neopustí. Tyto filmy vydělávají miliardy dolarů a konečně můžeme mluvit i o tom, že mohou být kvalitní. I proto jsme se rozhodli seřadit je podle našich preferencí a kvality. V úvahu jsme nebrali komiksové seriály či jiné superhrdinské počiny, pokud nebyly natočené podle komiksů.

8. Venom (r. Ruben Fleischer)

Ajaj. Zase nás přes internet ukřižuješ, budeš pochybovat o našem zdravém rozumu a plakat, že ti někdo sáhl na Venoma. Popravdě, já jsem se při jeho sledování bavil, ale bavíme se o nejlepších, ne nejsympatičtějších/nejzábavnějších komiksovkách. I proto je zcela jasné, že Venom musí jít na poslední místo.

Může za to hlavně dementní scénář a nevyužitý potenciál. Co jiného můžete čekat, když jej píše scenáristka 50 odstínů šedi (a napíše i sequel, auč). Změní se však režisér a my věříme, že to bude o něco lepší a inteligentnější. V tom případě se z Venoma může stát nejen velký kasovní hit a my mu to i přejeme. Máme rádi Hardyho, Venom je super postava a zaslouží si kvalitnější film. Tak či onak si ho pusť, určitě tě pobaví.


7. Aquaman (r. James Wan)

Aquaman momentálně dominuje kinům po celém světě, a to i přes skutečnost, že názory kritiků rozhodně nebyly jednoznačně nadšené. To je však v absolutním pořádku, protože úspěšná sólovka krále Atlantidy určitě není pro každého. V první řadě jde totiž o přepálený hollywoodský blockbuster plný digitálních efektů, který si to moc dobře uvědomuje a nestydí se za to.

Koneckonců, jak v naší recenzi podotkl i pepo, aby sis film vychutnal co nejvíce, je třeba jednoduše vypnout mozek a nechat se unášet těmi velkolepými obrázky, které na tebe neustále vyskakují. A přestože má Aquaman mnoho debilních momentů a hlavní dvojka vůbec není tak talentovaná, jak by se možná patřilo, ve výsledku z toho vůbec nevylezla tragédie.

Snímek nabízí několik super nápadů, většinou se na něj velmi dobře dívá a za zmínku určitě stojí i skvělý soundtrack. Po Justice League je to výrazný posun vpřed.

6. Ant-Man and the Wasp (r. Peyton Reed)

Velká škoda, že Marvel si hýčká průměrné režiséry. S námětem hrdinů, kteří se libovolně zmenšují a zvětšují do nereálných proporcí by se dalo udělat mnohem více. Feige a spol. se ale stále odmítají naplno odrazit od mantinelů a riskovat. I proto je Ant-Man and the Wasp prakticky zbytečným sequelem, který slouží pouze k tomu, aby fungovalo Avengers: Endgame.

Pár měsíců po premiéře už vlastně ani nevím, o čem to pořádně bylo. Jde prostě o zábavné jednohubky se sympatickými hrdiny, pár dobrými vtipy a několika skvělými scénami. Pokud někdy vznikne trojka, byli bychom rádi, kdyby si ji pod sebe vzal někdo nadanější než Peyton Reed.


5. The Death of Superman (r. Sam Liu)

Sam Liu je zkušený komiksový veterán. Točí animáky, a to hlavně pro DC, i když pár zářezů má i v Marvelu (Planet Hulk). Sice nás zklamal s Batman: The Killing Joke, natočil však i Crisis on Two Earths a pár dalších sympatických snímků. Za minulý rok se ale pochlapil a z režisérského křesla vydal rovnou tři DC animáky. Suicide Squad: Hell to Pay, Batman: Gotham by Gaslight a v neposlední řadě The Death of Superman.

Animák začíná pěkně zostra, neobsahuje žádná hluchá místa a soustřeďuje se na jeden z nejznámějších komiskových eventů vůbec. Doomsday dorazil na Zemi a v cestě za zpustošením planety mu stojí jedině Justice League. Ty ale Doomsday posílá k zemi bez jakýchkoliv problémů, a tak je na řadě pomoc od Supermana. Užijete si postavy, kvalitní animaci, pěkné souboje a přímočarost příběhu či akce. Za pár dní nás přitom čeká pokračování s názvem Reign of Supermen, takže mu určitě věnujte pozornost.


4. Black Panther (r. Ryan Coogler)

Nebýt toho závěru, jde o skvělý film, stejně jako komiksovku. Coogler si to ale v poslední třetině moc neuhlídal a přidal tam klasickou marveláckou formuli. Mně osobně to až tak nevadilo, ale je mi jasné, že se z toho dalo vytěžit i více. Black Panther nás zaujal hlavně novými hereckými tvářemi, které jsme si zamilovali, dobře natočenou akcí a jedním z nejlepších marveláckých záporáků – Killmongerem.

Mnohé potěší i soundtrack, vizuální efekty v prvních dvou třetinách snímku a kouzelně vypadající Wakanda. V USA šlo o jednu z největších kinoudálostí vůbec a odpovídají tomu i tržby. Se 700 miliony dolarů jen z USA je na tamním třetím místě žebříčku nejvýdělečnějších filmů všech dob (bez inflace). Před ním je jen Avatar (760 milionů) a The Force Awakens (936 milionů dolarů). Dvojku natočí znovu Coogler a my věříme, že napraví chyby jednotky.

3. Deadpool 2 (r. David Leitch)

Se změnou režiséra přišla i lepší akce, svižnější děj a několik zajímavých postav. Vzhledem k tomu, že sequel přišel hned po jednotce a Reynolds a spol. skutečně neměli mnoho času na rozmyšlenou všech vtipů a filmu jako takového, to dopadlo na jedničku. Deadpool si nyní zřejmě dá pauzu, ačkoli jej možná uvidíme už příští rok v X-Force.

Dvojka nás zase jednou zasypala geekovským, někdy i záchodovým, jindy i inteligentním humorem. Sprška gagů se střídala neuvěřitelným tempem a pokud ti podobný styl vtipkování sedí, zřejmě ses v kině uchechtával každých pár minut, podobně jako my. Dvojka navíc funguje i jako film s normálním dějem (i když v případě Deadpoola to o tom nikdy nebude), no a zapomenout nemůžeme ani na nejlepší potitulkovou scénu pod sluncem.

2. Avengers: Infinity War (r. bratři Russovi)

V žebříčku 10 nejlepších filmů roku 2018 jste se nás ptali, proč se tam nevešlo IW. Je to prosté. Film se nám skutečně velmi líbil a ve srovnání s jinými marvelovkami šlo o obrovský skok dopředu, ale i tak to nestačilo na ostatní filmy v žebříčku. Rozhodně ho ale dokážeme ocenit v komiksovém žebříčku.

Nebýt geniálně skvělého Spideyho od dvojice Lord/Miller, Thanos by to jako nejlepší komiksový záporák od dob Ledgerova Jokera vyhrál na celé čáře. Snímek oplývá klasicky skvělým marveláckým humorem, dokonalou syntézou mezi jednotlivými hrdiny, několika vysněnými scénami všech geeků na světě a dokáže i překvapit. Ocenit ji určitě dokáží i obyčejní diváci a my věříme, že s Endgame to jako dvojfilm dotáhnou na to nejlepší od Marvel Studios.


1. Spider-Man: Into the Spider-Verse (r. B. Perischietti, P. Ramsey, R. Rothman)

Pokud bychom dělali i žebříček nejlepších animáků, Spider-Man by ho určitě vyhrál. Objevil se i v nejlepších filmech vůbec a zmiňovali jsme jej i v jiných článcích. Sony to prostě vyhrálo na celé čáře a předvedlo nám, proč vlastně milujeme Spider-Mana a jeho svět. Jsme si však jisti, že pokud by tvůrci přistoupili s takovou láskou i k jiným postavám, sklidili by úspěch.

Spider-Man sršel náramně skvělým humorem, úžasnými easter eggy, sympatickými postavami, originální animací, chytlavým soundtrackem a originálním příběhem s pár překvapeními. Skutečně není důvod, aby ho ignoroval kterýkoli fanoušky filmů, komiksů či zábavy jako takové.

Bavili jsme se při všech filmech. U některých méně, u některých více, ale svůj účel splnily. Pokud se na některé však podíváme střízlivým a kritickým okem, velmi snadno zjistíme, že nebyly až tak kvalitní, jako byly zábavné. Minimálně první pětka je však hodna tvé pozornosti.

Domů
Sdílet
Diskuse