Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
s Twisto.
19. února 2019 9:25
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Apple Pay je už spuštěno i v Česku! Jaké výhody a nevýhody přináší oproti Google Pay?

TECH
Uložit Uložené

Čeští uživatelé jablečných zařízení budou konečně moci platit mobilem.

Češi se dočkali a po měsících slibů mohou konečně začít využívat k placení službu Apple Pay. Ode dneška s ní můžeš platit i přes aplikaci Twisto. Tu si můžeš nainstalovat i do svých Apple Watch a nabízí tu výhodu, že nebudeš kvůli Apple Pay muset přecházet k jiné bance nebo čekat dlouhé měsíce.

Apple Pay je spuštěno v Česku! Jaké výhody a nevýhody přináší oproti Google Pay?
Apple Pay je spuštěno v Česku! Jaké výhody a nevýhody přináší oproti Google Pay? Zdroj: Twisto

V první vlně spustily mobilní platbu od Applu také Komerční banka, MONETA, Česká spořitelna, AirBankmBank. Další bankovní a nebankovní instituce totiž mobilní platbu od Applu zprovozní až v příštích měsících.

K příležitosti spuštění možnosti platit pomocí Apple Pay jsme přichystali srovnání s konkurenčním Google Pay. V článku se dozvíš, jaké výhody a nevýhody jednotlivé služby nabízejí, na jaké bázi fungují, a která je uživatelsky příjemnější. 

Uživatelské prostředí a podpora zařízení

Obě aplikace se vyznačují přehledným a jednoduchým uživatelským prostředím. Číslo karty zadáte velmi jednoduše oskenováním karty či opsáním čísel a můžete vesele platit přiložením mobilního zařízení k terminálu. Pokud vlastníte mobilní telefon s operačním systémem Android KitKat a vyšší s podporou NFC a HCE (seznam zde), bude vám aplikace fungovat.

Uživatelé produktů od Applu mohou platit s iPhony 6 a výše. Podporovány jsou ale i Apple Watch, MacBook Pro s TouchID, iPady páté a šesté generace, iPad Air 2, iPad Pro a iPad Mini 3 a 4. 

Průběh platby

Jak Apple Pay, tak Google Pay používají technologii radiové bezdrátové komunikace (NFC), s níž je možné platit do vzdálenosti čtyř centimetrů.

Pokud vlastníš kompatibilní iPhone, postačí ti přiblížit jej na krátkou chvíli s prstem na Touch ID k platebnímu terminálu. S iPhonem X můžeš zaplatit pomocí Face ID. Stačí dvakrát zmáčknout tlačítko vypínání/zapínání, pohlédnout na telefon, a pak jej přiložit k terminálu.

Apple Pay je spuštěno v Česku! Jaké výhody a nevýhody přináší oproti Google Pay?
Apple Pay je spuštěno v Česku! Jaké výhody a nevýhody přináší oproti Google Pay?

Pro platbu pomocí Apple Watch postačí dvakrát zmáčknout postranní tlačítko a přiblížit ruku k terminálu. Apple Pay je možné využít i k posílání peněz přátelům přes Messages. 

K platbě přes Google Pay kvůli různorodosti zařízení, která užívají systém Android, stačí mobil odemknout a přiložit k platebnímu terminálu. Není třeba otevírat žádnou aplikaci ani nic jiného. V případě úspěšného provedení transakce se na displeji telefonu objeví zelená fajfka.

Bezpečnost

Apple má tu výhodu, že je jeho operační systém uzavřený, tudíž je automaticky bezpečnější. Přesto platba přes Apple Pay probíhá zcela anonymizovaným způsobem. Apple neshromažďuje údaje o tvé platební kartě, nýbrž generuje virtuální účet s náhodnými údaji a pro každou transakci vytváří unikátní bezpečnostní kód.

Ani Apple, ani obchodník se tak nemohou dostat k číslu tvé karty. Navíc je třeba potvrdit identitu pomocí Touch ID, Face ID nebo kódu. V případě ztráty telefonu lze rychle a snadno pomocí funkce Find My iPhone na dálku vymazat uložené karty z mobilu.

Google používá podobný systém jako Apple, avšak anonymizovaná data se neutvářejí v přístroji, ale v cloudu. Jako dodatečnou ochranu používá taktéž otisk prstu a v případě, že touto funkcí tvůj mobil nedisponuje, postačí ti kód. I Google umožňuje na dálku vymazat z tvého přístroje údaje o kartě. 

Závěrem

Ve finále jsou si obě služby velmi podobné a rozdíly panují hlavně v otevřenosti systému. Apple používá eSE (embedded secure elements) čipy, na nichž jsou citlivá data uložena a je prakticky nemožné z nich dostat údaje o platební kartě uživatele. Na druhou stranu jsou kvůli uzavřenosti tohoto systému nuceny jednotlivé banky s Applem úzce spolupracovat, což velmi zpomalilo mimo jiné přijetí služby u nás. Zatím můžete s Apple Pay platit přes Twisto, pět bankovních společností a další se budou teprve přidávat.

Kdežto Google, který využívá HCE (host card emulation), kdy je verifikace je prováděna až vzdáleně na serverech, mohou banky implementovat mnohem jednodušeji, a tak jej už nyní mohou využívat klienti celé řad českých bank. 

Domů
Sdílet
Diskuse