Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2019 12:13
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Německo si kvůli obavám z jaderné havárie objednalo 190 milionů jódových tablet

ZAJÍMAVOSTI NĚMECKO
Uložit Uložené

Spolková republika nakoupila jodové tablety za více než osm milionů eur.

Německo si od rakouského výrobce objednalo 190 milionů jódových tablet v případě, že by došlo k vážné jaderné nehodě. Federální úřad pro ochranu před zářením měl údajně až čtyřnásobně zvýšit své zásoby. Země chce totiž předejít případnému ozáření v případě výbuchu jaderné elektrárny. Informují o tom německé noviny Berliner Morgenpost.

Německo má navíc v plánu do roku 2022 zcela odstavit i poslední jaderné bloky. Spolková republika považuje za rizikové zejména sousední země, včetně České republiky. V případě zvýšené radiace slouží jodové tablety jako ochrana před rakovinou štítné žlázy.

Množství nakoupených tablet, které chce mít Německo v případě nouze přichystané pro každého obyvatele, stálo přibližně 8,4 milionu eur. Federální úřad se měl údajně rozhodnout pro tuto objednávku kvůli stanovisku expertů po jaderné nehodě v japonské Fukušimě.

Doporučeno
Blonďatá hyena z Osvětimi bičovala vězeňkyně a pouštěla na ně psy. Svých činů nelitovala Blonďatá hyena z Osvětimi bičovala vězeňkyně a pouštěla na ně psy. Svých činů nelitovala 14. října 2023 15:00

„Myslete na Belgii, na Francii, na Švýcarsko, na Česko, na Švédsko. A když se tam něco stane, musíme samozřejmě německé obyvatelstvo chránit,“ tvrdí šéf komise Wolfgang Müller. Také si myslí, že je třeba být řádně připraven, zejména z důvodu, že v sousedních zemích budou jaderné elektrárny v provozu ještě desítky let.

Domů
Sdílet
Diskuse