Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2019 12:24
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Na Notre Dame darovali 100 milionů eur. Dvojice miliardářů splnila svůj slib

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Od požáru slavné katedrály uběhlo už půl roku.

Po tragickém incidentu v Paříži, kde hasiči bojovali proti požáru v katedrále Notre Dame, se s finanční pomocí na renovaci ozvala celá řada vlivných osobností. Mezi ně patřil i miliardář Francois Pinault (článek o jeho vyjádření najdeš zde), který svou pomocnou ruku v podobě peněžního daru nabídl ihned po požáru z 15. dubna.

První fáze oprav Notre Dame byla financována pouze z menších charitativních darů a na sliby některých boháčů se stále vyčkávalo. Jak ale informuje Market Watch, Pinault a jeho syn Francois-Henri Pinault konečně podepsali smlouvu o finančním daru v hodnotě 100 milionů eur.

Francois-Henri Pinault, arcibiskup z Paříže Michel Aupeti 

a Francois Pinault s podepsanou smlouvou

Na Notre Dame darovali 100 miliónov eur. Miliardárska dvojica si splnila svoj sľub
Na Notre Dame darovali 100 miliónov eur. Miliardárska dvojica si splnila svoj sľub Zdroj: TASR/AP Photo/Thibault Camus

Francois-Henri Pinault je šéfem firmy Kering, kterou založil jeho otec. Ta vlastní mnohé známé značky jako například Yves Saint Laurent, Balenciaga či Gucci. Majetek rodiny je odhadován zhruba na 23 miliard eur.

K předání finančního daru se ale syn s otcem odhodlali až poté, co zhruba před týdnem na opravy poskytl peněžitý příspěvek i jejich rival, miliardář Bernard Arnault. Ten věnoval rovných 200 milionů eur.

Dárci z řad bohatých a vlivných lidí byli svého času kritizováni za to, že si na této katastrofě chtějí pouze udělat jméno. V době, kdy začal hořet Amazonský prales, je navíc lidé vyzývali, aby podobným způsobem zasáhli i v daném případě.

Doporučeno
Jaký je příběh nejúchvatnější stavby naší civilizace? Notre-Damu už jednou hrozila velká zkáza Jaký je příběh nejúchvatnější stavby naší civilizace? Notre-Damu už jednou hrozila velká zkáza 16. dubna 2019 9:18
Domů
Sdílet
Diskuse