Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2019 9:18
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Jaký je příběh nejúchvatnější stavby naší civilizace? Notre-Damu už jednou hrozila velká zkáza

Jaký je příběh nejúchvatnější stavby naší civilizace? Notre-Damu už jednou hrozila velká zkáza
Zdroj: TASR/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh
KULTURA FRANCIE
Uložit Uložené

Katedrála Notre-Dame už nikdy nebude jako dřív. Jaká je historie ojedinělého architektonického skvostu a kdy chrámu hrozilo úplné zničení?

Mělo to být zcela obyčejné pondělí. Rušné centrum Paříže však zasáhl hrozivý výhled. Slavná katedrála Notre-Dame se ocitla v ničivých plamenech. Milovaná, leč zanedbávaná francouzská kráska tyčící se již více než 850 let v srdci jedné z největších evropských metropolí už nikdy nebude vypadat jako dřív.

Když střechu Notre-Damu zachvátily plameny, svědkům nezbývalo nic než přihlížet. Komplexní požár nebylo lehké uhasit. A zatímco se pomalu stmívalo, oheň, spolu s hustým agresivním plamenem, stále více ozařoval okolí. Nejen Francouzům, ale všem lidem sledujícím boj hasičů s ohněm bylo v tu chvíli jasné, že jsou svědky ničení staletí historie a poznání. Kdo za to může a kdy už to skončí?

Notre Dame featured
Notre Dame featured Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori

Francouzský chrám Matky Boží je zřejmě nejdůležitější a z historického hlediska nejdůležitější památkou našich dějin. Stavba započala mezi 24. březnem a 25. dubnem roku 1163 na místě bývalé románské baziliky. U slavnostního zahájení stavby byl přítomen byl král Ludvík VII. a papež Alexandr III., kteří tu společně položili základní kámen. Stavbou byl pověřen ten nejlepší architekt tehdejší doby – Jean de Chelles.

Domů
Sdílet
Diskuse