Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. září 2016 12:03
Čas čtení 0:00
Miroslav K.

Elliotovo hackování je autentické, aneb co o seriálu Mr. Robot (možná) ještě nevíš

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nahlédněte spolu s námi na plac jednoho z nejlepších seriálů současnosti.

Naše výběry zajímavostí ze seriálů (které si můžeš přečíst po kliknutí na toto vlákno) se u vás stále těší poměrně vysoké oblibě, takže v našem pravidelném měsíčním intervalu vám i v září přinášíme možnost nahlédnout na plac jednoho z nejlepších seriálů, jaké v současnosti můžeme sledovat. Řeč je o vynikajícím Mr. Robotovi z dílny Anonymous Content (zastrešili seriálové pecky jako The Knick či oscarové snímky Spotlight a The Revenant s DiCapriem) a USA Network. Seriál nám představil mladého Elliota Alderson (Rami Malek), který má problém navazovat vztahy s lidmi. Má pocit, že s okolním světem dokáže komunikovat pouze takovým způsobem, že hackne jejich zařízení. Pracuje v bezpečnostní službě, kde ale logicky musí skrývat svůj skutečný talent, který tkví v přesném opaku jeho práce. Kolotoč událostí se spustí poté, co ho osloví tajná hackerská organizace FSociety, aby se s jeho pomocí pokusili zničit nadvládu jednoho procenta nejmocnějších lidí na planetě, kteří údajně ovládají běh dějin. Pokud jste dočetli do tohoto bodu a seriál jste neviděli, musíme vás zastavit. Nepokazte si zážitek tím, že si přečtete spoilery z první a části druhé série. Raději si dožeňte zameškané a pak se vraťte. My ostatní se pustíme do odkrývání zajímavostí, které jsme pro vás nasbírali napříč internetem (kontakt na tvůrce Sama Esmaila ještě bohužel nemáme).

Elliotovo hackování je autentické, aneb co o seriálu Mr. Robot (možná) ještě nevíš
Zdroj: www.usanetwork.com

Jako vždy, i nyní začneme hlavním představitelem Elliota, Rami Malekem. Tvůrce Sam Esmail se spolu s producenty dlouho nedokázal rozhodnout, kdo by měl ztvárnit nejdůležitější postavu seriálu. Abyste si dokázali představit jejich nerozhodnost, před finálním výběrem se tvůrci rozhodovali až mezi 164 různými herci. Kartami nakonec zamíchala Esmailova přítelkyně Emmy Rossum, která mu po shlédnutí seriálu The Pacific doporučila právě Maleka. Aby ale nejen Rami, ale i celé osazenstvo seriálu včetně jeho tvůrce připravili na natáčení, všichni museli poctivě chodit na semináře o hackování. Aby toho ale nebylo málo, hlavní postava má při natáčení vždy po ruce instruktora, který připravuje scény programování tak, aby vypadaly co nejdůvěryhodněji. Jde o Michaela Bazzella, který má hackerskou minulost a desetileté zkušenosti v boji proti kyberzločinu. Mimochodem, co se Elliotova oblékání týče, jde o kousky z Malekova šatníku, protože černá mikina patří k jeho nejoblíbenějším kouskům.
 
Na řadu přichází druhá hlavní postava coby Elliotovo alter ego v podobě jeho otce. Toho ztvárnil Christian Slater a na place to rozhodně neměl lehké. Herci, znající pravdu, že postava je jen v Elliotově hlavě mají během natáčení striktně zakázáno dívat se Mr. Robotovi do očí či jakkoliv jinak reagovat na Slaterova slova. Tedy vždy, když jeho otec vypráví, slyší ho pouze Elliot, respektive je to ve skutečnosti právě on, z jehož úst slova vycházejí. V reálném životě by ale Christian Slater nemohl být otcem Rami Maleka. I když to tak na první pohled nevypadá, mezi herci je jen jedenáctiletý věkový rozdíl. Ramimu je již 35 let a Carly Chaikin, představitelce jeho sestry Darlene, 26.

Elliotovo hackování je autentické, aneb co o seriálu Mr. Robot (možná) ještě nevíš
Zdroj: www.usanetwork.com

V první epizodě toho najdeme na rozebírání více než dost, i když by se vám to na první pohled vůbec nemuselo zdát. Na začátek zmiňme Elliotovu rybičku, která dostala jméno Qwerty, a tedy název podle prvních písmen na americké počítačové klávesnici (ta česká je obvykle ve tvaru qwertz). Rovněž hned od prvního dílu jsme mohli vidět, že všechny příkazy napříč seriálem jsou vymyšlené. Například když Elliot volal Michaelovi (Armand Schultz), aby o něm zjistil co nejvíce informací, které pak použil ve svém slovníkovém útoku. Slova odděloval středníkem, který ale ukončuje příkaz a tedy každé další slovo nedává při útoku žádný smysl a neproběhl by správně. Abychom ale uvedli věci na pravou míru, veškeré hackování v seriálu je reálné proveditelné (jak nám prozradila nultá epizoda druhé série), ale tvůrci tohoto obsahu ho záměrně upravují v některých bodech tak, aby se divák po zhlédnutí úspěšně nepokusil páchat nelegální činnost. Jako příklad uvedeme opět první epizodu, kdy Elliot vytáhne na papíře napsanou IP adresu 218.108.149.373. V reálném světě však v takovém znění existovat nemůže a chyba byla vložena záměrně kvůli bezpečnosti. A skoro bychom zapomněli, v pilotu také můžete vidět i režiséra Sama Esmaila, konkrétně v metru, kde Elliot poprvé narazí na Mr. Robota.

Elliotovo hackování je autentické, aneb co o seriálu Mr. Robot (možná) ještě nevíš
Zdroj: www.usanetwork.com

Celá FSociety je inspirována skupinou Anonymous, to jste si pravděpodobně domysleli už dávno. Zatímco skutečná hackerská skupina používá na své krytí masku z filmové adaptace komiksů V jako Vendetta, FSociety si ji propůjčila ze snímku The Careful Massacre of Bourgeoisie. Tu jsme měli možnost vidět ve čtvrté epizodě druhé série, kdy ji Darlene a Elliot spolu sledovali. Pokud ale už házíte do vyhledávače název filmu, musíme vás zastavit. Jde o Esmailovu parodii na skutečný snímek The Discreet Charm of the Bourgeoisie z roku 1972, který režisér považuje za jeden z jeho nejoblíbenějších filmů všech dob.
 
První série byla zaměřena na postupnou destrukci postavení společnosti E Corp. Její logo se nenápadně podobá logu společnosti Enron. Samozřejmě, „E“ vám možná spíše připomíná to, jaké měla firma Dell ve starém logu, ale Enron má zajímavou minulost. Společnost totiž zkrachovala v roce 2001 poté, co se na veřejnost dostaly informace o daňových podvodech a podvádění lidí. To se E Corp. celkem podobá, ne? Také datové centrum Steel Mountain nevzniklo jen v hlavě tvůrců. Je inspirované centrem s podobným názvem Iron Mountain, které sídlí v Pensylvánii. Nachází se 60 metrů pod zemí v uměle vytvořeném jeskynním komplexu bývalého vápencového lomu. Tomu říkáme bezpečnost dat.

Elliotovo hackování je autentické, aneb co o seriálu Mr. Robot (možná) ještě nevíš
Zdroj: www.usanetwork.com

A v jakém jazyce si to tedy povídali Tyrell Wellick (Martin Wallström) s manželkou Joannou (Stephanie Corneliussen)? Zatímco on na ni mluví švédsky, ona odpovídá dánský. Krásný vztah, že? Mimochodem, všimli jste si, že napříč první sérií nebyla přeložena pouze jedna jediná jejich věta. Tu řekne Joanna Elliotovi s nepříliš příjemným úsměvem na tváři, ale ten jí nerozumí. Jde o větu „Hvis du har gjort ham noget, så slår jeg dig ihjel“, kterou bychom do češtiny mohli volně přeložit jako „Pokud mu něco uděláš, zabiju tě.“
 
Schválně, víte, jaká je oblíbená hudební skupina tvůrců seriálu? Ne? Odkazů jste mohli najít nepočítaně. Elliotova sbírka „CD alb“ obsahuje téměř všechna LPčka skupiny Pink Floyd. Samozřejmě, to by mohla být jen náhoda, ale v jedné epizodě první série můžeme našeho hlavního hrdinu vidět s hrnečkem s motivem Dark Side of the Moon, v jiné zase o kapele mluví, no a pokud je ti to pořád málo, tak Elliotova terapeutka Krista má na stole také hrnek s logem skupiny. Dost náznaků, nemyslíš?
 
Viděli jste někdy snímek True Romance? Pokud ne, navnadíme tě jmény jako Quentin Tarantino v role scénáristy či Hans Zimmer jako skladatel. Určitě si na film někdy najdi čas. Pro nás je ale nyní důležité, že v něm hrál Christian Slater (Mr. Robot). V jedné scéně jde v zábavním parku v New Yorku na horskou dráhu s postavou, která se jmenuje Elliot. V seriálu zase můžeme vidět, jak jde do stejného parku na ruské kolo. A s kým? S postavou jménem Elliot. Celkem milá narážka na kvalitní film z roku 1993.

Elliotovo hackování je autentické, aneb co o seriálu Mr. Robot (možná) ještě nevíš
Zdroj: www.usanetwork.com

To, že Elliot ani zdaleka není v pořádku vám asi vysvětlovat nemusíme. Stejně tak jste si už všimli, že seriál nabízí mnoho odkazů. Jeden z nich dokonce i na počítačovou hru Until Dawn. Pokud jste ji někdy hráli, tak víte, že Rami Malek se stal předlohou pro postavu Joshe. Pokud o ní slyšíte poprvé a nevíte, co si zahrát, hra je ověšená mimo jiné i cenou BAFTA za nejlepší britskou hru, takže vám ji doporučujeme. Co je podstatné vědět, postava Joshe začne ve hře šílet a ztrácet pojem o světě poté, co začne hrát interpretace skladby Frere Jacques. V seriálu, v jedné z halucinací/vzpomínek zpívá malá holčička právě tuto píseň. Šílené, co? Další odkaz na počítačovou hru dorazil jen před pár hodinami, kdy jsme v desáté epizodě druhé série mohli vidět, jak Joannin poskok během nákupu počítačové techniky hraje hru Watch Dogs. A ta je celá o hackování, takže by nás asi vůbec nepřekvapilo, kdyby byla Elliotova oblíbená. Aby těch odkazů nebylo málo, přidáme ještě jeden na kultovní Pulp Fiction. Právě na tento film bere ve vzpomínce otec Elliota. Ten na jednu z otcových otázek odpovídá „No, I'm pretty far from ok.“ Jde samozřejmě o narážku na samotný film, kdy v jedné scéně Marcellus Wallace odpovídá Butchovi „No, I'm pretty fuc*ing far from ok.“
 
Rádi bychom se vrátili k šílenému úvodu jedné z epizod druhé série, ve které jsme dokonce mohli vidět Alfa (více jsme se této úvodní dvacetiminutovky věnovali v samostatném článku). Bylo úžasné sledovat pozitivní tvář Mr. Robota a tvůrci to celé pojali naprosto geniálně. Esmail a celý tým kolem seriálu při tvorbě hledali lidi napříč Spojenými státy, kteří se aktivně podíleli na tvorbě sitcomů v období 80. a 90. let. Sehnali si staré kamery na pásky s úzkým formátem a začali natáčet. Výsledek byl více než fantastický. Aby toho nebylo málo, ve flashbacku se Elliota jeho otec zeptá, zda chce sledovat film Timecop (1994) nebo Stargate (1994). Gloria Reuben (terapeutka Krista Gordonová) si ve snímku Timecop zahrála.

Zajímavostí ze seriálu je skutečně mnoho, takže zmáčknout je všechny do textu výše je logicky zcela nemožné. Vybrali jsme proto ještě pár, které uvedeme jen v bodech:

  • Operační systém, který Elliot a celé osazenstvo využívá 99% času v seriálu je Linux/Unix. Počítač, který měl Elliot doma, běžel na verzi Kali Linux spolu s Gnome Desktop.
  • Zatímco názvy epizod první série mají koncovky video file (.flv, .mov), ta druhá zase používá encrypted file (.tc, .fve, .axx)
  • Darlene a Elliot využívají pro tvorbu hacků a virů programovací jazyky Python a Ruby.
  • Natáčelo se na Manhattanu, Coney Islandu a Kensington Brooklynu.
  • Písmo loga seriálu vzniklo v Yagi Double fontu, známém také jako SEGA font.
  • Craig Robinson byl do role Raye obsazen poté, co Esmail viděl v soukromí první sestřih snímku Morris from America (2016).
  • Mark Zuckerberg Elliot má páskou přelepenou kameru na notebooku, protože ví, jak jednoduché je ji hacknout. V seriálu na to doplatila Angela, kterou sledoval Cisco poté, co do svého přenosného počítače vložila jeho CD.
  • V předposlední epizodě první série, kdy Elliot zjistí, že Mr. Robot je čistě jen v jeho hlavě, hraje v pozadí klavírní verze skladby Where is My Mind od Pixies. Pokud jste si při jejím poslechnutí okamžitě nevzpomněli na Fight Club, případně ho dokonce neviděli, měli byste se stydět.
  • Premiéra poslední části první série se musela přesouvat o týden. Důvod? V den premiéry ve Virginii útočník zastřelil v přímém přenosu kameramana a reportérku. Jelikož něco podobného jsme viděli i v seriálu, přesunutí se zdálo jako nejrozumnější nápad.
  • Na závěr něco, co potěší nás, Čechy, v šesté epizodě se objeví antivirus Avast.
Elliotovo hackování je autentické, aneb co o seriálu Mr. Robot (možná) ještě nevíš
Zdroj: www.usanetwork.com

To je od nás pro tentokrát vše. Doporučujeme vám navštívit stránky seriálu, které jsou skvělým způsobem zpracované ve formě příkazové řádky. O kterém seriálu byste si chtěli přečíst příště? Podělte se o tom s námi v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse