Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. ledna 2020 15:18
Čas čtení 6:18
Antonín Havlík

Proč pořád někdo nahlašuje bombu na VŠE? Vyučující musí zkoušky přesouvat do parků, kaváren i KFC, viník je stále neznámý

Proč pořád někdo nahlašuje bombu na VŠE? Vyučující musí zkoušky přesouvat do parků, kaváren i KFC, viník je stále neznámý
Zdroj: Wikimedia Commons
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nahlašování bomby na VŠE je problém přetrvávající již několik let. Co všechno víme o této kauze, kdo je pravděpodobným viníkem a proč už celá věc stála deset milionů korun?

„Měl jsem mít dnes zkoušku z ekonomie ve 13:00 na Žižkově, co mám dělat?“ ptá se na oficiálních facebookových stránkách Vysoké školy ekonomické student Ladislav. Stejně jako jemu, i mnoha dalším studujícím se důležitá zkouška přesunula na jiné datum, čas a dokonce i místo.

Mnoho z nich zprvu ani neví, co se bude dít a musí čekat na pokyny zkoušejícího. Neustálé, už dva roky přetrvávající nahlašování bomby na VŠE stále nemá viníka. Poškozuje profesory, studenty i samotnou školu. Je pachatelem anonymních hrozeb nějaký student, kterému se nechce učit, nebo jde o sofistikovaného trolla, jehož úkolem je poškozovat pověst školy?

V tomto článku si přečteš:
  • Co se píše v mailu, ve kterém útočník hrozí bombou;
  • proč hrozby vytváří;
  • jak kauzu hodnotí IT odborník;
  • kolik stojí jedno falešné ohlášení;
  • kdo za tím pradvěpodobně stojí;
  • co se stalo muži, který nahlašoval falešnou bombu na soudu v Plzni;
  • jak to škola řeší a jak reagují studenti;
  • proč se musí zkoušky přesouvat do KFC, parků a kaváren.
Doporučeno
Rok od konce Kliniky. Zažila útok zápalnou lahví, těžkooděnce i exekutory, nyní spolek hledá nové prostory Rok od konce Kliniky. Zažila útok zápalnou lahví, těžkooděnce i exekutory, nyní spolek hledá nové prostory 13. ledna 2020 15:49

Proč pořád někdo nahlašuje bombu na VŠE? Vyučující musí zkoušky přesouvat do parků, kaváren i KFC, viník stále neznámý
Proč pořád někdo nahlašuje bombu na VŠE? Vyučující musí zkoušky přesouvat do parků, kaváren i KFC, viník stále neznámý Zdroj: Aktron/Wikimedia Commons

V Y B O U C H N E  B O M B A

„Dnes v 15:05 V Y B O U C H N E  B O M B A ve škole na Nam. W. Churchilla v budově VŠE v Ekonomické ulici v Praze,“ píše se v krátkém mailu odeslaném v 7:43 ráno. Anonymní ohlášení vždycky přijdou v textové formě e-mailem na adresu školy a studentského časopisu. Jejich obsah bývá vždycky stejný nebo hodně podobný.

Tento čtvrtek to bylo letos podruhé a od dubna 2018, kdy útočník poslal takovou zprávu prvně, šlo o dvanácté hlášení v řadě. Vždycky to naštěstí končí stejně a žádná výbušnina se v budově školy nenajde. Přesto však musí na místo vyjet policejní a hasičské jednotky a každý výjezd stojí nemalé peníze. Vysoká škola škody vyčíslila na deset milionů korun.

Jak varuje tisková mluvčí školy Martina Mlynářová, veškeré škody bude muset viník uhradit. VŠE po něm hodlá škody spojené s jeho aktivitami vymáhat soudně. „Poslední škoda není zatím přesněji vyčíslena. Nicméně pokud musí být škola uzavřena celý den, jedná se zhruba o částku 822 000 Kč. VŠE vždy podává trestní oznámení. Pachateli hrozí až osm let vězení a úhrada milionových škod,“ uvedla pro REFRESHER.

Jenže viník i po letech stále uniká a policie zatím mlčí, prý protože jde stále o čerstvou věc, která je aktuálně v šetření. „S ohledem na to, že to celé šetří policie, se k tomu nemůžeme vyjadřovat. Postupy při evakuaci v případě ohlášené ‚bomby‘ z taktických důvodů nesdělujeme,“ odmítá přiblížit průběh vyšetřování i mluvčí hasičů Martin Kavka.

Proč pořád někdo nahlašuje bombu na VŠE? Vyučující musí zkoušky přesouvat do parků, kaváren i KFC, viník stále neznámý
Proč pořád někdo nahlašuje bombu na VŠE? Vyučující musí zkoušky přesouvat do parků, kaváren i KFC, viník stále neznámý Zdroj: Facebook
Falešné oznámení bomby 

Letní semestr 2018

1. 4.4.2018 (středa)

2. 16.5.2018 (středa)

Zimní semestr 2018/2019

3. 26.11.2018 (pondělí)
4. 20.12.2018 (čtvrtek)
5. 3.1.2019 (čtvrtek)
6. 21.1.2019 (pondělí)
7. 29.1.2019 (úterý)

Letní semestr 2019

8. 16.5.2019 (čtvrtek)

Zimní semestr 2019/2020

9. 27.11.2019 (středa)
10. 17.12.2019 (úterý)
11. 8.1.2020 (středa)
12. 16.1.2020 (čtvrtek)

Pozn.: 18.10.2017 byla VŠE také evakuována, jednalo se však o „podezřelé zavazadlo“.

Co na to škola?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 79516 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse