Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2020 10:30
Čas čtení 8:41
Dominik Vetrák

Porovnali jsme PS4, Xbox One a Nintendo Switch. Která konzole je nejlepší, jaká má nejlepší hry a kterou by sis měl koupit?

Porovnali jsme PS4, Xbox One a Nintendo Switch. Která konzole je nejlepší, jaká má nejlepší hry a kterou by sis měl koupit?
TECH
Uložit Uložené

Ideální je vlastnit všechny tři.

Je rok 2020 a nás na podzim čeká příchod nové generace konzolí. Celý svět je vzrušený a dlouhé měsíce netrpělivě očekává odhalení next-gen her a systémů. Ještě si ale na ně budeš muset počkat a za tu dobu jistě vyjdou další zajímavé hry pro současné konzole. Rozhodli jsme se proto porovnat tři stávající konzole. Kterou z nich by sis měl koupit? Která se pro tebe nejvíce hodí?

Doporučeno
Crash Bandicoot se dostane na smartphony. Mobilní hra nabídne vše, co milujeme na prvních dílech Crash Bandicoot se dostane na smartphony. Mobilní hra nabídne vše, co milujeme na prvních dílech 18. února 2020 20:14

Výkon konzolí

Záleží na talentu a schopnostech herního studia, co z té které mašiny dokáže vytřískat. Proto například vypadá PS4 exkluzivita Horizon: Zero Dawn z roku 2017 lépe než některé současné hry, nemluvě o magii Naughty Dog (Uncharted, The Last of Us) či kvalitě Gears 5 od The Coalition. 

Na této stránce najdeš detailní technické údaje pro konzole PS4, na této zase pro konzole ze série Xbox One. Nejdůležitější je vědět, že základní verze PS4 je o něco silnější než základní verze Xbox One. Nicméně, revize Xbox One X je v současnosti nejsilnější konzolí na trhu, hardwarově silnější než takové PS4 Pro. Revize jsou menší upgrady původních verzí a spustíš na nich stejné hry jako na základních. Pokud ale chceš mít výkon co nejlepší, aby se odrazil i na vzhledu her, počkej si na nové konzole. Ve srovnání s PS5 a Xbox Series X budou hry na starých konzolích, i těch upgradnutých, běžet a vypadat obecně hůře a je jedno, jestli se bavíme o produktech Sony, nebo Microsoftu.

PS4 vs Xbox One vs Nintendo Switch. Ktorá súčasná konzola je najlepšia, má najzaujímavejšie hry a mal by si si ju kúpiť?

Síla hardwaru ale není vždy vším. Ačkoliv má Xbox One nádherně vypadající exkluzivity Gears 5 či poslední Forza, studia od Sony dokáží z jejich stroje vytěžit více a jejich exkluzivity jsou graficky dokonalejší a najdeš je tam ve větším počtu. 

Podobně je na tom i Nintendo Switch. Opravdu detailní technické srovnání konzolí najdeš na stránce Digital Foundry. Zde zase najdeš srovnání ovladačů, tlačítek, baterie a všeho ostatního, co tě napadne. Switch nepodporuje 4K ani HDR, takže pokud si potrpíš na detailní textury a vysoce kvalitní rozlišení, může tě to odradit. V handheld módu (viz obrázek níže) podporuje HD. V docked módu, po zasunutí do zařízení, které jej propojí s obrazovkou FULL HD.

Na Switchi jednoduše nenajdeš hry vypadající jako ty našlapané krásky z Xboxu či PS4. Jeho exkluzivity si to ale vynahrazují výtvarným stylem. Stále přitom platí, že vizuálem dokáží ohromit a za necelé 3 roky, co konzoli vlastním, jsem se nikdy nad nedostatky grafiky nepozastavil.

PS4 vs Xbox One vs Nintendo Switch. Ktorá súčasná konzola je najlepšia, má najzaujímavejšie hry a mal by si si ju kúpiť?

3rd party studia a vydavatelé, tedy ti, kteří nepatří přímo pod některého výrobce konzolí, se postupně snaží Switch podporovat svými hrami. Řeč je například o Bethesdě (Doom, Wolfenstein) či CD Projekt Red (Zaklínač 3). Mnohé další velké AAA, tedy blockbusterové hry pro PS4, PC a Xbox One se dostávají v jemně okleštěných verzích i na Switch. Obecně však platí, že Switch bys měl brát především jako dodatkovou konzoli k PC / PS4 / Xbox One.

Služby (PS+, Game Pass, PS Now...)

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 80583 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co nabízejí předplacené služby pro jednotlivé konzole a kolik stojí
  • Jak se konzole vyrovnávají s virtuální realitou a jaké pohodlí mají hráči
  • Která konzole nabízí nejvíce nejkvalitnějších exkluzivních her
  • Jak do souboje konzolí zasahují studia vyvíjející hry
  • Kterou konzoli nebo kombinaci doporučujeme koupit každému typu hráče
Domů
Sdílet
Diskuse