Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. srpna 2020 10:35
Čas čtení 5:19
Tímea Krauszová

Největší mýty o akné: Slunce ti sice může vysušit vyrážky, ale způsobí ti ještě větší problémy

Největší mýty o akné: Slunce ti sice může vysušit vyrážky, ale způsobí ti ještě větší problémy
Zdroj: Instagram / @skinwithlea
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Tři expertky na kůži nám vysvětlily, jak to ve skutečnosti s akné je.

Máš akné a netušíš, jak si s ním poradit? Je docela možné, že následuješ nesprávné rady, které ti jeho stav zbytečně zhoršují.

Google je přesycen šarlatánskými řešeními, která nezabírají nebo mohou tvé kůži ublížit. Uvěříme šikovnému marketingu, zkoušíme přírodní recepty nebo doufáme, že pokud ty vyrážky jednoduše vysušíme, tak zázračně zmizí. Takto to však nefunguje.

5 najväčších mýtov o akné: Je možné, že z neho nevyrastieš a nie je pravda, že si vyrážky nikdy nemôžeš vytlačiť
Zdroj: Instagram / @skinwithlea

S odbornicemi na dermatologii a kosmetiku jsme si popovídali o nejčastějších mýtech v souvislosti s akné. Mluvili jsme nejen o puberťáckém, ale i dospěláckém akné a zjišťovali jsme, co ti skutečně pomůže a co naopak může ublížit. Na naše otázky nám odpověděly dermatoložka Simona Felšoová a beauty novinářky Jekatěrina Nagy a Zuzana Závodská.

V tomto článku si přečteš:
  • Co udělá letní opalování s tvým akné
  • Zda je možné akné jednoduše vypotit
  • Proč není dobré, pokud si čistíš tvář příliš často
  • Vědecká fakta o esenciálních olejích a proč by ti mohli ve skutečnosti zhoršit stav

1. Opalování ti prý pomůže zbavit se vyrážek

„To, že slunce pomáhá s akné, je jedna z nejstarších rad a občas na ni narazím i dnes,“ řekla dermatoložka Simona Felšoová. Do jisté míry opravdu slunce zabírá, má to však vysokou daň v podobě skvrn, které se odstraňují hůře než samotné akné.

5 najväčších mýtov o akné: Je možné, že z neho nevyrastieš a nie je pravda, že si vyrážky nikdy nemôžeš vytlačiť
Zdroj: Instagram / @mikzazon

„Sluneční záření naši kůži vysušuje, někomu tak může pomoci i s akné. UVB paprsky působí navíc imunomodulačně – snižují zánět v kůži,“ uznala lékařka. Přesto by však v žádném případě nedoporučovala léčit si akné slunečními paprsky. „Akné lze léčit mnohem zdravější a efektivnější cestou.“

„Slunce akné nevypaluje, akorát způsobí vznik pozánětlivých erytémů nebo hyperpigmentací. Tedy, i kdyby náhodou vyrážky vysušilo, zůstanou vám hnědofialové skvrny, jejichž zjemnění i zesvětlení je ještě náročnější než samotná léčba akné,“ řekla nám k tomu beauty novinářka Zuzana Závodská.

Dodala, že úplně každý typ pleti, ale zejména ten s akné, je třeba před sluncem chránit kvalitním SPF přípravkem nebo i oblečením či kšiltovkou. Přečti si více o tom, co všechno ti může opalování způsobit a proč bys měl SPF nosit každý den v roce (i když je mírně zataženo).

2. Pomůže ti prý časté umývání kůže

Pocení je pro kůži přirozené a kůži jednoznačně prospěje, pokud nepůjdeš spát s nečistotami a potem. Pravidelné čištění je tedy na místě. Zejména v létě se potíme ještě více a je zcela normální, že se ti objeví vyrážky nebo se tvé akné zhorší. Drhnout si však tvář od rána do večera je však podle odbornic kontraproduktivní.

„Úplně postačí, když si obličej budete mýt dvakrát denně pomocí jemného čisticího krému či gelu a v průběhu dne pokožku osvěžíte například termální vodou ve spreji. Pokud se výrazněji potíte, sportujete nebo pracujete v prašném prostředí, umyjte se jednou i v průběhu dne. Příliš častým mytím dostává kožní bariéra zabrat a akné se může naopak zhoršit. Vybírejte si přípravky, které pokožku zbytečně nepřesuší, a po umytí se nakrémujte lehkým hydratačním krémem,“ vysvětlila nám Felšoová.

V létě můžeš častěji evidovat i akné na těle (zejména na zádech a na hrudi). Důvodem může být právě pocení a bakterie, které ucpávají póry a vytvoří živnou půdu pro zánět. Kromě pravidelného sprchování bys měl podle beauty novinářky Jekatěriny Nagy dbát i na vzdušné oblečení, častou výměnu ložního prádla a smývat si zbytky vlasových produktů z těla. Nedoporučuje se používat stejný ručník na vlasy a na tělo, ať si nepřenášíš zbytek kondicionéru na pokožku.

5 najväčších mýtov o akné: Je možné, že z neho nevyrastieš a nie je pravda, že si vyrážky nikdy nemôžeš vytlačiť
Zdroj: Instagram / @mypaleskinblog

3. Vyrážky je prý třeba vysušit a používat peeling 2krát až 3krát týdně

Nagy zdůraznila, že máme mít jemný čistící gel či krém a ne něco agresivního. „Jedním z mýtů je i to, že aknózní pleť musíme drhnout přípravky s obsahem alkoholu. Tím ale pleť vysušujeme a ona se začne bránit – začne produkovat ještě více nadbytečného mazu, což vede k ucpávání pórů.“

Naneštěstí, mnohé běžně dostupné produkty v drogerii obsahují kromě alkoholu i další iritující látky, například esenciální oleje. Případně neobsahují dostatek účinných látek a kůži jen zbytečně vysuší, aniž by reálně léčily zánět.

Myslí si, že celý mýtus přehnaného čištění pramení z přesvědčení, že akné mají jen lidé, kteří si nesprávně nebo nedostatečně myjí obličej. To však nemusí být vůbec pravda. Kromě toho doporučuje na večer dvoufázové čištění pleti.

Dvoufázové čištění pleti (double cleansing) je metoda, při které si večer myješ pleť dvěma čisticími produkty.
První je na bázi oleje
(čisticí olej, čisticí balzám), který rozpouští nejen make-up, ale i SPF. Tuto fázi může nahradit i micelární voda, kterou je však z tváře třeba smýt vodou.
Druhý produkt je již na bázi vody
(gel, pěna, čistící mléko nebo i tuhý čistič). Může obsahovat i aktivní látku, která řeší tvůj kožní problém.
Vhodnými ingrediencemi pro aknózní pokožku jsou niacinamid, BHA kyseliny (kyselina salicylová v alespoň 0,5-2% koncentraci), černé uhlí či zinek.
 
Samozřejmě, peeling pomáhá pokožce zbavit se odumřelé kůže a může značně podpořit proces léčby. Neměl by však být fyzický (tedy se zrníčky).

„Peeling a nic vysušujícího na kůži nepatří. Naše pokožka je moudrý orgán, kterému je, pokud má nějaký problém, třeba jemně a něžně pomoci, a ne ho drhnout jako špinavé nádobí. Na zanícenou kůži, která nemá hladkou texturu, čili jsou na ní různé hrbolky a vyrážky připomínající krupici, nepatří žádný mechanický peeling. Žádné kartáčky, kávové či cukrové peelingy a už vůbec ne různé domácí recepty s jedlou sodou nebo citrónovou šťávou, které akorát tak rozhodí pH pokožky, ale nic dobré s ní neudělají,“ upozornila rázně Zuzana Závodská.

Co máš tedy dělat, pokud si chceš zlepšit pleť? Místo drsných peelingů sáhnout po chemických, které jsou mnohem jemnější. Paradoxně, přestože ve společnosti jsme již na slovo chemický alergičtí a tváříme se, že je to nejhorší věc na světě, v tomto případě to tak opravdu není.

„Raději sáhněte po produktech, které obsahují kyselinu salicylovou. Ta šetrně odstraní odumřelé buňky a nadbytečný kožní maz, který se hromadí v pórech. Pokud je vaše pokožka po použití čistícího přípravku vysušená, vyměňte ho za jemnější,“ doplnila doktorka Felšoová.
 
5 najväčších mýtov o akné: Je možné, že z neho nevyrastieš a nie je pravda, že si vyrážky nikdy nemôžeš vytlačiť
Zdroj: Instagram / @jacee.ao

4. Věčná otázka: Vymáčknout, nebo nevymáčknout?

Dříve, než si začneš agresivně nehty škrábat každou novou vyrážku, si musíš uvědomit, že tvá kůže je jeden celistvý orgán. „Ošetřovat je třeba celou pokožku, ne pouze jedno lokální místo. Kůže není ohraničený orgán, mezi vaší tváří a bradou není plot,“ říká s úsměvem Zuzana Závodská. Avšak není úplně pravda, že se nemůžeš své tváře vůbec dotýkat.

Vymačkávat můžeš vyrážky s bílou hlavičkou. Podle dermatoložky Simony Felšoové vytištění takové vyrážky urychlí hojení. Hlubší, bolavé vyrážky si však jen zhoršíš, pokud se jich budeš dotýkat. Všechny odbornice se shodly: musíš mít čistou tvář, čisté ruce, po ruce i dezinfekci a pracovat jemně, s bříšky prstů zabalenými v ubrousku.

5 najväčších mýtov o akné: Je možné, že z neho nevyrastieš a nie je pravda, že si vyrážky nikdy nemôžeš vytlačiť
Zdroj: Instagram / @cassandrabankson

Neměl bys tlačit příliš hluboko, jakmile se objeví krev, je třeba přestat. „Hlubším rýpáním do zaníceného místa si koledujeme o jizvu,“ dodala Závodská. Na závěr opět dezinfekce a můžeš použít i dezinfekční násyp nebo násyp se zinkem. Až ti rána vyschne, tak si ji umyj, už klasicky natři hydratačním krémem a hotovo.

5. Pomůžou ti prý esenciální oleje

Nejčastěji se na akné doporučuje levandulový nebo čajovníkový olej. V kosmetice se využívají zejména pro protizánětlivé účinky (a příjemnou vůni), ale jsou nesmírně dráždivé a jejich efekt se časem může ještě zhoršit. Nejsou vhodné na citlivou pleť a už vůbec ne neředěné.


„Esenciální oleje patří mezi největší dermatologická zla, jaké existují, protože jsou ohromnými iritanty: pokožku dráždí a mnohé způsobují fotosenzitivitu, takže poté, co takto natřenou kůži vystavíme na slunce, vzniknou na ní různé fleky nebo dokonce dermatitidy,“ upozorňuje Zuzana Závodská.

Podle ní je vhodné čajovníkový olej rozmíchat v nějakém nosném oleji, například ve skvalenu. „Nejlepší je ale spolehnout se na vědu a nehrát si doma na kosmetického chemika,“ uzavřela s úsměvem.

5 najväčších mýtov o akné: Je možné, že z neho nevyrastieš a nie je pravda, že si vyrážky nikdy nemôžeš vytlačiť
Zdroj: Pexels / cottonbro

6. Akné ti prý zmizí s rostoucím věkem

Pokud bys dostal korunu pokaždé, když ti někdo slíbil, jak tvé akné v dospělosti zmizí, pravděpodobně si už můžeš kupovat novou tvář. Akné v dospělosti je však poměrně běžné a zcela normální.

„Akné není pouze výsadou puberťáků. Většina mých pacientů, kteří přicházejí s akné, jsou dospělí lidé nad 25 let. Akné ovlivňuje složitá kaskáda hormonů, na kterou má vliv naše životospráva, stres, zdravotní stav či míra znečištění prostředí. Ve velké míře hraje roli genetika,“ vysvětlila dermatoložka Felšoová. To, co způsobuje právě tvoje akné, je třeba konzultovat s odborníkem.

Domů
Sdílet
Diskuse