Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2021 9:30
Čas čtení 7:30
Martin Adam Pavlík

Portrét mladého neonacisty, balada o zakázané lásce dvou žen či drsné krimi drama s hvězdami z Avengers

Portrét mladého neonacisty, balada o zakázané lásce dvou žen či drsné krimi drama s hvězdami z Avengers
Zdroj: Falcon
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Na portálu Dafilms najdeš online kopec skvělých filmů — od ověřených českých klasik přes oceňované slovenské snímky z posledních let až po to nejlepší z americké nezávislé kinematografie. Které jsou ale ty úplně nejlepší?

Dafilms je slovenský filmový portál prioritně orientovaný na lokální obsah a artovou kinematografii. Najdeš tu ale i filmy, které jsi možná nestihl v kině a nemůžeš je už nikde najít ani sehnat, případně se do kin v našich končinách vůbec nedostanou.

Měsíční předplatné stojí 135 korun, roční 599. Pokud už máš předplatných mnoho a nechceš další, na portálu Dafilms si můžeš zaplatit i za jednu online projekci nebo si tam filmy můžeš dokonce stáhnout.

10. Karel, já a ty (r. Bohdan Karásek, 2019)

Karel, já a ty
Zdroj: Marienbad Film

Vdaná Saša se pro krizi s manželem Karlem na čas odstěhuje do bytu ke starému kamarádovi, přičemž si začne s jiným mužem a přitom flirtuje s dalšími. Zní to možná jako z telenovely, ale právě na pozadí tak banálního příběhu otevírá režisér tolik témat, až se divák nestačí divit. Hledání (pravé) lásky, dobrodružství a jistoty přes hektolitry vína a piva. Tak vyzrálý a upřímný český autorský film tu dlouho nebyl. 

Dvaačtyřicetiletý Bohdan Karásek je nenápadným, ale extrémně talentovaným zjevením na poli českého filmu. Karel, já a ty je jeho celovečerním debutem, který si sám napsal, zrežíroval, složil k němu hudbu a rovnou si v něm i zahrál jednu z hlavních postav. Tato brilantní „vztahovka“, založená na nesmírně autentických dialozích, přímo dokonale zobrazuje život v té nejčistší podobě.

Doporučeno
Sleduj první vteřiny ze sci-fi komedie s Leonardem DiCapriem od Netflixu Sleduj první vteřiny ze sci-fi komedie s Leonardem DiCapriem od Netflixu 3. srpna 2021 21:19

Místy vážně, jindy vtipně, ale také tvrdě a krutě trefně tu režisér filosofuje o lásce, sexu, nevěře či životních rozhodnutích, které se s člověkem táhnou celý život.

Je vidět, že Karásek si toho zažil mnoho, protože téměř každá replika se zařezává pod kůži. Komplikovanost partnerských vztahů, existenciální úzkost, nerozhodnost... Je velmi pravděpodobné, že se alespoň v jednom aspektu filmu najdeš. 

Karel, já a ty je precizní, minimalistické komorní drama připomínající ty nejlepší „konverzačky“ Richarda Linklatera (autora geniální trilogie Před soumrakem, Před úsvitem a Před půlnocí).

9. Pátá loď (r. Iveta Grófová, 2017)

Děti si často vytvářejí vlastní svět s vlastními pravidly, do kterého nechtějí vpustit dospělé. Někdy to ale může být nebezpečné. Pátá loď vypráví mrazivý příběh osamělé Jarky a Kristiána, kteří se rozhodnou sami starat v malé odlehlé chatce o dvě batolata v kočárku, který ukradli. Jejich „nevinné“ dobrodružství nabírá postupem času na obrátkách a může dopadnout hrozivě. Sociální drama par excellence, a to bez depresivní atmosféry a pomalého, nezáživného tempa.

Kameramanka Denisa Buranová předvedla krásné vyprávění obrazem, přičemž se nebála metafor a poetické atmosféry. Grofová zase ukázala obrovský cit pro náročnou práci s dětskými herci. Této filmové adaptaci stejnojmenné knihy Moniky Kompaníkové udělila Slovenská filmová a televizní akademie tři Slnka v sieti za scénář, kameru a výpravu. Dosáhla ale také mezinárodního úspěchu — a ne ledajakého. Iveta Grofová si odnesla z prestižního festivalu Berlinale Křišťálového medvěda za nejlepší film sekce Generation Kplus.

Vítěze vybíralo právě dětské publikum do šestnácti let a jde o teprve druhou cenu v historii slovenské kinematografie z festivalu zaslouženě patřícího mezi ty nejlepší a nejvýznamnější. Tou první byl Stříbrný medvěd za režii pro Dušana Hanáka za drama Já milujem, ty miluješ.

8. Papírové hlavy (r. Dušan Hanák, 1995)

Co všechno je schopen člověk snést a jak moc může klesnout? Kde jsou hranice snesitelnosti? Výše zmíněné Hanáková dílo rovněž najdeš v nabídce Dafilms, o něco lepším a silnějším filmem je ale jeho pozdější dokument Papírové hlavy, a ani ten nechybí v nabídce portálu.

Zaujme nejen svým informačně–edukativním rozměrem, ale také formální experimentálností. Inscenované prvky, nemalá dávka sarkasmu, hravá montáž či tematická vrstevnatost dělají z Papírových hlav výjimečné a poutavé dílo i s odstupem času. Tedy i dnes, jelikož stále existují jedinci, kteří by chtěli návrat totalit. 

Slovenský režisér se zde vrací do nepěkné minulosti a divákům představuje bolestivé a děsivé vzpomínky respondentů, aby komplexně zmapoval hrůzy páchané během socialismu. Vrací se až do roku 1945, přičemž se nevyhýbá ani důkladnému zkoumání tehdejší poválečné doby — s nadhledem i přísně analyticky. Papírové hlavy jsou fascinující koláží o svobodě — co to vlastně znamená a co je pro ni třeba udělat — ale i o její nástrahách.

7. Dogman (r. Matteo Garrone, 2018)

Chladné, drsné a chudé předměstí zářivé metropole, ztracené existence, gangy, střelby, krádeže, vyšetřování. Garroneho odjakživa zajímá špína, bláto, střepy a křivé charaktery v kontrastu s nevinností a dobrosrdečností. To mu jde nejlépe. Jakoby se divák ani nedíval na hraný film, ale na drsný dokument o lidské důstojnosti, odhodlání přežít nebo trpkém životním údělu.

 

Dvaapadesátiletý Ital na sebe upoutal pozornost už v roce 2008, kdy získal Velkou cenu v Cannes za surovou gangsterku Gomora. Po dokonalé Reality Show (2012), s níž dosáhl stejného úspěchu, už nebylo pochyb o tom, že je mistrem svého řemesla. Působivé krimi drama Dogman pak pouze potvrdila, že patří nejen mezi nejzásadnější italské tvůrce, ale mezi evropskou špičku vůbec. 

Hlavní hrdina jeho filmu — nízký, uzavřený, submisivní dobrák Marcello — pracuje v salonu pro psy a přitom se stará o dceru. Problémy mu ale neustále dělá robustní cholerik Simoncino, bývalý boxer ignorující zákon a terorizující celou čtvrť. Všude, kam přijde, se něco semele. Když se Marcello odváží vzepřít jeho šikaně, netuší, jaké následky to bude mít.

6. Hon (r. Thomas Vinterberg, 2012)

Hon
Zdroj: Cinemart

Představ si, že žiješ klidný život s rodinou, daří se ti v práci a najednou se o tobě začne šeptat, že jsi pedofil. A jen tak, z ničeho nic, se ti život obrátí totálně naruby a změní se v absolutní peklo. Hon ukazuje, jaká zrádná umí být nevinná lež a jak obrovskou lavinu může spustit. Nevraživost, osočování nebo dokonce boj o holý život. Zničená pověst, samota, deprese, alkohol, ztracená chuť do života, psychika na bodu mrazu. Jak se bránit? Co lze dělat?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101498 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se jmenuje výborný slovenský film o mladém neonacistovi a proč bys ho měl vidět.
  • Které herecké hvězdy známé zejména z Avengers si spolu zahrály v mrazivém krimidramatu.
  • Který skvělý dokument o světoznámém hudebníkovi najdeš v nabídce Dafilms.
  • Který herec známý z bláznivých komedií nultých let je už i režisér a natočil geniální debut.
  • Jak se jmenuje brilantní francouzské historické drama o zakázané lásce dvou lesbiček.
Domů
Sdílet
Diskuse