Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. září 2021 14:30
Čas čtení 8:34
Dominik Vetrák

Jak helikoptéra rozsekala dvě děti na natáčení Spielbergova filmu aneb 10 případů, kdy hollywoodští herci umírali na place

Jak helikoptéra rozsekala dvě děti na natáčení Spielbergova filmu aneb 10 případů, kdy hollywoodští herci umírali na place
Zdroj: Sony Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Hollywood je nebezpečné místo a ani ty nejslavnější filmové série někdy neřeší, zda jsou herci a kaskadéři v bezpečí.

Máme 21. století a filmovým natáčením předcházejí týdny až měsíce příprav. Štáb se ujišťuje, že jsou všichni zúčastnění v bezpečí a všechny kaskadérské kousky proběhnou bez problémů. Bohužel se i tak někdy stane, že něco nevyjde. V lepším případě to skončí zraněním, v tom horším smrtí.

Podívali jsme se proto na 10 případů, kdy na place někdo přišel o život, přičemž většině z těchto případů se dalo zabránit. Zejména úmrtí desítek lidí na rakovinu, kterou dostali vinou testování jaderných zbraní blízko místa natáčení filmu. Ale ještě než se podíváme na konkrétní desítku, musíme se zaměřit na sérii Resident Evil.

Doporučeno
Od  bankrotu k miliardám. Jak Marvel padl na dno, prodal své postavy a stal se nejúspěšnější značkou na světě? Od bankrotu k miliardám. Jak Marvel padl na dno, prodal své postavy a stal se nejúspěšnější značkou na světě? 26. srpna 2021 12:30

Všechny případy v článku totiž pocházejí z minulého století. Bohužel, i v současnosti se stále stává, že režisér či producent odmítá zajistit natáčení na takové úrovni, aby se herci a kaskadéři cítili bezpečně. A série Resident Evil od režiséra Paula W. S. Andersona je toho nehezkým příkladem.

Své o tom ví profesionální kaskadérka Olivia Jackson. Ta měla 5. září pro Resident Evil: The Final Chapter natáčet soubojovou scénu, ale nakonec z toho byl kaskadérský kousek na motorce. Kameraman měl včas zvednout jeřáb, na kterém byla upevněná kamera. Olivia si pamatuje všechno do momentu, kdy jí náraz způsobil příšernou bolest a zničení nervů, takže jí v nemocnici museli amputovat ruku. 

Jen o dva měsíce později zemřel na natáčení člen jihoafrického štábu Ricardo Cornelius. Srazilo ho vozidlo Humvee, které se uvolnilo z rotující platformy. Hollywood Reporter informoval i o dosud neznámém incidentu, když si na natáčení téhož filmu jistý člen štábu natrhl vazy poté, co ho zavalil obrovský balvan.

Vraťme se v čase zpět o pár let k natáčení Resident Evil: Retribution. 16 komparsistů–zombíků tehdy spadlo z vyvýšené plošiny po tom, co se uvolnilo její jištění. Až 12 z nich museli převézt do nemocnice se zraněními končetin a zad.

Podle nejmenovaného profesionálního kaskadéra s více než 30letými zkušenostmi je to příliš mnoho zranění a hospitalizací. Ideálně se na natáčení nikdy nikdo nezraní. Je ale jasné, že se série Resident Evil na bezpečnost členů štábu moc neohlížela.

Olivia Jackson se odmítla smířit s nepřízní osudu. Tvůrce snímku zažalovala. V žalobě tvrdí, že ji záměrně nezvali na schůzky kaskadérů, zakázali jí mít na hlavě helmu a rovněž jí zakázali mít v uchu sluchátko či něco, čím by během kaskadérského kousku mohla komunikovat s ostatními členy štábu. Tvrdí, že produkce nezajistila základní bezpečnostní podmínky a navíc bez jejího vědomí změnili načasování scény. 

Člen štábu ovládající kamerový jeřáb nakonec rameno zvedal o sekundu později. V rychlosti, jakou Olivia na motorce jela, to však znamenalo, že při něm bude o 32 metrů blíž, než kolik měla být podle původního plánu. O tom jí ale nikdo podle několika očitých svědků nic neřekl. Jistý člen produkce uvedl pro The Hollywood Reporter, že neměli jediné setkání o zabezpečení scény a že tvůrci se s natáčením unáhlili.

Olivia Jackson byla tři týdny v kómatu, během kterého se jí doktoři pokoušeli zachránit život. Když se probudila, chyběla jí ruka, měla paralyzovanou vrchní část těla a zmrzačenou tvář. Náraz ramene jí rozťal ruku a zasáhl i obličej, přičemž jí oddělil od těla tkáň a kůži.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Olivia Jackson (@oliviathebandit)

Kaskadérka vzpomíná na ony tři týdny střídavého stavu kómatu a bdění jako na období plného nočních můr, halucinací a neuvěřitelné bolesti. Produkční společnosti stojící za filmem jí navíc ani neuhradily plnou zdravotní péči. Olivia už nikdy nebude pracovat, a to nejen ve filmovém byznysu. Stát nevydrží déle než hodinu, potom ji přemůže velká bolest.

V posledních letech v Hollywoodu umíralo až příliš mnoho kaskadérů a členů štábu. V srpnu 2017 zemřela Joi Harris na natáčení Deadpoola 2 po nehodě na motorce. Jen měsíc předtím přitom zemřel John Bernecker na place The Walking Dead. V roce 2011 zemřel kaskadér Kun Lieu při natáčení The Expendables 2 a v roce 2015 zase při natáčení The American Made zemřeli kaskadéři–piloti Carlos Berl a Alan Purwin. A nyní se už podívejme do minulého století, kdy nebyla smrt na natáčení filmů tak výjimečná.

1. Across the Border

V roce 1914 se v USA natáčel film Across the Border. V jisté scéně se ženská postava měla přebrodit přes řeku, která jí byla po pás, ale byl v ní silný proud. Brodila se na koni, který ale uklouzl, a herečka Grace Forman, známá jako Grace McHugh, spadla do vody. Okamžitě za ní skočil kameraman Owen Carter, ani jemu se ji však nepodařilo zachránit.

Namísto toho přišli o život oba. Carter byl přitom schopný plavec. Proud řeky je bohužel nevyzpytatelný a není radno ho podceňovat. Dnes by takový banální důvod za úmrtím dvou herců asi nebyl možný.

Across the Border
Zdroj: United Artists

2. The Warrens of Virginia

Martě Mansfield bylo teprve 24 let, když přišla o život. Při natáčení snímku v roce 1923 byla po práci stále oblečená ve svém kostýmu. Jeden z herců na ni hodil nedokouřenou cigaretu (neví se, zda úmyslně, nebo nechtěně). Šaty se jí okamžitě vznítily a kolegům se podařilo uchránit před ohněm jen její krk a tvář tím, že přes ni přehodili šaty. Popáleniny na zbytku těla byly však tak vážné, že druhý den v nemocnici zemřela. V tomto případě selhal jednotlivec.

3. Top Gun 

Slavný film o stíhačkách a jejich pilotech poznamenaly dvě věci. Smrt Goose — nejlepšího přítele Mavericka a reálná smrt jednoho z kaskadérů. Art Scholl byl zkušený pilot, kameraman pro letecké záběry a kaskadér. Nalétal tisíce hodin i pro filmové produkce, přesto se z neznámých důvodů zřítil se svým letadlem do Pacifického oceánu.

Top Gun
Zdroj: Paramount Pictures

Příčinu smrti se nepodařilo zjistit, protože Scholla ani letadlo se z hlubin oceánu nikdy nepodařilo vylovit. V tomto případě s největší pravděpodobností selhal stroj/letadlo. V letadle zemřel i kaskadér Paul Mentz v roce 1965 při natáčení filmu Flight of the Phoenix.

Paul přecenil konstrukční sílu letadla vyrobeného z hliníku a dřeva, nezvládl přistání a letadlo se zlomilo na polovinu. Na místě byl mrtvý. Jeho kopilot Bobby Rose nehodu přežil, protože ho náraz vymrštil z letadla pryč.

4. They Died with Their Boots On

Při natáčení tohoto filmu se zranilo 80 lidí a tři z nich zemřeli. Jeden na infarkt, druhý byl zase „kaskadér“, respektive člen komparsu, který nasedl na koně bez jakéhokoli předchozího výcviku. Po chvíli z něj spadl a zlomil si vaz. Třetí smrt byla zcela zbytečná, přičemž se zase vracíme k chybě štábu. Kaskadér Jack Budlong si usmyslel, že musí mít skutečný meč.

Po filmovém bojišti proto cválal se zkušenostmi kaskadéra, které však chyběly jeho koni. Když měl už dost filmových výbuchů z každé strany, přestal být ovladatelný a Budlong z něho odletěl několik metrů. Dopadl na zem, napíchl se na vlastní meč a zanedlouho zemřel. Jak napovídá už název filmu, tito tři doslova zemřeli s botami na svých nohách a během natáčení. 

Naštěstí, většina herců zbytečně neriskuje a používá rekvizity. I King of the North Jon Snow z Game of Thrones ví, že autenticita za ztrátu života nestojí.

Natáčanie Resident Evil je plné úrazov, amputácií a smrti. Na pľace je občas viac bolesti ako vo filmoch

5. The Crow

V roce 1993 se natáčel drsný film The Crow podle komiksové předlohy. Zpočátku se při pracích na kulisách zranilo pár dělníků. Jeden z nich utrpěl rozsáhlé popáleniny hlavy a rukou, dalšího postihla nehoda s autem a našel se i takový, co si ruce zranil zapíchnutím šroubováku. Tvůrci museli čelit i požáru, protože náklaďák s vybavením pohltily za záhadných okolností plameny. K incidentům se přidal i hurikán, který byl ve „správnou chvíli na správném místě“ a nadělal pořádnou neplechu.

A abychom byli kompletní, jeden kaskadér utrpěl poranění několika žeber, když se propadl přes střechu. Dostatek neštěstí, aby film právoplatně získal pojmenování prokletý. Nejhorší se ovšem teprve mělo stát osmadvacetiletému Brandonu Leemu, synovi Bruce Leeho. Mladému herci se stala osudnou zbraň jménem .44 Magnum.

Za neobjasněných okolností v ní zůstal funkční projektil (pravděpodobně kvůli zkouškám). Náboje byly sice slepé, ale mohly způsobit zranění už následkem výstřelu zblízka. Světla, kamera, akce. Herec Michael Massee nenamířil svůj druhý výstřel přes hercova ramena, ale přímo na něj. Výstřel byl ohlušující. Ve stejném momentě Lee stiskl rozbušku na umělou krev a vzápětí se ocitl na zemi. 

Všichni si mysleli, že herec dále hraje, ale když si štáb uvědomil, proč se nezvedá ze země, okamžitě ho odvezli do nemocnice, kde svým zraněním podlehl. Herec zemřel jen pár dní před ukončením natáčení. Režisér Alex Proyas tak film za povzbudivých slov Leeho manželky a matky dokončil a stal se kultovním snímkem.

The Crow
Zdroj: Entertainment Media Investment Corporation

6. The Twilight Zone: The Movie

V roce 1983 se stala strašná nehoda. Zahrnovala natáčení noční scény, helikoptéru, dospělého herce Vica Morrowa a dvě děti jménem Myca Dinh Le a Renee Shin-Yi Chen. Na scéně se všichni tři brodili vodou ve snaze uniknout před výbuchy. Nad nimi ve výšce 8 metrů letěla helikoptéra. Příliš nízko.

Trosky z exploze zasáhly hlavní rotor, stroj se začal řítit k zemi a ve vteřině zasáhl vrtulemi všechny tři herce ve vodě. Pilot a zbytek posádky vyvázli téměř bez zranění, ale ani jeden z uvedené trojice to nepřežil. Upozorňujeme, že záběry níže nejsou vhodné pro nikoho.

Co následovalo potom? Soud s tvůrci se táhl téměř deset let a incident vyústil až do změny předpisů — vznikl zákaz vystavovat děti nočnímu prostředí, kdy měly být při natáčení potřebné velké exploze. Událost dokonce ukončila kamarádství mezi Stevenem Spielbergem a Johnem Landisem (Spielberg produkoval a Landis režíroval).

Režisér Landis porušil spoustu pravidel, mezi které patřil i zákaz používání reálné munice. Kalifornský zákon stanovil, že režisér nesmí natáčet s dětmi v noci bez povolení. Spolu s pilotem, produkčním manažerem, producentem a specialistou na exploze byl nakonec obviněn z neúmyslné vraždy. Tvůrci všem čtyřem rodičům dětí řekli, že na natáčení nebudou žádné výbuchy či helikoptéra — maximálně nějaké zvuky.

7. The Conqueror

V roce 1954 dal hollywoodský producent Howard Hughes dohromady velký štáb pro svůj epos The Conqueror. Natáčení mělo proběhnout v poušti v Utahu, ale tvůrci filmu se nejprve chtěli ujistit, že je to bezpečné. Jejich lokace se totiž nacházela jen 220 kilometrů od nevadské pouště, kde vláda USA testovala jaderné zbraně od ledna 1951 až do srpna 1963.

Americká vláda štáb oklamala, protože v průběhu pár let po skončení natáčení začali účastníci štábu a herci zjišťovat, že s nimi něco není v pořádku. Umírali hlavní herecké hvězdy a dokonce i režisér Dick Powell, a to v pouhých 53 letech. Později se ukázalo, že až 91 z 220 členů štábu dostalo vinou radioaktivity různé typy rakoviny. 46 z nich nakonec rakovině podlehlo. Snímek, ve které si běloch John Wayne zahrál Čingischána, nakonec i kasově propadl.

The Conqueror
Zdroj: RKO Radio Pictures

8. Such Men Are Dangerous

V lednu 1930 se ve vzduchu srazila dvě letadla typu Stinson Detroiter. Jejich piloti nezvládli řízení a obě letadla se zřítila do oceánu. Bohužel zemřelo všech 10 lidí na palubě. Mezi nimi byli oba piloti, režisér, kameraman, asistent režie a další. Neštěstí se událo v poslední den natáčení, a tak se studio Fox Film Corporation rozhodlo snímek dokončit a poslat do kin bez jakéhokoliv odložení.

9. The Viking

V roce 1931 natáčel režisér Varick Frissell drsný film o lovení tuleňů. Chtěl to však mít autentické, a tak se vydal na skutečné lodě, na kterých se lovili tuleni. Kromě toho se postaral o to, aby byl The Viking prvním snímkem, který natočil svůj zvuk přímo na place a ne pouze ve studiu.

Film už byl hotový, když ho Variko Frissell sledoval společně se svými přáteli. Rozhodl se ale natočit více záběrů z nehostinné zmrzlé přírody, a tak společně se svým štábem doprovázel loď SS Viking při lovu tuleňů. Natočil krásné záběry, a to včetně toho, když se loď zasekla v ledu a posádka ji z něj dva dny bezmocně vysekávala. Nakonec se rozhodli vyhodit led do vzduchu pomocí dynamitu

Jeden z členů posádky, který připravoval dynamit, bohužel nechtěně zapálil jednu krabici. Ta vybuchla, což vyústilo do výbuchu všech 25 krabic dynamitu. Ty absolutně zničily loď a v okamžiku zabily 27 mužů včetně režiséra.

10. Noah’s Ark

Režisér Michael Curtiz údajně na natáčení Noemovy archy použil až 2 miliony 300 tisíc litrů vody. Potřeboval ji, aby autenticky zobrazil zaplavení stovek lidí. Komparzisté však nebyli na natáčení tak nebezpečné scény připraveni. Tři členové komparsu se utopili, jednomu museli v důsledku vážných zranění amputovat nohu a množství dalších bylo vážně zraněno. Raněné údajně ošetřovalo až 35 záchranek.

Samozřejmě, nešťastných úmrtí bylo na natáčení filmů a seriálů více. Nešťastně zemřel člen štábu filmu Jumper či komparzista snímku Troja. Ten si na natáčení vážně zlomil nohu a odvezli ho do nemocnice, kde dostal infarkt. Později ho propustili domů, kde dostal druhý infarkt a tomu už podlehl. Zahynul i kaskadér akčního xXx s Vinem Dieselem a mnozí, mnozí další. 

Domů
Sdílet
Diskuse