Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2021 12:30
Čas čtení 12:12
Dominik Vetrák

Od bankrotu k miliardám. Jak Marvel padl na dno, prodal své postavy a stal se nejúspěšnější značkou na světě?

Od  bankrotu k miliardám. Jak Marvel padl na dno, prodal své postavy a stal se nejúspěšnější značkou na světě?
Zdroj: Marvel Comics
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Začátky Marvelu byly velkolepé, ale firma se ocitla v obrovských problémech a stačilo málo, aby komiksový žánr nikdy neuspěl.

Disney koupilo Marvel Entertainment v roce 2009 za 4,3 miliardy dolarů. Šlo o jeden z nejgeniálnějších tahů ředitele Disney Boba Igera, pod kterým Disney mimo jiné koupilo i Lucasfilm (Star Wars), Hulu, Pixar či 20th Century Fox.

Od roku 2009 přitom Marvel Studios vydělaly jen v kinech více než 20 miliard dolarů, přičemž dalších pár miliard vydělaly díky prodeji merchandisingu, televizních a streamovacích práv a fyzických nosičů. Společnosti Disney se 4miliardový nákup již několikanásobně vrátil.

Doporučeno
Zabila se, protože mezi kolegy kolovaly její nahé fotky. Proč zaměstnanci firem Ubisoft a Activision protestují proti vedení? Zabila se, protože mezi kolegy kolovaly její nahé fotky. Proč zaměstnanci firem Ubisoft a Activision protestují proti vedení? 7. srpna 2021 14:30

Šlo o jednu z nejlepších investic všech dob, ale jedna z nejúspěšnějších společností v zábavním průmyslu vůbec nezažívala po celou dobu jen úspěch. V 90. letech Marvel dokonce vyhlásil bankrot, rozprodával filmová práva na své postavy (vysvětlíme si, proč Fox natáčel filmy s X-Meny a Sony zase se Spider-Manem, v důsledku čehož nemohly být tyto postavy v Avengers) a neprodukoval žádné kvalitní filmy .

Jak dokázal komiksový gigant vytěžit z bankrotu status jedné z nejúspěšnějších a nejprofitovějších filmových značek všech dob?

Marvel začínal v roce 1939 jako Timely Comics. Založil ho Martin Goodman (mimochodem příbuzný Stana Leeho). Prvním výrazným hrdinou byl v roce 1941 Steve Rogers AKA Captain America (AKA Cap). Reflektoval aktuální situaci, kdy se do Evropy vydali američtí vojáci bojovat ve druhé světové válce. Jedny z prvních obálek vyobrazovaly Captaina, jak dává pěstí do obličeje Hitlerovi. Na tu dobu to bylo nesmírně provokativní, ale tvůrci v Marvelu to tak cítili.

Většina z nich totiž byla židovského původu a silně je znepokojovalo, co se dělo v Evropě. V dokumentu Marvel 75 Years: From Pulp to Pup dokonce zaznělo, že komiksy s Captainem Americou se údajně prodávaly lépe než magazín Time.

Marvel
Zdroj: Marvel

Po skončení druhé světové války se tvůrci vrátili k předešlým příběhům z doby před válkou. Lidé si ji už nechtěli nijak připomínat. V průběhu několika měsíců ovšem zavřelo více než 30 komiksových společností a zůstalo jich jen kolem deseti. Mohlo za to cenzurování komiksů, bez kterých by se nemohly prodávat s potřebnou známkou doporučení.

Tržby rapidně klesly a komiksy celkově zažívaly těžké časy. Zakladatel Marvel Comics (tehdy stále Timely Comics) Martin Goodman se snažil držet krok s trendy a nutil autory psát a kreslit hororové komiksy nebo oblíbené typy příběhů, které ale nenaplňovaly ambice a představy autorů. Štvalo to i legendárního komiksového autora Stana Leeho, který chtěl z komiksového světa odejít.

Stan Lee chtěl odejít z komiksového světa ještě před stvořením Fantastické čtyřky

Styděl se totiž za to, co vychází pod jeho jménem. Jeho manželka mu řekla, že by měl před odchodem vytvořit alespoň jeden komiks podle jeho gusta. Vznikla tedy Fantastická čtyřka, první marvelovská rodina a nesmírně úspěšný komiks s dobrým příběhem a se skvěle napsanými postavami.

Marvel Comics
Zdroj: Marvel Comics

Následoval Hulk a zřejmě nejúspěšnější a nejznámější marvelovský hrdina — Spider-Man. Stan Lee ho vymyslel, když se díval na mouchu na stěně a chtěl, aby se jeho další hrdina lepil ke stěnám a aby byl teenager, úplný opak dospělých hrdinů. Ve stejném měsíci vytvořili Stan Lee, Jack Kirby a Steve Ditko hrdinu Thora.

O pár měsíců později zase Wasp, Iron Mana, Doctora Strange či X-Meny. V průběhu 2—3 let vznikla drtivá většina nejúspěšnějších komiksových postav Marvelu a celé historie. Trio marvelovských géniů (Ditko, Kirby a Lee) zažívalo zlatý věk. V roce 1951 již byla jejich společnost známá jako Atlas Comics, od roku 1961 se potom společnost jmenovala Marvel Comics.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101627 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč Marvel zkrachoval a jak se zachránil.
  • Proč nemohli točit filmy se Spider-Manem, s X-Meny a Deadpoolem.
  • Kdo v současnosti vlastní práva na filmové verze postav.
  • Proč byl Iron Man prvním filmem MCU, ačkoli tehdy šlo jen o druhořadou komiksovou postavu.
  • Proč byl první Iron Man s Downeym jr. v hlavní roli tak velkým riskem.
  • Proč Sony odmítlo koupit celý Marvel za 25 milionů a místo toho koupilo Spider-Mana za 10 milionů dolarů.
Domů
Sdílet
Diskuse