Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2021 14:30
Čas čtení 7:09
Dominik Vetrák

Zabila se, protože mezi kolegy kolovaly její nahé fotky. Proč zaměstnanci firem Ubisoft a Activision protestují proti vedení?

Zabila se, protože mezi kolegy kolovaly její nahé fotky. Proč zaměstnanci firem Ubisoft a Activision protestují proti vedení?
Zdroj: Activision Blizzard/Ubisoft
TECH
Uložit Uložené

Svět herního vývoje je nelítostná mašinérie a tisíce zaměstnanců toho začínají mít plné zuby.

Toto je příběh o tom, jak zaměstnankyně společnosti Activision Blizzard, tvůrce her jako Call of Duty, WoW a Overwatch, údajně spáchala sebevraždu proto, že ji její nadřízený neustále sexuálně obtěžoval a nikdo z firmy s tím nic neudělal. Takových příběhů může být mnohem více, protože největší a nejoblíbenější herní firmy podle svědectví některých jejich zaměstnanců podporují kulturu sexuálního obtěžování, znásilňování a znevýhodňování žen.

Před několika dny stát Kalifornie zažaloval firmu Activision Blizzard za údajnou „frat boy“ kulturu. V podstatě to znamená, že ve firmě je běžné žertovat o znásilnění a být sexistický. V žalobě se píše, že firma znevýhodňuje a zneužívá své ženské zaměstnankyně, diskriminuje lidi kvůli jejich pohlaví, dovoluje svým zaměstnancům sexuálně obtěžovat ženské pracovnice a vytváří pro ženy platovou nerovnost jen kvůli k jejich pohlaví.

Muži údajně vyhazují ženy z místností na kojení, jen aby si tam mohli udělat setkání, a odpírají ženám povýšení jen proto, že jsou ženy. V žalobě se zmiňuje i znásilnění.

Doporučeno
Herní testerka Sabina Bagarová: Jen v posledních měsících vývoje remaku Mafie jsme opravili tisíce bugů a chyb (Rozhovor) Herní testerka Sabina Bagarová: Jen v posledních měsících vývoje remaku Mafie jsme opravili tisíce bugů a chyb (Rozhovor) 26. července 2021 14:30

Activision Blizzard zneužívá a diskriminuje ženy, kterým platí hůř než mužům

Jednu ze zaměstnankyň společnosti prý takto dohnali až k sebevraždě. Nejmenovaná žena se zabila během pracovní cesty se svým nadřízeným. Před smrtí musela snášet výrazné sexuální obtěžování a její nahé fotky kolovaly po celé firmě. Activision Blizzard ale podle zaměstnanců proti takovému chování a firemní kultuře nebojuje a nepodniká potřebné kroky. Stát Kalifornie společnost vyšetřoval celé 2 roky.

Firma vydala prohlášení, ve kterém tvrdí, že v mnoha případech jde o nepodložená a zkreslená tvrzení a lži. To se však nelíbilo zaměstnancům, kteří se konečně rozhodli vyjít s pravdou na povrch. Více než 2 000 bývalých a současných pracovníků společnosti podepsalo prohlášení, že odpověď firmy odsuzují a neztotožňují se s ní. Označili ji za odpornou a urážející vše, za co by se firma měla svými hodnotami postavit.

Prezident společnosti Blizzard Entertainment J. Allen Brack řekl, že tato obvinění považuje za znepokojující a prý udělá vše pro to, aby s pomocí interních a externích vyšetřovatelů odhalili pravdu a pomohli svým zaměstnancům. Jenže ve stížnosti se zmiňuje i to, že nedostatečně potrestal dnes už bývalého hlavního kreativního režiséra World of Warcraft Alexa Afrasiaba, který se údajně choval nevhodně k ženským zaměstnankyním. Prezident ho prý pouze ústně pokáral.

Řada zaměstnanců si stěžuje, že samotný prezident firmy neudělal nic pro to, aby se takové věci nestávaly. Zabránit tomu ale už nebude moci. Prezident společnosti J. Allen Brack totiž několik dní po propuknutí skandálu odstoupil.

Afrasiab prý v sexuálním obtěžování pokračoval i po pokáráni. Podle svědků nazývaly zaměstnankyně jeho pokoj Cosby suite podle komika Billa Cosbyho usvědčeného ze sexuálního zneužívání. Takových případů je více a týkají se i firmy Activision. Osmadvacetiletá Shay Stein podle jejích vlastních slov dostávala menší plat než její expřítel na stejné pozici ve stejném týmu jen proto, že je žena.

Sexistické chování managementu lze ilustrovat i na případu z konference BlizzCon z roku 2010. Odvážná hráčka se tehdy vývojáře hry World of Warcraft veřejně zeptala, zda by bylo možné, aby všechny ženské postavy ve hře nevypadaly jako modelky z časopisu Victoria’s Secret.

Tvůrci hry se ženě v podstatě vysmáli, a to včetně dnes už bývalého šéfa Blizzardu J. Allena Bracka (ve videu vlevo, napravo je Afrasiab). Otázce odvážné ženy se smáli i poté, co odešla od mikrofonu. Ani jeden z nich neodpověděl korektně a místo toho pokračovali v sexistické rétorice.

Velkým problémem je celková diskriminace žen ve firmách. Údajně nastupují na stejné pozice jako muži se stejnými zkušenostmi a odbornou vzdělaností za nižší plat. Dostávají méně pracovních a kariérních možností a neustále prý musí novým manažerům dokazovat, že svou práci dokáží provádět kvalitně, zatímco u mužských zaměstnanců se to nestává a automaticky s nimi počítají v dalších projektech, přičemž je upřednostňují i při kariérních postupech.

Activision Blizzard propustil více než 1 000 zaměstnanců, ale CEO bere stamilionové bonusy

Krátce poté, co Kalifornie zažalovala Blizzard, si viceprezidentka společnosti pro firemní záležitosti Fran Townsend stěžovala na vynášení informací zevnitř firmy. Jde o ženu, která tvrdila, že USA nemají ve svých vyšetřovacích praktikách mučení, takže nás to asi ani nepřekvapuje. A navíc si na Twitteru údajně blokuje své zaměstnance; viz tweet níže.

Události posledního období zastavily i většinu prací na hře World of Warcraft a jejích rozšířeních. Zaměstnanci odmítají pracovat a žádají změny. Až soud ovšem rozhodne o tom, co všechno je skutečně pravda.

Několik herních magazínů dokonce na protest odmítá psát články o hrách od této společnosti, dokud skutečně nezmění svou kulturu a nepotrestají viníky. Mezi ně patří i magazín The Gamer, který před několika měsíci přinesl reportáž o špatných pracovních podmínkách v polském studiu Techland (Dead Island, Dying Light). 

Ředitel společnosti Activision Blizzard Bobby Kotick mezitím ohlásil spolupráci s firmou Wilmerhale, která je známá tím, že ničí a blokuje funkci odborů. Activision Blizzard přitom v roce 2019 propustil 900 zaměstnanců a v následujících letech další stovky. Ředitel Kotick si přitom na účet každoročně připíše stovky milionů dolarů.

Ubisoft je na tom možná ještě hůř. K ženám se chovají jako k dobytku

Activision Blizzard však není v herním průmyslu výjimkou. Podobný skandál se loni dostal na veřejnost ve firmě Ubisoft. Někteří zaměstnanci tvrdili, že celofiremní struktura společnosti, která má studia po celém světě, je postavena na sexuálním obtěžování a diskriminaci žen. Z těchto činů obviňovali několik členů managementu a také zaměstnanců personálního oddělení, kteří měli zaměstnance v první řadě chránit. Na Ubisoft se spustila lavina obvinění a stížností.

S příběhy o sexuálním obtěžování se ozvalo množství zaměstnankyň. Prý je obtěžovali jak verbálně, tak fyzicky. Často s tím prý nemohly nic udělat, pokud si svou práci chtěly udržet. Nadřízení údajně vše zametli pod koberec a sexuální predátoři měli v podstatě od vedení zelenou na cokoliv, co se rozhodli podniknout. Obvinění sahala až ke kreativním režisérům, manažerům, ředitelům a hlavním herním designérům.

Mnoho členů z exekutivy, které někteří zaměstnanci Ubisoftu nazývají sexuálními predátory, přitom pracuje v Ubisoftu dodnes. Zaměstnanci firmy prohlásili, že Ubisoft nadále ochraňuje a podporuje známé sexuální predátory a jejich blízké. Ubisoft se nevyhne dalším soudním jednání.

Firma má proto problém udržet si talentované vývojáře, natož získat nové. Kvalitní lidé totiž pro takovou firmu pracovat nechtějí. Několik jednatelů Ubisoftu zažalovaly i francouzské odbory Solidaires Informatique včetně CEO Yvese Guillermota, který je údajně za množství z těchto skandálů přímo odpovědný.

Každý čtvrtý zaměstnanec Ubisoftu zažil nebo viděl sexuální obtěžování v práci

Krátce po provalení skandálu provedla externí firma v Ubisoftu anketu. Zúčastnilo se jí 14 tisíc zaměstnanců, z nichž každý čtvrtý přiznal, že sexuální obtěžování na pracovišti buď viděl nebo zažil na vlastní kůži. Nejde ale jen o sexuálním obtěžování. Ubisoft má pravděpodobně problém i s rasismem. Když se zaměstnanci bulharského studia Ubisoftu dívali na trailer ke Star Wars: The Force Awakens, shodli se podle reportérů portálu Bloomberg na tom, že Finn (hraný Johnem Boyegou) vypadá jako opice.

Herní vývojáři zažalovali i slavné francouzské studio Quantic Dream

Tento problém se navíc netýká pouze Ubisoftu, Activisionu a Blizzardu. Loni se provalily obrovské skandály několika herních gigantů. Quantic Dream (Detroit: Become Human, Heavy Rain) se soudí dodnes. Bývalé i současné zaměstnankyně zažalovaly představitele za sexuální obtěžování a další neetické chování v letech 2019 a 2020.

Šéf studia David Cage údajně na veřejnosti řekl, že v jejich studiu nedělají hry pro „fags“ (hanlivý výraz pro homosexuály) a že všechny ženy v jeho hrách jsou ku*vy. Generální ředitel společnosti Quantic Dream se u soudu zeptal, zda může lhát, protože není pod přísahou. Ve studiu kolovaly upravené fotky zaměstnanců v nacistických uniformách nebo na nich byli nazí, respektive je provázely rasistické či homofobní poznámky. Ředitelé v čele s CEO Davidem Cagem o tom prý věděli a nic s tím neudělali, dokud se o těchto skutečnostech nedozvěděla veřejnost.

Tvůrci Spider–Mana a Ratcheta z Insomniac Games ochraňují sexuální predátory

Společnost Insomniac Games má obrovské množství fanoušků. Jde o tvůrce her Ratchet & Clank, Spyra, Resistance, Sunset Overdrive nebo skvělých her o Spider–Manovi. Ani u nich to ale není tak růžové. Bývalý hlavní animátor nového Ratcheta Sol Brennan (transgender osoba) se rozhodl promluvit. Poprvé v životě zvažoval kvůli situaci v Insomniac Games sebevraždu a měl deprese.

Vedoucí personálního oddělení ho prý sexuálně obtěžoval a nadřízení ho nepovýšili, protože bojoval za lepší podmínky a lepší pracovní kulturu v inkluzívním prostředí. Potvrdil to jeho bývalý kolega Xavier. Ten tvrdí, že pokud v Insomniac Games někdo není bílý muž, má to nesmírně těžké a setkává se se sexuálním obtěžováním a diskriminací. I on později Insomniac Games opustil.

Stalo se to poté, co se společně se Solem a s hlavním scénáristou vzepřeli hernímu režisérovi a výtvarnému režisérovi. Ti totiž chtěli, aby měla ženská verze Ratcheta se jménem Rivet bujné poprsí a kypřejší ženské křivky a tvary. Nakonec vyhráli vývojáři, kteří argumentovali, že jde o mimozemskou rasu a neexistuje rozumný důvod, proč by měli dětskou postavičku Rivet sexualizovat a dělat z ní sexuální objekt.

Společnost Insomniac Games rozhodně není místem, kde by jakákoliv žena toužila pracovat. K Solovi a Xavierovi se přidali i další vývojáři s podobnými historkami.

Známý je i případ společnosti Riot Games (League of Legends, Valorant). Ta bude možná muset ženám, které prý zneužila, vyplatit až 400 milionů dolarů

Až si příště koupíš hru od společností Activision nebo Blizzard, mysli na to, jak moc si toho jejich vývojářky vytrpěly.

Pokud tě tyto příběhy zasáhly a rád bys podpořil lidi, kteří si něčím takovým prošli, zvaž podporu charit, které zneužívaným lidem pomáhají.

Domů
Sdílet
Diskuse