Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2021 18:30
Čas čtení 3:57
Dominik Vetrák

RECENZE: Půlnoční mše

RECENZE: Půlnoční mše
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Midnight Mass měl potenciál stát se hororovým seriálem roku. Nakonec jsme však zklamáni.

Mike Flanagan (celovečeráky Hush, Gerald 's Game, Doctor Sleep) natočil pro Netflix už dva seriály – Haunting of Hill House a Haunting of Bly Manor. Ten první je na tom kvalitativně nejlépe, no a tak všichni doufali, že jeho třetí seriál s názvem Midnight Mass (Půlnoční mše) se kvalitativně zase přiblíží k Hill House. Bohužel, nestalo se. Ale pěkně popořádku.

Děj se zaměřuje na izolovanou komunitu lidí na ostrově. Tato komunita se stává svědkem nadpřirozených jevů a událostí poté, co na ostrov dorazí mysteriózní kněz jako náhrada za jejich předešlého, starého faráře. Ten nový dokáže postavit na nohy ochrnutou dívku a díky jeho přítomnosti se začne zlepšovat i zdravotní stav všech, kteří chodí na mše. Kdo je tento záhadný farář a jak dělá to, co dělá?

Doporučeno
10 nejlepších hororových filmů a seriálů na Netflixu 10 nejlepších hororových filmů a seriálů na Netflixu 18. září 2021 14:30

Odpovědi na tyto otázky se pokusí získat i Riley Flynn, trestanec, který opilý způsobil autohavárii a zabil tak nevinné děvče. Riley se po 4 letech dostane ven na podmínku, vrátí se k rodině na ostrov, ale netuší, co se životem dál. Nemá co dělat, pro koho žít a nemůže najít význam v tom, aby dýchal i další den. Není to však sebevrah, a tak se spíše protlouká ostrovem a postupně stále více konverzuje s tajemným farářem.

Midnight Mass je seriál plný náboženství, víry, citací z Bible a dialogů, které se opírají o víru v Boha a Písmo svaté. Zaměřuje se na několik vedlejších postav, z nichž některé žijí podle toho, co káže Bůh a Bible, jiní jsou zase ateisté. Avšak i mezi „pravými věřícími“ se najdou zlí, opravdu odporní lidé. Důkazem toho je jeptiška Bev (fantastická Samantha Sloyan).

Ta své nelidské a neempatické chování, manipulativnost a touhu po moci skrývá za náboženské činy. Bibli a náboženské odkazy si vykládá tak, aby odůvodňovaly jakékoliv její činy, ať už jde o vraždy, lži, rozhodování o tom, kdo přežije, a podobně. Je xenofobní rasistka a její herečka podala famózní výkon, takže jeptišku budeš nenávidět více než Joffreyho z Game of Thrones.

Midnight Mass
Zdroj: Netflix

Šlo však o vyloženě otravnou postavu, které každý zobal z ruky a bylo jedno, jaké nesmysly tvrdí. Nikdo se jí nepostavil a působilo to příliš nedůvěryhodně a neautenticky. V realitě by zlomyslnost a falešnost takového člověka okamžitě každý odhalil, ale v Midnight Mass má něco, co se nazývá plot armour. Je tedy chráněna před vším logickým a nebezpečným, neboť má v ději ještě nějakou roli.

Podobně je to snad se všemi postavami v seriálu. Udělal nějaký věřící nemorální rozhodnutí nebo prolil krev? Jednoduše si ohnul Bibli tak, aby ho to omluvilo. Žádná z postav tak necítila výčitky svědomí a nemusela bojovat s vlastními démony. Když jsou záporáci zbaveni jakýchkoliv bariér takto levně, ztrácí se napětí a jejich charakter se stává prázdným.

Jedinou světlou výjimkou byl samotný farář Paul, avšak i jeho motivaci nám tvůrci odhalili až v poslední části a ani pak ji nedokázali dostatečně rozvinout a prohloubit jeho charakter. Rozhodně šlo o nejlepší a nejzajímavější postavu v seriálu, a to hlavně pro její chování a motivaci, ale právě tomuto aspektu jeho postavy jsme se věnovali nejméně.

Midnight Mass
Zdroj: Netflix

Často v recenzích píšeme, že na film či seriál se dobře dívá. V tomto případě bychom však tak trochu lhali. Na Midnight Mass se totiž dobře dívá jen občas. Zejména tehdy, když se setká skvělý způsob vyprávění příběhu, kvalitní práce s kamerou a místy vynikající střih, ale těch momentů je méně než těch, které tě vůbec nezaujmou.

Časem nás začali otravovat i všechny ty citáty z Bible a argumentování v jakékoliv situaci tím, že je to prostě v souladu s Božím učením. Kromě znalosti Bible tak tvůrci nemuseli podložit názory a rozhodnutí některých postav žádným logickým vysvětlením.

Midnight Mass
Zdroj: Netflix

Jediné scény spojené s náboženstvím, které nás bavily, byly ty s hercem Hamishem Linklatererem (nový farář otec Paul). Hamish předvedl v rámci seriálu bezvýhradně nejlepší herecký výkon ze všech svých kolegů. Jeho mše byly strhující a jeho monology se divákovi vryly do podvědomí. Své náboženské projevy dokázal prodat takovým způsobem, že dávaly smysl i ateistům.

V mnoha případech za to může i fakt, že vyprávěl neortodoxním stylem a dokázal se s lidmi bavit otevřeně i mimo klasické náboženské mantinely. Díky tomu působil jako spolehlivý člověk s touhou pomáhat, nejen jako farář s klapkami na očích, který nedokáže vnímat svět kolem takový, jaký je.

Bohužel, to nestačí. Ostatní postavy nejsou velmi zajímavé a seriál táhne dopředu hlavně děj a mysteriózní zápletka, která se podařila. Je však podle nás až příliš natažená a rozhodně by se celému seriálu hodilo, kdyby byl o nějaké dvě hodiny kratší.

Místy se seriál snaží vsadit na psychologickou studii postav, problémem však je, že postavy jsou nezajímavé, nejsou ničím výjimečné a někdy v ději ani nemají pevné místo. Důkazem je první epizoda, která se zčásti zaměřuje na teenagery na ostrově, jen aby je v podstatě až do samého konce zcela ignorovala.

Midnight Mass
Zdroj: Netflix

Midnight Mass má hororové prvky, samotného hororu je však velmi málo. Flanagan se tě nesnaží vystrašit lekačkami z tmy, spíše se zaměřuje na hrůzu v lidech a jejich činy, které se ti nehezkým způsobem dokáží dostat pod kůži. Není to však dostatečně mrazivé, spíše to vyústí v tvou nenávist vůči postavám a koulení očima nad jejich chováním.

Midnight Mass má zajímavou premisy a poutavý mysteriózní příběh. Odehrává se v originálním a svěže působícím ostrovním prostředí s vynikající atmosférou. V některých momentech tě potěší skvělou kamerou a režií, která se opírá o kvalitní herecké výkony. Bohužel, děj je až příliš protáhlý a zaměření na charakter postav není zrovna nejšťastnější, protože ty postavy za tvůj čas ani velmi nestojí.

Nenabízí dostatek hororových momentů a atmosféry pro příznivce tohoto žánru a na druhé straně neuspokojí ani ty, kteří se těšili na psychologické drama o problémových lidech. Jak jsme však psali výše, děj a postava mladého faráře jsou dostatečné k tomu, aby táhly celý seriál dopředu, díky čemuž budeš zvědavý, jak to skončí.

Závěrečná epizoda byla fakt povedená, a kdyby to celé bylo o nějaké dvě hodiny kratší, byli bychom spokojenější. Takto se však nedokážeme donutit udělit Midnight Mass více než šest bodů z deseti.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse