Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. listopadu 2021 14:30
Čas čtení 8:44
Martin Adam Pavlík

Judas Priest: příběh gaye, který se dlouhá léta skrýval v heavymetalovém machistickém světě, dnes věří ve vyšší moc a modlí se

Judas Priest: příběh gaye, který se dlouhá léta skrýval v heavymetalovém machistickém světě, dnes věří ve vyšší moc a modlí se
Zdroj: Getty Images/Paul Natkin
HUDBA
Uložit Uložené

Přečti si silný příběh rebelů z anglického Birminghamu, kteří koncem 70. let ovládli heavymetalovou scénu, přičemž výrazně ovlivnili módu dané doby. Vydali 18 alb a dodnes vyprodávají haly.

Vzlety i pády, odchody i návraty, skrytá tajemství a přetvářky, závislost, odvykačky, soudní procesy, šokující odhalení, vystřízlivění s ďáblem na rameni, smrtka čekající na správnou chvíli či milion zážitků, na které se nedá zapomenout. Jejich cesta byla plná překvapení a zrádných odboček, kde číhalo mnoho nástrah. 


Bez ohledu na to už přes padesát let dávají fanouškům na pódiu přesně to, co chtějí slyšet. Jejich show jsou stále stejně úderné, jejich hudba nesmrtelná. Judas Priest jsou dodnes právem označováni za heavymetalové bohy díky své skladbě Metal Gods, která se objevila na kultovním albu British Steel z roku 1980. Z jejich koncertů odcházejí lidé propocení a vyčerpaní, jako by zaběhli maratón, ale zároveň nadšení a spokojení, neboť zažili něco, co se pravděpodobně nebude opakovat.





Hlas silný jako hurikán a ostrý jako břitva, praská z něj všechno sklo kolem. Kytarové dvojhlasy, které dělají z posluchačů závislé otroky, poetické texty, které okamžitě strhnou a přinutí k zamyšlení. Do toho řetězy, policejní čepice, černé brýle, pásky, kožené bundy a kalhoty, biče, motorky… Parta z drsného Birminghamu byla nepřehlédnutelná. Kde se objevila, poutala pozornost. Netrvalo tedy dlouho a vybudovala si nesmírně silný zástup fanoušků.

Zarytí, přepnutí metaloví maniaci

„Naši fanoušci byli přesně to, co jsme chtěli — zarytí, přepnutí metaloví maniaci,“ řekl s odstupem času v dokumentárním seriálu Behind the Music zpěvák a frontman kapely Rob Halford. Byl zároveň gayem, který se dlouhá léta skrýval v heavymetalovém machistickém světě plném drsných chlapů s rozzuřenými tvářemi, ve kterém bylo stále tabu mluvit o homosexualitě. Nikoho podobné věci nezajímaly. Lidé se chtěli bavit, rebelovat, dělat nepořádek a „headbangovat“ v prvních řadách na koncertech s pivem v ruce.


Jak začal příběh legendární kapely? Halford, paradoxně, nebyl jejím původním členem. Ještě před ním stál za mikrofonem Al Atkins. Právě ten spolu s Brunem Stapenhillem (baskytara), Johnem Partridgem (bicí) a Johnem Perrym (kytara) založil kapelu v roce 1970. A jak píše Ultimate Classic Rock, Stapenhill kapelu pojmenoval podle písně Boba Dylana The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest.

Skupinu hned na začátku postihla nečekaná tragédie, kdy John Perry zemřel při automobilové nehodě. Nahradil ho sice Ernie Chataway, ale kapela z Birminghamu v této sestavě dlouho nevydržela a rozpadla se. Atkins se následně připojil ke kapele Freight, kde hráli kytarista Kenneth Downing, baskytarista Ian Hill a bubeník John Ellis, přičemž navrhl, aby převzali název Judas Priest.


Po dalších změnách v sestavě se brzy připojil bratr Hillovy přítelkyně, zmiňovaný zpěvák Rob Halford, který dříve působil v kapele Hiroshima, odkud do Judas Priest přivedl i bubeníka Johna Hinche. Tito dva s kapelou poprvé odehráli koncert v roce 1974, tedy ve stejném roce, kdy skupina vydala svůj debut s názvem Rocka Rolla. „Pohodová“, ale zároveň nevýrazná a trochu klišé bluesrocková nahrávka ale zanikla mezi mnohem údernějšími alby známějších sestav. Zlom přišel až s albem Sad Wings of Destiny z roku 1976, které bylo hudebně výrazně tvrdší, náladově ponuřejší a temnější.



Změna image a vznik prvních hitů

Hudebníci jasně pochopili, že potřebují změnu a zejména progres. S příchodem dalšího kytaristy se otevřely možnosti, čehož okamžitě využili krásnými dvojhlasy a dynamickými sóly. I díky rychlejšímu tempu bylo konečně cítit tu správnou energii, přičemž sestavě nebyly cizí ani pomalejší a atmosférické balady, jako například Dreamer Deceiver. Uměli tedy i zpomalit. 


Na další úderné nahrávce Sin After Sin (1977) bylo jasné, co kapele nejvíc sedí a jakým směrem se bude ubírat. Mohutnější zvuk či Halfordovy táhlé a pronikavé vokály (jeho rozsah byl bezkonkurenční) se postaraly o příchod nových fanoušků. Bylo to i díky citelnému vlivu jejich kolegů, jakými byly například skupiny Led Zeppelin, Deep Purple nebo Black Sabbath. Vznikly nezapomenutelné hity jako Sinner nebo Dissident Aggressor.

To pravé ořechové ovšem přineslo až album Killing Machine (1978), se kterým přišla i změna outfitu (ta udělala revoluci v celém metalovém světě, protože najednou každý chtěl vypadat jako Judas Priest – ať už šlo o jiné kapely nebo o fanoušky). Kapela věděla, že potřebuje mít silná živá vystoupení s promyšlenou show a musí se odlišit image.


Kožené oblečení s kovovými doplňky (cvočky a řetězy) od vrchu po spodek nebo příjezd Halforda na pódium na motorce Harley-Davidson se staly běžnou součástí koncertů. Chytlavá skladba Hell Bent for Leather dnes patří mezi nejznámější hity Judas Priest, Running Wild na koncertech stále dostává do varu, stejně jako Evil Fantasies.



 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Judas Priest (@judaspriest)

Na prahu smrti

Následující 80. léta byla pro vývoj metalu nesmírně důležitá, v rámci žánru šlo snad o nejplodnější období. Heavy metal si zároveň získal komerční uznání, díky čemuž přišly nové možnosti, avšak také obrovský tlak a zodpovědnost. Jak řekl Halford v roce 2017 v podcastu The Rock Brigade, i on spolu s ostatními hudebníky vyvažoval stres, rychlost doby a požadavky ze strany vydavatelství drogami. Ty ho však podle jeho slov téměř zabily.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 105441 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co dělával Halford v drogovém opojení a proč téměř zemřel.
  • Proč Rob Halford odešel v roce 1992 z kapely.
  • Jaký nepříjemný soudní proces kapela absolvovala a zda ho nakonec vyhrála.
  • Kdy a jak se Halford přiznal veřejnosti, že je homosexuál.
  • Proč svou orientaci dlouhá léta skrýval. 
  • Jak na jeho vyjádření reagovala metalová komunita.
  • Jak popsal Halford setkání s Freddiem Mercurym.
Domů
Sdílet
Diskuse