Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2021 11:36
Čas čtení 2:41
Martin Adam Pavlík

RECENZE: A Boy Called Christmas

RECENZE: A Boy Called Christmas
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 NETFLIX NETFLIX FILMY NOVÉ FILMY VÁNOCE
Uložit Uložené

Vyplatí se podívat se na nejnovější britskou pohádku o Vánocích?

Nejkrásnější svátky roku se blíží a nám to každodenně připomíná výzdoba na oknech a plotech domů, svítící stromky, ale také nabídka filmů.

Streamovací gigant Netflix už také nasedl na „vánoční vlnu“ a ty se proto díky němu můžeš nechat unést do magického světa elfů, víl, sobů a kouzel.


Nejnovější britská pohádka s názvem A Boy Called Christmas v režii Gila Kenana je na Netflixu momentálně jedničkou v rámci žánru pohádek. My jsme se proto podívali na to, zda se jí skutečně vyplatí vidět a zda přináší něco nového, nebo zda se nic nestane, pokud ji ze svých večerních plánů vynecháš a vybereš si raději něco zábavnějšího a kvalitnějšího.

Výprava za elfy

Jde o adaptaci knihy Matta Haiga a o scénář se postaral Ol Parker spolu s režisérem Gilem Kenanem (o jeho scenáristických dovednostech se dozvíme více v lednu, protože je i spoluautorem filmu Krotitelé duchů: Odkaz).

A Boy Called Christmas
Zdroj: Netflix

Příběh se zaměřuje na mladého dobrosrdečného Nikolase (Henry Lawfull), jehož otec Joel (Michiel Huisman) se vydává na výpravu do vesničky Elfhelm, aby odtud spolu s dalšími muži přinesl důkaz o tom, že elfové existují, a díky tomu i naději do jejich města . 


Nikolase má za tu dobu hlídat jeho zlomyslná a škodolibá teta Carlotta (Kristen Wiig), se kterou si vůbec nerozumí. Vyděšený jejím stále více znepokojivým chováním se proto brzy vydává i on na nelehkou cestu napříč sněhovými závějemi a mrazem spolu s mluvícím myšákem jménem Miika, aby našel otce.

Žánrový chameleon

Pětačtyřicetiletý Gil Kenan je žánrový chameleon. Nedělá mu problém natočit temný horor Poltergeist (2015) a poté milou pohádku o Vánocích. S fantazijními pohádkami však už má zkušenosti (V tom domě straší, Město Ember). A Boy Called Christmas je vysloveně určena dětem, ale zabaví se při ní i dospělí.

A Boy Called Christmas
Zdroj: Netflix


Z pohádek se přece nedá vyrůst, nebo snad ano? Odpověď už necháme na vás. V každém případě jde o milý, sympatický a docela povedený film pro celou rodinu, tedy pro všechny generace. Dá se při něm pobavit, zároveň je ve správných momentech dojemný a místy i skutečně napínavý.

Skvělí herci a dechberoucí vizuál 

Stále se v něm něco děje, drží si proto divákovu pozornost na maximum a jen s výjimkou samotného závěru neztrácí tempo. Děj je kupodivu zcela nepředvídatelný, stále přicházejí nové, zajímavé postavy, které posouvají příběh vpřed. Uvidíš tedy několik skvělých a oceňovaných herců, jako jsou například Toby Jones, Maggie Smith, Sally Hawkins nebo Jim Broadbent.


Navíc právě s postavou Nikolase se divák okamžitě ztotožní. Teprve 15letý Henry Lawfull předvádí skvělý výkon zejména v těch nejjemotivnějších momentech, kdy to bylo nejvíce zapotřebí. Tou největší devízou filmu je ale místy dechberoucí vizuál či poutavé vyprávění ve stylu příběh v příběhu.



A Boy Called Christmas
Zdroj: Netflix

Dobrodružná jízda, která tě vytrhne z depresivní reality

Kameraman Zac Nicholson (za kamerou stál například i u filmů Ztratili jsme Stalina či Misbehaviour) předvádí překvapivě možná i nejlepší práci v dosavadní kariéře. Některé „jednozáběrovky“ jsou přímo úchvatné. 


A Boy Called Christmas tě vezme na dobrodružnou jízdu, která tě pohltí a alespoň na 146 minut vytrhne z depresivní reality, ve které naplno zuří pandemie. Až se ti z toho kouzelného světa plného dobré nálady a dobrých lidí bude těžko odcházet. 


Hlášky, bohužel, nejsou tak vtipné, jak by chtěly být, ale vše zachraňují výše zmíněné přednosti. Zda půjde za pár let o klasiku, se uvidí, ale asi spíše ne. Přece jen vánočních pohádek se už natočilo habaděj, přičemž Kenanovo dílo není zase až tak originální, že by vysloveně zvedlo diváka ze sedačky.



A Boy Called Christmas
Zdroj: Netflix

O věcech, které dnes potřebujeme jako sůl

Ve srovnání se snímky jako Grinch (2000) nebo Polární expres (2004) hraje stále druhé housle. Zároveň je cítit, že Kenan ještě nedozrál na to, aby točil tak velkolepé pohádky, jako například Steven Spielberg (Tintinova dobrodružství) či Martin Scorsese (Hugo a jeho velký objev). Je však na dobré cestě a jednou se mu to možná povede.


V každém případě jde o nadprůměrný film o lásce, soudržnosti, dobrosrdečnosti a nezištných skutcích, tedy o věcech, které dnes ve světě potřebujeme jako sůl. Pohádce A Boy Called Christmas proto dáváme šest a půl bodu z deseti.

Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse