Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2021 7:00
Čas čtení 5:56
Radim Šlechta

Madonna: Zpěvačka, která se stala královnou popu, i když od ní mnozí dávali ruce pryč

Madonna: Zpěvačka, která se stala královnou popu, i když od ní mnozí dávali ruce pryč
Zdroj: NDR/propagační materiál/volně k užití
HUDBA ŽENY, KTERÉ ZMĚNILY HUDBU
Uložit Uložené

Portrét jedné z nejúspěšnějších zpěvaček všech dob a úřadující královny popu.

Být královnou je výsada. Člověk se do šlechtického stavu narodí a svému údělu buď dostane, nebo jej odmítne. Skutečná královna může být ale vždy jen jedna. Královnu popu lidé našli již v 80. letech minulého století a až dodnes neexistuje nikdo, kdo by ji z trůnu dokázal sesadit.

Madonna, které je tento rok šedesát tři let je stále nejúspěšnější zpěvačkou všech dob a co do počtu prodaných desek kraluje i Guinessově knize rekordů jako nejúspěšnější zpěvačka na světě. Pro nás představuje další ženu, která změnila svět hudby.

Své královské ambice jasně ukázala již v roce 1984, když se poprvé postavila na velká pódia a novinář Dick Clark se jí zeptal, co je jejím hlavním cílem pro následující rok, ale i v rámci zbytku jejího života. Tehdy bez váhání odpověděla: „Vládnout světu.“ Od té doby se z Madonny postupně stal sex symbol, legenda i pastýřka, která v muži ovládaném 20. století dodala sebevědomí dlouhé řadě dalších žen.

 

První ztráta a zrod rebelky

Ač ze zpěvačky, jejíž celé jméno zní Madonna Louise Veronica Ciccone, noblesa září na míle daleko, její život nebyl vždy jednoduchý. První bolesti zažila již velmi krátce poté, co se vůbec naučila rozeznávat mezi dobrým a špatným, příjemným a bolestivým. Narodila se v Michiganu dvěma migrantům – její otec přijel do Spojených států z Itálie, matka se přistěhovala z frankofonního území Kanady a sama zpěvačka byla jedním z šesti dětí této dvojice. 

Doporučeno
Janis Joplin: Příběh „nejošklivějšího člověka v kampusu“, který za krátkou dobu dobyl svět Janis Joplin: Příběh „nejošklivějšího člověka v kampusu“, který za krátkou dobu dobyl svět 11. listopadu 2021 8:30

Ve chvíli, kdy bylo mladé talentované dívce pouhých pět let, svou matku ztratila a její otec se později oženil s uklízečkou, s níž zplodil ještě dvě další děti. Pro malou Madonnu toto představovalo velkou ránu a vztah mezi ní a otcem se zhoršil. Napomohl tomu také fakt, že táta Silvio byl velmi ortodoxní katolík, proti čemuž zpěvačka v dětství často rebelovala.

„Svého otce jsem jednu dobu naprosto nesnášela,“ nechala se Madonna slyšet, už jako slavná zpěvačka, v rozhovoru pro NY Post. Později však ocenila, že ji předal notnou dávku píle, která ji při cestě na trůn pomáhala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Madonna (@madonna)

A byla to právě píle a odhodlání tvrdě pracovat, které zpěvačku doprovázelo již od jejího dětství. Na katolické škole, kterou navštěvovala, sice vyčnívala z davu obyčejných dívek, které se snažily zavděčit všeobecným představám generace starších mužů o tom, jak by měla poslušná žačka vypadat, ale zároveň věděla, že jestli chce v životě uspět, musí pro to něco udělat. Tvrdě se tedy učila, trénovala na piano a prostřednictvím baletních lekcí si v roce 1978 protancovala cestu až do New York City.

První jízda taxíkem s 35 dolary v kapse

Na konci 70. let se Madonna vypravila do města velkého jablka, aby ukázala, co v ní je. Jejím cílem bylo uchytit se jako tanečnice v divadle. „Žádný YouTube, žádná Superstar, American Idol nebo The Voice, jen 35 dolarů a velký sen,“ popsala svou cestu na Instagramu zpěvačka .

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 107362 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se její píseň Like a Virgin dotkla puritánských Spojených států
  • Jak s ní společnost Pepsi ukončila spolupráci kvůli písni, která naštvala katolíky
  • Jak ji na jistý čas vyřadila i MTV kvůli explicitní erotice
  • Jak změnila vnímání image populárních osobností
  • Jaký vliv měla její tvorba na emancipaci žen
Domů
Sdílet
Diskuse