Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2021 7:32
Čas čtení 0:48
Daniel Mikolášik TASR

Omikron: Riziko hospitalizace je nižší než u delty, tvrdí vědci. Varují však před přetížením zdravotnictví

Omikron: Riziko hospitalizace je nižší než u delty, tvrdí vědci. Varují však před přetížením zdravotnictví
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVIRUS OMIKRON
Uložit Uložené

Lidé, kteří covid překonali, mají až o 50 % nižší riziko hospitalizace s omikronem.

Pravděpodobnost potřeby vyhledat lékařskou pomoc po nákaze variantou omikron je o 15 až 20 procent nižší než u varianty delta. Tvrdí to britští vědci z elitní univerzity Imperial College v Londýně, kteří ve středu publikovali předběžné výsledky své nejnovější studie.

„Odhady naznačují, že případy nákazy omikronem mají v průměru o 15 až 20 procent snížené riziko jakékoli hospitalizace a přibližně o 40 až 45 procent snížené riziko hospitalizace, která povede k pobytu v nemocnici na jednu nebo více nocí,“ uvádějí vědci v publikovaném dokumentu.

Doporučeno
Nová vláda zpřísňuje opatření. Na Silvestr jen 4 lidi u stolu, omezí se akce a večírky Nová vláda zpřísňuje opatření. Na Silvestr jen 4 lidi u stolu, omezí se akce a večírky 22. prosince 2021 15:45

Lidé, kteří již COVID-19 překonali, mají podle britských odborníků riziko hospitalizace po nákaze novou variantou nižší až o polovinu. Vědci přesto varují, že omikron může způsobit přetížení britského zdravotního systému (NHS).


„Vzhledem k vysoké přenosnosti varianty omikron stále existuje možnost, že zdravotnické služby budou čelit náporu pacientů, pokud budou nové případy nákazy nadále přibývat tempem, které bylo zaznamenáno v uplynulých týdnech,“ uvedl ředitel Centra pro globální analýzu infekčních nemocí (MRC GIDA) .


Cílem nejnovější studie bylo pomoci upřesnit matematické modely potenciální poptávky po zdravotní péči, aby se britské úřady dokázaly lépe připravit na vlnu způsobenou omikronem.


Spojené království ve středu oznámilo, že zaznamenalo více než 100 000 nových potvrzených případů nákazy za 24 hodin. Jedná se o nejvyšší počet od začátku pandemie.

Domů
Sdílet
Diskuse