Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2022 11:30
Čas čtení 8:58
Vojtěch Vanda

Hajao Mijazaki: „Nerudný důchodce“, jenž změnil obraz japonského animovaného filmu

Hajao Mijazaki: „Nerudný důchodce“, jenž změnil obraz japonského animovaného filmu
Zdroj: Jun Sato/WireImage
FILMY A SERIÁLY HAJAO MIJAZAKI
Uložit Uložené

Oscarový režisér, jehož horkokrevnost, zápal pro všechno italské, letadla a chtění tvořit pro děti ovlivnilo celý svět, je osobností, kterou musíš znát.

Toto jméno zná prakticky každý. Nemusíš být fandou japonského animovaného filmu, abys v debatě či neformální rozpravě o filmech, seriálech či režisérech nenarazil na jméno a příjmení zasloužilého umělce, scénáristy, režiséra a spoluzakladatele legendárního animátorského filmového studia Studio Ghibli Hajaa Mijazakiho. 

Během svého života dokázal na filmové plátno přetvořit neuvěřitelné představy i myšlenky v unikátní animaci nových světů plných nejrůznorodějších detailů, až se divákům všech generací tajil dech. Člověk by proto předpokládal, že i dnes půjde o muže s nejvyšším zájmem o kulturu, pro níž celý život pracoval a snažil se ji zpopularizovat. Jenže dnes jedenaosmdesátiletý rodák z Tokia nevystupuje ani v televizích, ani na přednáškách a rozhodně svým chováním zrovna nevyvažuje status legendárního tvůrce, minimálně na komunikační úrovni, jaký bychom od něj mohli očekávat. 

Mijazaki je totiž svůj. Když se jej v roce 2020 novináři webu Japan Today ptali na názor na film Gekidžóban Kimecu no Jaiba: Mugen Rešša Hen (Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – The Movie: Mugen Train), ještě předtím, než přeskočil jím režírovaný film Cesta do fantazie (Spirited Away) jako nejvýdělečnější japonský snímek v historii, odpověděl prostě, jako průměrný a trochu nevrlý senior. „Se mnou to nemá co dělat. Nesleduju televizi, nedívám se na filmy. Jsem starý muž, který sbírá odpadky,“ řekl s tím, že film atakující závratné tržby neviděl.

Na druhou stranu je třeba říci, že nebýt jeho neústupného charakteru a až cholerické osobitosti, možná bychom o něm a jeho díle nevěděli skoro nic. Pojďme si přiblížit život tohoto geniálního filmaře, který bez nadsázky obrátil svět japonského animovaného filmu naruby.

Doporučeno
Chceš začít sledovat anime, ale nevíš, kde začít? Přinášíme ti seznam toho nejlepšího z Netflixu Chceš začít sledovat anime, ale nevíš, kde začít? Přinášíme ti seznam toho nejlepšího z Netflixu 13. prosince 2021 7:00

Fascinace letadly již v raném věku

Jak jsme zmínili, Mijazaki se narodil v Tokiu, konkrétně 5. ledna 1941. Tedy v roce, kdy Japonské císařství donutilo Spojené státy po útoku na Pearl Harbor vstoupit do druhé světové války. Spojitost mezi rodinou Mijazaki a útokem na americkou základnu na Havaji existuje, jelikož jeho otec, Kacudži Mijazaki, byl ředitelem firmy Miyazaki Airplane, která vyráběla součástky pro japonský bojová letadla Zero.

Mladý Hajao zahořel k aviatice, což je koneckonců vidět i na jeho tvorbě. Později ale slavný režisér přiznal, že přestože měl se svými čtyřmi bratry dobré situované ranné dětství, cítil se vůči světu provinile, jelikož jejich jmění, které si rodina užívala, pocházelo z prostředků na světovou válku.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108683 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak jednou provždy změnil svět anime
  • Jaký snímek jej uchvátil natolik, že se chtěl stát animátorem
  • Z čeho čerpal inspiraci
  • Která díla patří mezi jeho nejzásadnější
Domů
Sdílet
Diskuse