Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2022 11:30
Čas čtení 8:08
Radim Šlechta

Kde se vyrábí iPhone? Na součástkách se podílí dokonce i Česká republika

TECH EKONOMIKA IPHONE
Uložit Uložené

Podívali jsme se, které země na světě iPhony obletí, než zavítají ke svým nadšeným majitelům.

Malá krabička, bez níž si řada z nás nedokáže představit vlastní život. V kompaktním balení nosíme kalendář, poznámky, fotoaparát, knihovnu i většinu svých kamarádů. Pro většinu lidí představuje mobilní telefon cosi jako prodlouženou pravou ruku a když jej nemají v dosahu, nervozita stoupá.

Při používání mobilních telefonů si často neuvědomujeme, jaký příběh do nich výrobce vepsal. Při výrobě totiž zařízení prošla řadou zemí než se vůbec dostaly do té, kde se všechny komponenty nakonec daly dohromady. Vyvstává tedy otázka, kde se vlastně telefony vyrábí? My se ti v následujících odstavcích pokusíme odpovědět na to, kde vzniká nejnovější řada mobilů společnosti Apple iPhone 13 a dotkneme se i starších řad. Možná tě překvapí, kolik toho má tvůj telefon nacestováno nebo to, že Apple a Samsung nejsou takoví nepřátelé, jak se na oko prezentují.

Otázka udržitelné výroby, lidských práv a poskytování hlubšího vhledu do na prvních pohled běžných věcí, je pro nás velmi důležitá. A pokud článek zrovna teď čteš, věříme, že i pro tebe. Pokud tě podobné otázky zajímají a chceš nás podpořit v tvorbě kvalitního obsahu, můžeš si naše články předplatit nebo si koupit konkrétní článek snadno přes SMS.

„Designed“ a „assembled“

Můžeš si všimnout, že na zadní straně iPhonu jsou vedle foťáku, nakousnutého jablka a informacích o likvidaci zařízení také dvě věty. „Designed by Apple in California“ a „Assembled in China.“ Jejich význam je na první pohled jasný. Skupina designérů, techniků a testerů v Silicon Valley strávila hodiny, dny a měsíce času, aby vymyslela, jak bude nová řada iPhonů vypadat a co bude umět. Dělníci v Číně (případně v Indii) pak proměnili vize těchto technologických vizionářů v realitu.

iPhone
Zdroj: REFRESHER/ Eliška Kubů

Domyslet si, že iPhone nesestavuje samotný Apple kdesi ve slunné Kalifornii, je tedy snadné. O něco těžší je uvědomit si, že dělníci v dané zemi ve skutečnosti nevyrábí každou jednotlivou součástku. Jejich úkolem je spíš složit stavebnici z jednotlivých součástek, které mají k dispozici od firem externích.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 109102 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kolik dodavatelů z celého světa se na výrobě Iphonu podílí?
  • Odkud pochází čip A15?
  • Kdo má na starost výdrž baterie?
  • Jak se na  výrobě podílí Ujgurská menšina v Číně?
Domů
Sdílet
Diskuse