Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
29. ledna 2022 v 9:16
Čas čtení 1:00
Ema Stanovská TASR

Spojené státy brzy přesunou další vojáky do východní Evropy. Biden říká, že vojáků „nebude mnoho“

Spojené státy brzy přesunou další vojáky do východní Evropy. Biden říká, že vojáků „nebude mnoho“
Zdroj: Unsplash/Clay Banks/na voľné použitie
NEWS RUSKO SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) UKRAJINA
Uložit Uložené

Americký ministr obrany Lloyd Austin se domnívá, že případný konflikt na Ukrajině je stále možné odvrátit i přesto, že Rusko na své straně rozmístilo přes 100 tisíc vojáků.

Spojené státy plánují posílit vojenskou přítomnost NATO v regionu nasazením dalších vojáků do zemí východní Evropy. Důvodem je krizová situace na ukrajinsko-ruské hranici. Prohlásil to americký prezident Joe Biden


V pátek Biden prohlásil, že Spojené státy v „bezprostřední budoucnosti“ přesunou další vojáky do regionu a dodal, že jich „nebude mnoho“ – přesné počty ale nespecifikoval.

Doporučeno
Vít Rakušan ke krizi na Ukrajině: Jsme připraveni vyslat policisty i vojáky na Slovensko Vít Rakušan ke krizi na Ukrajině: Jsme připraveni vyslat policisty i vojáky na Slovensko 28. ledna 2022 v 15:40

Spojené státy v pondělí prohlásily, že uvádějí 8500 vojáků do stavu „zvýšené pohotovosti“ v důsledku vývoje souvisejícího s Ukrajinou. Tento krok Bidenovi doporučil ministr obrany Lloyd Austin, aby tak byli vojáci připraveni na potenciální nasazení v Evropě.

Podle Bidena nejde ze strany USA o „provokaci“, ale o ujištění spojenců o americké podpoře. Zároveň ujistil, že nemá v úmyslu vyslat americké vojáky nebo síly NATO na Ukrajinu.

Snaha o odvrácení konfliktu

Americký ministr obrany Lloyd Austin se domnívá, že případný konflikt na Ukrajině je stále možný odvrátit i přesto, že Rusko na své straně rozmístilo přes 100 tisíc vojáků.

vojna, vojak
Zdroj: TASR/AP Photo/Andriy Dubchak

„Konflikt není nezbytný. Stále je čas a prostor pro diplomacii,“ řekl Austin novinářům v Pentagonu. „Pan Putin může také udělat správnou věc. Není důvod, aby tato situace musela vyústit do konfliktu. Může si vybrat deeskalaci. Může svým vojákům nařídit odchod.“

O diplomatický dialog usiluje i britský premiér Boris Johnson, který příští týden absolvuje s ruským prezidentem Vladimírem Putinem telefonický rozhovor.

„Premiér je rozhodnutý zintenzivnit diplomatické úsilí a zároveň zvýšit odstrašující sílu, se záměrem vyhnout se krveprolití v Evropě. Když příští týden bude mluvit s prezidentem Putinem, zdůrazní mu, že Rusko musí udělat krok zpět a obnovit diplomatický dialog,“ prohlásila Johnsonova mluvčí.

Domů
Sdílet
Diskuse