Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2022 14:30
Čas čtení 6:24
Martin Adam Pavlík

10 nejlepších filmů podle skutečných událostí

10 nejlepších filmů podle skutečných událostí
Zdroj: Gaumont
FILMY A SERIÁLY FILM NEJLEPŠÍ FILMY TIP NA FILM
Uložit Uložené

Jsou silné a dojemné i inspirativní a zábavné.

Každý je má rád a ten, kdo říká, že ne, lže. Filmy podle skutečných událostí nás odjakživa zajímají, protože se s nimi umíme snáze ztotožnit, ale také proto, že se z nich umíme něco naučit. Případně se z nich umíme rovnou poučit, abychom později neudělali stejné chyby jako hrdinové na plátně.

Životopisných snímků či jednoduše filmů, které jistým způsobem čerpají ze skutečnosti, je nepočítaně. Každý rok jich přijde do kin nespočet, a proto jsme se rozhodli usnadnit ti výběr naším žebříčkem. Najdeš v něm nestárnoucí klasiky slavných režisérů, ale i nenápadné snímky, o kterých jsi možná v životě neslyšel.

Pokud tě baví naše filmové novinky, tipy, recenze, profily herců a režisérů či žebříčky, neváhej nás podpořit a přidej se do klubu Refresher+. I díky tomu ti budeme moci přinést víc kvalitního filmového obsahu.

1. United 93 (režie: Paul Greengrass, 2006)

O hrůzostrašném teroristickém útoku ve Spojených státech amerických, který 11. září 2001 otřásl celým světem, a o jeho vlivu na společnost či jednotlivce vzniklo několik hraných filmů, například Worth, World Trade Center s Nicolas Cagem či The Report s Adamem Driverem. Originálně podávají nešťastnou událost i díla Reign Over Me s Adamem Sandlerem nebo Remember Me s Robertem Pattisonem.


Nemluvě o spoustě různých fakty nabitých dokumentech. Snímek United 93 je však úplně jiný než všechny zmíněné. Záměrně nemá žádné hvězdné herecké obsazení, je chladný, nekompromisní a surový. Je to proto, abys na konci ani nedýchal a zůstal beze slov. Paul Greengrass zde vyprávěl co nejautentičtější příběhy lidí, kteří se v osudný den ocitli na palubě čtvrtého letadla s názvem United 93, kterého se zmocnili teroristé, přičemž jejich cílem bylo zasáhnout Bílý dům.

Britský režisér tě přenese přímo na místo činu a bude tě téměř dvě hodiny stresovat, mučit a držet v napětí, a to až do posledních vteřin, stejně jako násilníci s rozbuškami v rukou přítomných pasažérů. Čeká tě maximálně strhující a sugestivní zážitek, na který už nikdy nezapomeneš. Dej si však pozor, aby sis film nespletl se snímkem Flight 93 režiséra Petra Markla, který má v distribučním překladu stejný název (Let číslo 93). Greengrassovo dílo najdeš na Netflixu.

2. Spotlight (režie: Tom McCarthy, 2015)

Spotlight tě pobouří, rozzuří, znechutí a dá ti facku. Na první pohled nudná a nezáživná konverzačka, ale nakonec nesmírně silné drama o boji za správnou věc. O potřebě pravdy. O potřebě ozvat se a nebát se. Tom McCarthy se zaměřil na příběh reportérů amerického deníku The Boston Globe, kteří odhalili zneužívání nezletilých v místní arcidiecézi.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110217 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Které ze zmíněných snímků ještě najdeš na Netflixu.
  • Které ze zmíněných snímků najdeš na HBO GO.
  • Který režisér natočil v roce 2013 jednu z nejlepších sportovních biografií.
  • Film kterého českého režiséra získal až osm Oscarů.
  • Který slavný hollywoodský herec se dvěma Oscary sám napsal i režíroval srdceryvnou biografii o mladém rebelovi.
Domů
Sdílet
Diskuse