Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. března 2022 14:14
Čas čtení 1:05
Tereza Patočková

Havlíček: Rusko má téměř 75 % příjmů z plynu a ropy, neměli bychom mu jeho největší příjem nechávat

Havlíček: Rusko má téměř 75 % příjmů z plynu a ropy, neměli bychom mu jeho největší příjem nechávat
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KAREL HAVLÍČEK RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Bývalý ministr Karel Havlíček v pořadu CNN Prima NEWS uvedl, že bychom Rusku neměli nechávat jeho největší příjem. S tím souhlasil současný ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Minulý týden premiér řekl, že Česko případný výpadek plynu zvládne.

Pokud chceme ekonomicky přitlačit, neměli bychom Rusku nechávat jeho největší příjem, vyzval v neděli v Partii Terezie Tománkové bývalý ministr obchodu, průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Podle něj má Rusko téměř 75 % příjmu právě z plynu a ropy.

 
Pokud má Rusko extrémní výdělky na ropě a zemním plynu, pokud chceme v sankcích ekonomicky přitlačit, neměli bychom mu nechávat největší příjem. Rusko má skoro 75 procent příjmu z ropy a plynu,“ upozornil v nedělním vysílání CNN Prima NEWS Karel Havlíček.

S ním souhlasil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Musí přijít pokračování v sankcích nejen na úrovni státu, aby je ruský režim pocítil. Musí přijít tvrdá reakce, na atomové elektrárny se nesahá,“ odkazoval Jurečka na útok, který ruská armáda uskutečnila v pátek v noci na reaktor záporožské jaderné elektrárny.

Doporučeno
Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže 6. března 2022 11:30

Že by se měl západ co nejdříve zbavit závislosti na ruském plynu a ropě uvedl pro BBC i šéf největší ukrajinské energetické společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko. Protiruské sankce by podle něj měly být přísnější a zaměřené přímo na energetiku.

Česko má scénář i pro situaci, kdy by byly zásoby plynu a ropy přerušeny ze dne na den. Minulý týden to po bezpečnostní radě státu oznámil novinářům premiér Petr Fiala.

Opět jsme také prověřili připravenost všech složek státu na další možné scénáře vývoje. Chci občany ujistit, že ČR je připravena,“ uvedl Fiala.

V případě ropy má podle premiéra stát reálné zásoby na 94 dnů. U zemního plynu nejsou zásobníky státní, obchodníci dle něj však mají povinnost mít zásoby na 30 dní. Dle Fialy je však výpadek nepravděpodobný. „Nemáme významné signály, že by výpadky měly nastat, ale bylo by nezodpovědné s tím nepočítat,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse