Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2022 11:30
Čas čtení 4:54
Tereza Šnajdrová

Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže

Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže
Zdroj: Getty Images/Anna Moneymaker/Staff
OSOBNOSTI INVAZE NA UKRAJINĚ OLENA ZELENSKÁ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

Olena Zelenská, vystudovaná architektka, která dala přednost divadlu. Nejvlivnější žena Ukrajiny bojuje za genderovou rovnost, zdravé stravování ve školách i za celou Ukrajinu.

Představujeme ti Olenu Zelenskou, ženu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a nejmladší první dámu v historii Ukrajiny. Právě na ní se v posledním týdnu, kdy Ukrajinu napadla ruská vojska a začala válka, upínají oči celého světa a my ti řekneme proč. Olena Zelenská je totiž nejvlivnější žena Ukrajiny, které dlouhodobě bojuje za genderovou rovnost, reformu ve školách, ale také za ukrajinský lid. Sebevědomá a odhodlaná žena stojí po boku svého muže i během války a neskrývá se před veřejností.

Doporučeno
10 faktů o Volodymyru Zelenském: vyhrál přes sociální sítě, chtěl ho využít Trump a Moskva zpočátku oceňovala jeho zvolení 10 faktů o Volodymyru Zelenském: vyhrál přes sociální sítě, chtěl ho využít Trump a Moskva zpočátku oceňovala jeho zvolení 27. února 2022 14:30

Olena a Volodymyr se seznámili na vysoké škole. Vystudovanou architektku to ale táhlo k divadlu

Olena Kiyashko, jak se původně nejmladší první dáma v historii Ukrajiny jmenovala, se narodila 5. února 1978 na jihu Ukrajiny, ve městě Krivoj Rog, kde také na Národní univerzitě studovala architekturu. Právě během studia na vysoké škole se setkala i s Volodymyrem Zelenským, ctižádostivým komikem studujícím práva, a ačkoliv některé zdroje uvádějí, že se Olena s Volodymyrem znala již ze základní školy a s budoucím prezidentem měla hodně společných přátel, osud dvojici spojil až během studií na vysoké škole.

olena zelenská volodymyr zelenskyj
Zdroj: Getty Images/Brendan Hoffman


Zelenská však nikdy netoužila po tom stát se architektkou a po úspěšném dokončení školy se začala věnovat psaní, což jí přivedlo až ke komediálnímu souboru Kvartal 95, pro nějž psala scénáře a ve kterém působil i Volodymyr. Po osmi letech vztahu, když se Olena se Zelenským denně potkávala jak v divadle, tak doma, se mladí partneři rozhodli lásku stvrdit a uzavřeli svazek manželský.
 
Svatba se konala 6. září 2003 a jen o rok později se Oleně narodila první dcera, Oleksandra Zelenská, které je dnes již 17 let. Ukrajinský prezident spolu se svojí manželkou následně zplodil ještě jednoho potomka, a tím je syn Kyrylo, kterému je 9 let.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

První dáma do politiky nechtěla. Nikdy nechtěla být v záři reflektorů

Olena Zelenská nikdy nechtěla být v záři reflektorů a svého manžela proto od vstupu do politiky odrazovala. „Raději jsem v pozadí. Můj muž je vždy v popředí, kdežto mně je lépe ve stínu,“ řekla v roce 2019 v rozhovoru pro Vogue. „Nejsem na život plný party, nerada vtipkuji, taková já nejsem. Ale nakonec jsem i já našla důvod, proč být vidět,“ dodala.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111349 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak pomáhá řešit problémy ve společnosti
  • Jak se dozvěděla o tom, že její muž bude kandidovat na prezidenta a jaká byla její první reakce
  • Co vzkázala Ukrajincům po zahájení ruské invaze
  • Co o prezidentovi Zelenském a první dámě řekli princ William a vévodkyně Kate
Domů
Sdílet
Diskuse