Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2022 14:30
Čas čtení 5:14
Veronika Szűcs Rajničová

10 faktů o Volodymyru Zelenském: vyhrál přes sociální sítě, chtěl ho využít Trump a Moskva zpočátku oceňovala jeho zvolení

10 faktů o Volodymyru Zelenském: vyhrál přes sociální sítě, chtěl ho využít Trump a Moskva zpočátku oceňovala jeho zvolení
Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky
OSOBNOSTI VÁLKA NA UKRAJINĚ VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

Zelenského prezidentská kampaň byla netradiční. Neorganizoval žádné větší mítinky ani nerozdával letáky. Jeho hlavní doménou byl internet a sociální sítě. Jeho heslo bylo „prezident je sluha národa“.

Ukrajinským prezidentem se stal komik, který hrál v seriálu roli fiktivního prezidenta, rozhodující politickou debatu vedl na fotbalovém stadionu a do kanceláře si přizval i kolegy baviče. Možná tě překvapí, že jeho mateřským jazykem je ruština. V pozici prezidenta ale bere současnou situaci s plnou vážností. Co víme o Volodymyru Zelenském? 


Refresher se podíval na to, jak se herec dostal do prezidentského úřadu, jaké byly jeho předvolební sliby a jaký má vztah k východu Ukrajiny. Pokud chceš podpořit tvorbu kvalitní žurnalistiky a dostat přístup ke všem článkům na našem portálu, přidej se do klubu Refresher+.

1. Pochází z židovské rodiny

Volodymyr Zelenskyj se narodil v lednu 1978 v důlním městě v Dněpropetrovské oblasti ve městě Kryvyj Rih do židovské rodiny. Jeho otec pracoval jako profesor matematiky a inženýr, což Zelenskému v mládí přineslo i čtyřletý pobyt v Mongolsku. Matka je také inženýrka. Jedná se o prvního prezidenta židovského původu v zemi, kde se ještě před sto lety odehrávaly pogromy proti Židům. 


I když se Zelenského rival v prezidentských volbách Petro Porošenko snažil zneužít jeho původu a jeho poradce na sociálních sítích psal, že by lídr Ukrajiny měl být křesťan, Zelenskyj v kampani nijak nevyzdvihoval, že je Žid. Právě naopak, podle listu New York Times se vyjádřil, že fakt, že je Žid, „patří k jeho dvaceti pochybným vlastnostem“. Americký deník zároveň podotkl, že ne všichni ukrajinští Židé byli nadšení z jeho kandidatury.

2. Prezidentem ještě předtím, než kandidoval

Současný ukrajinský prezident vystudoval právo na Kyjevské národní ekonomické univerzitě, ale své vzdělání v praxi příliš neuplatnil. Namísto tabulek v Excelu se zaměřil na pódium a rozvíjel svou kariéru herce a komika. Hrál v několika úspěšných filmech, ale největší úspěch mu přinesl komediální seriál Sluha národa. 


Paradoxně v něm hrál fiktivního ukrajinského prezidenta Vasilije Holoborodka. Příběh ukazuje úspěch mladého středoškolského učitele dějepisu, který vyhraje volby poté, co se rozšíří virální video, ve kterém kritizuje zkorumpovanou ukrajinskou vládu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111065 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Se kterým ukrajinským oligarchou bývá spojován.
  • Co sliboval v předvolební kampani.
  • Jaký má vztah k Donbasu.
  • Jak pomohl k Trumpovu impeachmentu.
Domů
Sdílet
Diskuse