Jak chutnají speciality ukrajinské kuchyně a čím je tolik zajímavá? Vyzpovídali jsme majitelku restaurace.
Ukrajinské kulinářské umění nabízí rozmanité palety chutí vycházející z tradičních způsobů přípravy pokrmů. Základem této kuchyně jsou jídla tvořená běžně dostupnými potravinami, které si často lidé vypěstují sami doma, nasbírají v lese, nebo získají od místních farmářů: brambory, zelí, řepa, cibule, houby, bylinky, lesní plody, zvěřina a ryby.
Maso často prochází komplexním procesem tepelného zpracování, jako je smažení a následné dušení, či pečení, jež dodá pokrmu požadovanou šťavnatost. Oblíbená je také fermentace zeleniny a kompotování ovoce. Takto připravené suroviny se konzumují po celou zimu.
Spodní žlutý pruh ukrajinské vlajky znázorňuje sluncem zalitá pole plná obilovin, jelikož Ukrajina patří mezi světové producenty pšenice, kukuřice a pohanky. Není proto divu, že chléb je středobodem tamního gastrovesmíru.
Co se dozvíš po odemknutí?
- Jaké speciality nabízí ukrajinská kuchyně
- Rozhovor s majitelkou pražské restaurace The Boršč
- Co jsou holubci a jak chutnají