Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti H1.
28. března 2022 15:18
Čas čtení 2:11
Sponzorovaný obsah

Odložené platby jako nový trend: Odhal jejich (ne)výhody

Odložené platby jako nový trend: Odhal jejich (ne)výhody
Zdroj: istockphoto.com / filadendron
TECH ODLOŽENÉ PLATBY
Uložit Uložené

Elegantní řešení, jak jedním velkým nákupem nebo několika menšími neohrozit svůj běžný rozpočet. A pro čím dál víc lidí pohodlný způsob, jakým nakupují každý den. Seznam se s fenoménem odložených plateb.

Možná bys to neřekl, ale v Česku odložené platby fungují už bezmála deset let. A dávno tu mají pevné místo. Zatímco na začátku službu nabízelo jen pár firem a jejich spřátelených internetových obchodů, dnes už jen výjimečně narazíš na e-shop, který odložené platby nepodporuje. Ty největší na to dokonce mívají své vlastní systémy.

Kolébkou odložených plateb je Švédsko. V roce 2005 se tu skupina studentů s projektem „nakup teď, zaplať později“ přihlásila do podnikatelské soutěže. Přestože tým u poroty propadl, rozhodl se svou ideu otestovat v praxi. A uspěl. Někdejší startup Klarna dnes zaměstnává bezmála 4 000 lidí v 18 zemích světa a má desítky milionů spokojených zákazníků.

Jak odložené platby fungují?

  1. V e-shopu si objednáš zboží, jak jsi zvyklý, jen při placení nezvolíš platbu kartou, ale některou ze služeb nabízejících odloženou platbu.
  2. Vyplníš pár údajů, a když ti provozovatel odloženou platbu schválí, zboží ti přijde aniž bys za něj platil. E-shopu totiž místo tebe zaplatí provozovatel odložených plateb.
  3. Ty za zboží částku uhradíš teprve až když máš 100% jistotu, že ho chceš. Klidně až za 14 dní. Rozmyslel jsi si nákup? Jednoduše pošleš balík zpět a tím to pro tebe končí.

Opravdu, takhle jednoduché to je. Díky tomu, že máš čas na rozmyšlenou, nemusíš o nakupování tolik přemýšlet. Případné vracení nebo reklamace zboží jsou mnohem jednodušší než při placení předem. Peníze ti nikde „nevisí“, na tvém bankovním účtu zůstávají až do poslední chvíle.

Doporučeno
Chybí ti peníze na vysněné tenisky? Kup je na Footshopu a zaplať po částech s Klarnou Chybí ti peníze na vysněné tenisky? Kup je na Footshopu a zaplať po částech s Klarnou 30. září 2022 11:30

Výhodou je také to, že můžeš nakupovat, i když třeba zrovna čekáš na výplatu nebo proplacení faktur a nemusíš si nikam chodit půjčovat za úrok. Různě dlouhá (obvykle ale minimálně 14denní) lhůta ti umožní nakoupit dnes a zaplatit až později. Nezmeškáš tak žádnou výhodnou nabídku a nemusíš odkládat nákupy, které je potřeba vyřešit – pokud možno hned teď.

payments
Zdroj: istockphoto.com/Damir Khabirov

Nevýhody odložených plateb: Mají poplatky a nejsou pro všechny

Možná tě napadlo, co se stane, když si zboží necháš a během stanovené lhůty peníze nepošleš. Ať už to uděláš záměrně nebo prostě zapomeneš, neděje se žádná katastrofa. Jednoduše si prodloužíš splatnost. Samozřejmě to už ale není zadarmo: Zaplatíš poplatek, vlastně něco jako úrok, který se vypočítává z dlužné částky. Například u nákupu mobilu nebo televize tě prodloužení splatnosti o měsíc vyjde na několik stokorun.

Na odložené platby se také nemůžeš spolehnout na 100 %. Než tuto službu poprvé využiješ, musíš obvykle projít skóringem. Procesem, během kterého si provozovatel odložených plateb podle zadaných údajů ověří, jestli jsi nebo nejsi schopen zboží opravdu zaplatit – jednak včas a také dostát svému závazku v případě, že bys nestihl bezplatné období.

Nejen online nákupy: Objednat teď a platit pak můžeš (téměř) všechno

Pokud tě finanční svoboda odložených plateb láká, můžeš si ji dopřát nejen v e-shopech, které ji podporují, ale úplně u všech nákupů. Když chceš, můžeš s odloženou splatností nakoupit v kamenných obchodech, uhradit fakturu nebo letenky na dovolenou. Umožňuje to nová služba HelloPay od Hello bank!

HelloPay funguje tak, že nákupy platíš přes aplikaci, speciální kartou nebo mobilem s platební metodou Apple Pay a Google Pay. Nakupuješ do výše nastaveného limitu a na pár kliknutí pak všechno splatíš ze svého běžného bankovního účtu. Když to stihneš příští měsíc hned po výplatě, nezaplatíš ani korunu na úrocích nebo poplatcích. A pokud se přeci jen rozhodneš si platbu rozložit na delší dobu, pak o tom, kdy a kolik budeš splácet, rozhoduješ jen ty.

Domů
Sdílet
Diskuse